(Català) 10 d’abril: presentació pública de la beca Devreporter


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El proper dimarts 10 d’abril es presenta la tercera edició de la Beca Devreporter de Lafede.cat per fomentar un periodisme de qualitat, imprescindible per construir Justícia Global. L’acte comptarà amb la presència del periodista salvadoreny multipremiat Óscar Martínez, de El Faro, un dels guanyadors de la beca 2016 i expert en migració a Mèxic i la violència i el crim organitzat a Amèrica Central.

La Beca Devreporter torna aquest any per fomentar el periodisme responsable que expliqui la interrelació nord-sud i el per què de les desigualtats existents per tal de construir Justícia Global. L’objectiu de la beca és enfortir la col·laboració entre periodistes i/o mitjans i ONG catalanes per tal de treure el màxim profit del treball professional periodístic i de l’experiència i el coneixement de les organitzacions socials sobre diferents temàtiques. La tercera edició es presentarà el proper dimarts 10 d’abril a la tarda al Museu Marítim de Barcelona on es podran escoltar experiències becades anteriorment, compartir preguntes amb el periodista salvadoreny Óscar Martínez, de El Faro, un dels guanyadors de la beca 2016, i connectar-se entitats, periodistes i mitjans en l’àrea de “Drink & Networking” del final de la sessió.

Novetats de la Beca 2018

En les dues edicions anteriors es va constatar la necessitat d’augmentar la base econòmica de la beca, és per això que enguany passa de 24.000 euros a 240.000, augmentant, així, per deu el fons. A més, a l’edició d’enguany poden participar entitats catalanes no federades a Lafede.cat.

Les bases seran diferents a les de l’última edició en alguns aspectes i, tot i que tornaran a tenir com a referent el Vademècum per a una informació internacional responsable, per tal de fomentar una xarxa de professionals amb visions compartides i consolidar la relació entre periodistes i ONG, ara es generaran espais d’intercanvi regulars entre tots els becats de l’edició en curs. El primer contacte serà el mateix dia 10 on de 20h a 21.30h, al bar del Museu Marítim, periodistes, mitjans i entitats es podran trobar i explorar objectius comuns de treball.

Aquesta nova edició s’emmarca en el projecte europeu Frame, Voice Report!, fruit d’un consorci format per vuit organitzacions de diferents països, com Itàlia, França, Dinamarca o Finlàndia. Totes elles convoquen beques amb l’objectiu de reforçar la capacitat comunicativa de les organitzacions petites i mitjanes i d’incentivar una mirada crítica a la ciutadania sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els diners sorgeixen de la Unió Europea i són cofinançadors l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona.

Presentació de la beca

L’acte del dia 10 comptarà amb una presentació inicial per part de les entitats col·laboradores del projecte: Tono Albareda, president de Lafede.cat; Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya; David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, i Manel Vila, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

Montse Santolino, de Lafede.cat, explicarà els antecedents i els objectius de la Beca, i Isabelle Torallas i Gisela Gonzalo, també de la federació, faran una explicació tècnica de com participar-hi. A partir de les 18h hi haurà una taula debat sobre algunes de les experiències becades els anys anterior com, per exemple, SOS Racisme (Jose Peñín) amb Catalunya Plural / Eldiario.es (Joao França) que van dur a terme el reportatge Vida mantera que després va convertir-se en un 30 minuts (TV3) sobre la venta ambulant, “Plegar la mata. També intervindran Sílvia Urbina, de Justícia i Pau, que, juntament amb la periodista Gemma Parellada, van explicar les conseqüències de l’extracció de coltan a les mines de la R.D. Congo ; Carla Liébana, de Setem, que van impulsar un tema sobre l’anàlisi dels proveïdors de la Generalitat i el compromís ètic d’aquestes amb Crític; Edu Ponce, fotoperiodista de Ruido Photo, pel treball sobre el camí de la migració salvadorenya cap als Estats Units escrit per Óscar Martínez, i Majo Siscar, freelance que va elaborar els reportatges que donaven veu a les organitzacions defensores del dret a l’aigua a El salvador (1 i 2).

A més, a les 19h serà el torn del periodista Óscar Martínez de El Faro de El Salvador. Martínez, és expert en periodisme d’investigació i profunditat sobre migració a Mèxic i la violència i el crim organitzat a Amèrica Central. Per la seva feina ha rebut amenaces, sobretot per parlar de les maras i les execucions extrajudicials a Mèxic. Ha estat premiat varies vegades i, entre els premis, ha rebut el Premi Moors Cabot per la Universitat de Columbia i el Premio Internacional a la Libertad de prensa 2016. És autor de diversos llibres, entre ells “Los migrantes que no importani en breu publicarà el seu darrer,El Niño de Hollywood, on explica, a través d’un exmembre de la Mara Salvatrucha que va ser assassinat a El Salvador quan era testimoni protegit, els errors governamentals i socials que han portat a les maras a ser el que són ara. El periodista salvadoreny tindrà una conversa amb Gemma García, de La Directa i Arturo Puente, de Eldiario.es, els dos mitjans que van difondre el seu reportatge per Catalunya i la resta de l’Estat. Marta Molina, periodista, conduirà la trobada.

Per tal d’assistir a l’acte cal inscriure’s de forma gratuïta. Aquesta jornada està emmarcada dins la setmana per la Llibertat d’Expressió, del 9 al 15 d’abril, organitzada per la campanya No Callarem de la qual Lafede.cat en forma part.

Descarrega el programa en PDF.