(Català) Una empresa catalana denunciada al Parlament, vinculada al cas Villarejo


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Avui 3 de juny fa tres anys que Lafede.cat i la Taula per Colòmbia van presentar al Parlament un informe que denunciava la responsabilitat d’una empresa catalana en la vulneració dels drets humans a la ciutat colombiana de Buenaventura. Fa un mes van detenir a alguns dels seus responsables per corrupció a Guatemala.

Imatge: Diari guatemalenc La Hora

 

Després de la visita d’una delegació catalana a la zona, el 3 de juny del 2016 Lafede.cat i la Taula per Colòmbia van explicar al Parlament les denúncies de la població de Buenaventura sobre la responsabilitat de l’empresa TCBuen, filial de la catalana Grup Marítim TCB i responsable de la construcció del port de la ciutat, en la vulneració de drets humans i la perpetuació de la violència a la regió. Les organitzacions socials van assenyalar la responsabilitat última de l’empresa catalana i en van fer seguiment fins que els seus responsables la van vendre a un grup multinacional. Ara alguns han estat detinguts.

El passat mes de maig, la fiscalia anticorrupció espanyola va ordenar la detenció de quatre empresaris i un advocat vinculats al «cas Villarejo» que instrueix l’Audiència Nacional. Tres dels detinguts tenien relació amb l’empresa potuària TCB-TCBuen: Ángel i Álvaro Pérez Maura, van ser els propietaris fins als 2016, i Francisco Javier Soucheiron, conseller delegat de la mateixa empresa. Ángel Pérez-Maura, president del Grup TCB, era reclamat per la justícia de Guatemala pel pagament d’una comissió il·legal de 30 milions de dòlars a l’expresident de Guatemala, Otto Pérez Molina, a canvi del contracte per a la construcció i explotació de la terminal portuària de contenidors en Puerto Quetzal. Pérez-Maura està acusat d’haver contractat Villarejo per 10 milions d’euros per, entre altres coses, impedir la seva extradició a Guatemala, la qual va ser denegada per la Audiència Nacional. Pérez-Maura va vendre les seves accions a la companyia holandesa APM Terminals del Grup Maerks, la companyia naviera més important del món, després que la Fiscalía de Guatemala i la Comissió Internacional contra la Impunitat de Nacions Unides l’acusessin de delictes de corrupció, fet que va provocar que la Interpol emetés una ordre de cerca i captura contra ell.

El cas de Buenaventura va ser el primer que van investigar Lafede.cat i la Taula per Colòmbia, articulats com Eix d’Empresa i drets humans, i ha permès engegar tota una línia de treball per fer efectiva i concreta la demanda de coherència de polítiques entre les polítiques de cooperació, pau i drets humans i les de promoció econòmica, a través de la creació d’un organisme públic que garanteixi que les empreses catalanes respectin els drets humans. El Parlament ha aprovat per dues vegades la creació d’aquest organisme o Centre públic: la primera al novembre de 2016 en comissió parlamentària, i la segona tot just ara a l’abril en plenari. Lafede.cat considera que el Centre ja no es pot endarrerir més i ha d’entrar en funcionament aquest 2019 tal i com reclama el Ple del Parlament, ja que casos com el de l’empresa TCB evidencien la impunitat amb què treballen moltes empreses a l’exterior.

Lafede.cat creu que ja hi ha prou evidències que són les empreses transnacionals que estan al darrere de la persecució de defensors i defensores de drets humans arreu, i que sovint aquesta persecució està vinculada a temes de corrupció o evasió fiscal. El Centre permetria detectar pràctiques irregulars i frenar els abusos i les morts a moltes comunitats i països empobrits.

Foto portada:mitjà guatemalenc Emisoras reunidas