La federació ha elaborat una Estratègia de formació pròpia per acompanyar a les entitats de pau, drets humans i cooperació en la seva evolució cap a la Justícia global incorporant pràctiques coherents i transformadores.
El proper dimarts 1 de desembre es posen en marxa les primeres formacions bàsiques sobre Justícia global adreçades a entitats federades que encara no han incorporat el paradigma de la Justícia global en les seves pràctiques diàries, o bé a personal tècnic o en pràctiques de les organitzacions que s’acabi d’incorporar i voluntariat que vulgui aprofundir en el paradigma de la Justícia global. Aquestes formacions, compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i algunes d’elles es fan en col·laboració amb Torre Jussana per arribar a entitats no federades.
Lafede.cat incorpora un Pla de formació intern
Aquestes activitats s’emmarquen en el Pla estratègic 2020-2024 de Lafede.cat on s’incorpora la creació d’una Estratègia de formació pròpia amb l’objectiu d’acompanyar a les entitats federades en l’adopció del paradigma de Justícia global incorporant canvis interns i externs, així com ajudant-les en la transformació i capacitació digital amb una visió de Justícia global i sobirania tecnològica, i facilitant l’amplicació de coneixement a partir de les necessitats sorgides dels espais interns de la federació, com són els eixos de treball. Aquesta Estratègia agafa el relleu a la tasca que Lafede.cat ja ha estat fent des del 2013 donant resposta a les necessitats formatives de les entitats però d’una manera més informal.
L’Estratègia de formació té per objectiu, per una banda, organitzar formacions bàsiques per a entitats petites, noves o per al nou personal i voluntariat de les organitzacions, i per l’altra, pensar en formacions i activitats de nivell avançat per a assolir nous coneixements en el concepte i les pràctiques de Justícia global.
Desembre i gener: comencen les formacions bàsiques en Justícia global
Les primeres formacions comencen el proper 1 i 3 de desembre, en col·laboració amb Torre Jussana, per a parlar de ‘La Justícia global: un repte per a les entitats’, on s’abordarà el concepte de “Justícia global” i com treballar-lo, tant des d’una entitat de pau, drets humans i cooperació, com des de qualsevol altra associació o grup informal que tingui vocació de treballar per la justícia i la transformació social. Aquesta sessió està impartida per Júlia Granell, co-creadora i sòcia d’Obliqües, consultoria feminista especialitzada en acompanyament a entitats de justícia global i defensores de drets humans, i membre de la Junta de Lafede.cat com a vocal de l’eix de feminismes. Les inscripcions ja estan obertes en aquest enllaç.
El 15 de desembre es farà la sessió ‘Feminismes i Justícia global: aliança per a un futur vivible’, on s’explicarà la interacció entre els conceptes de feminismes i Justícia global, amb l’objectiu final d’entendre com les propostes del feminisme poden formar part de les organitzacions. Per fer-ho, es donarà a conèixer el procés de transició feminista de Lafede.cat i el camí recorregut els darrers anys, així com les experiències dels feminismes del sud global. Aquesta sessió l’impartiran Júlia Granell i Judith Múñoz Saaverdra, doctora en sociologia, treballadora i educadora social xilena. També és professora i investigadora de la facultat d’Educació de la UB, especialitzada en educació per a la Justícia global, estudis feministes i anàlisis de la pobresa i la desigualtat. Les inscripcions ja estan obertes en aquest enllaç.
Finalment els dies 26 i 28 de gener de 2021, es parlarà de ‘Comunicació transformadora: una pràctica estratègica per a la nostra entitat’, amb la col·laboració de Torre Jussana. En aquestes dues sessions s’aprofundirà en la comunicació estratègica i comunitària i com de necessària és per al desenvolupament de la tasca de l’entitat si respon als objectius d’aquesta i és transformadora. Es treballarà en un pla de comunicació que respongui a les necessitats, els recursos i els objectius de l’organització. L’impartirà Pablo Zareceansky, director creatiu i coordinador de projectes i campanyes a Quepo, especialitzat en el desenvolupament d’estratègies de comunicació per a la transformació social i metodologies participatives de comunicació per al tercer sector. Properament s’obriran les inscripcions.
Tots tres cursos s’impartiran de 17h a 19h online i són gratuïts. Per a dubtes cal dirigir-se a formacions@lafede.cat.
Més formacions en marxa: cures, digitalització, antiracisme i Protocol
Paral·lelament a aquestes activitats, Lafede.cat té en marxa altres processos d’acompanyament a les entitats. En el marc del desplegament del Protocol d’Abordatge de les violències sexuals a les entitats, s’està formant als i les membres de les comissions contemplades en el Protocol per a dotar-les dels coneixements necessaris per abordar possibles denúncies. Des de l’Eix de Feminismes i cures, també s’ha organitzat un ‘Espai de cures’ per a les entitats per a compartir vivències i estratègies en temps de pandèmia, teletreball i gestió de la incertes, impartida per la coach Bea Vilalanueva, i en breu començaran unes formacions adreçades a les Juntes i Coordinacions de les entitats sobre lideratges organitzatius amb perspectiva feminista i d’ètica de la cura.
Des de l’Eix de migracions també s’està avançant en formació antiracista en coherència amb la visió de Lafede.cat que recull l’objectiu d’esdevenir entitats antiracistes. És per això que s’ha iniciat un cicle de sessions amb col·lectius com AfroFem Koop, Catàrsia i Kale Amenge.
A més, amb l’objectiu d’ajudar en la transició digital de les entitats, especialment en un context actual accelerat per la pandèmia de la Covid-19 que potencia el teletreball i les activitats online, també s’estan fent formacions amb Colectic per a capacitar les entitats amb eines tecnològiques de programari lliure que millorin i facilitin la seva feina des d’una perspectiva de sobirania tecnològica coherència amb el valors i missió de les entitats.