(Català) Lafede.cat se suma a la Marxa pel Clima i fa una crida a la participació


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El proper dissabte 10 de novembre el Moviment per la Justícia Climàtica organitza una manifestació a Barcelona sota el lema “Canviem el sistema, no el clima” on s’exigeixen mesures contundents per part dels estats per a fer front al canvi climàtic. Lafede.cat s’adhereix al moviment i participarà a la convocatòria.

Cartell de convocatòria “Marxa ple Clima”.

 

El moviment per la Justícia Climàtica, formada per més d’una cinquantena d’entitats i moviments socials, convoca la manifestació sota el lema “Canviem el sistema, no el clima” amb l’objectiu de tornar a posar a l’agenda mediàtica i política el canvi climàtic. Serà el 10 de novembre a les 12h a Arc de Triomf (Barcelona). La manifestació coincideix amb la reunió de la plataforma europea Ciutats pel Clima (C40Cities) que se celebra a Barcelona el 13 i 14 de novembre.

Lafede.cat, com a federació d’organitzacions per a la Justícia global, fa una crida a les entitats i la ciutadania a sortir al carrer aquest dissabte. La federació ha obert una línia de treball sobre Justícia ambiental per abordar i treballar amb profunditat totes les temàtiques que engloba, des del canvi  climàtic al respecte pels recursos i béns naturals, i al canvi de sistema econòmic, perquè entén aquesta lluita com a indestriable de la resta de problemàtiques que treballen moltes organitzacions federades.

 

Fam, migracions, emergències humanitàries

Frenar el canvi climàtic és un gran repte que implica canvis estructurals i les societats del nord global hi tenim una especial responsabilitat. La població més vulnerable la que pateix les conseqüències: el canvi climàtic provoca fam, pels seus efectes en l’agricultura,  com diu la FAO, o migracions forçades. El Banc Mundial calcula que 143 milions de persones de l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina es veuran obligades a desplaçar-se internament abans del 2050. ACNUR eleva aquesta xifra a entre 200 i 250 milions desplaçats al món, també fora de les seves fronteres, 50 dels quals seran del continent africà.

Tot fruit de l’augment de la temperatura global – es calcula que uns tres graus aquest segle – que ja està provocant pujades de nivell del mar, pèrdua de sòl fèrtil, desforestacions i salinitzacions de terres i aigües dolces. A més, Creu Roja denuncia que el canvi climàtic ja fa més difícil el treball humanitari.

És precisament en acords com el de París (2015) on es contemplen mesures per pal·liar les pujades de temperatures (es va fixar dos graus i, encara que es complissin els acords s’arribaria als 3,2) que no s’estan complint. A París els països rics es van comprometre a posar 100.000 milions de dòlars anuals en un fons perquè els països empobrits poguessin fer front als efectes del canvi climàtic. De moment només han arribat 48.000. A més, Oxfam Intermón, ha denunciat que més de la meitat d’aquests diners no són ajudes per mitigar-ho, sinó fons de programes generals de desenvolupament.

Preparació de la manifestació del 10N. Foto: Moviment per la Justícia Climàtica.

Del local al global

Lafede.cat aposta per la Justícia ambiental i per assolir un model sostenible, just i respectuós amb el planeta. Davant el canvi climàtic calen solucions locals i globals per fer possible un canvi de sistema basat en les energies renovables, la reducció del consum, on es posin al centre les cures i els feminismes, i s’afavoreixi la producció de proximitat i ecològica.

Les ciutats i, sobretot, els Estats han de prendre mesures urgents en coherència amb els compromisos internacionals signats a les diferents cimeres pel clima en el marc de les Nacions Unides (COP), com la Convenció de Rio (1992), el Protocol de Kyoto (2002) o l’acord de ParÍs (2015). Aquest mes de desembre se celebra una nova trobada, la COP24, a Polònia. Les marxes pel clima pretenen incidir en aquests espais oficials i estendre la consciència social sobre aquest tema.