(Català) Poden anar de la mà Intel·ligència Artificial i Drets Humans?


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 10 de juny de 9 a 14 h es va celebrar la Jornada “Intel·ligència Artificial i Drets Humans: Riscos i Oportunitats”, un espai de xerrades i debat per abordar qüestions relacionades amb tecnologia, ètica, drets humans i justícia social. L’esdeveniment, que es va celebrar en format virtual, va estar organitzat per Lafede.cat, l’Espai Societat Oberta i M4Social, un projecte de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A sota trobareu el programa, la relatoria i els vídeos de cadascuna de les sessions.

La intel·ligència artificial s’està utilitzant en diversos àmbits de les nostres vides amb conseqüències encara dificils de preveure. Les noves tecnologies poden accentuar certes formes de discriminació i de vulneració de drets fonamentals? O pot també la intel·ligència artificial ser una eina per als drets humans i la justícia global? Com es relacionen entre sí aquests dos móns? Aquestes són algunes de les preguntes que es van respondre a la jornada que va organitzar Lafede.cat, l’Espai Societat Oberta i M4Social, un projecte de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya que vol liderar la transformació digital de les entitats socials, contribuint al seu empoderament i al de tota la ciutadania.

La jornada té l’objectiu d‘aprofundir en els coneixements tecnològics per fer de les eines digitals unes aliades. La jornada comptarà amb tres taules rodones amb investigadores, activistes, periodistes i representants de les administracions públiques especialistes en la matèria. A continuació podeu veure el programa complet.

Programa

9:30h Per què aquesta jornada?

  • Conversa amb Raquel Jorgue Ricart, especialista en política digital y políticas públicas de Fullbright Fellow i Montse Santolino, i Montse Santolino, periodista i responsable de comunicació de Lafede.cat.

10h Securització de les nostres vides en fronteres i ciutats

  • Ana Valdivia, investigadora en intel·ligència artificial i ciència de dades al King’s College London
  • Youssef M.Ouled, periodista i investigador sobre conseqüències del racisme
  • Nora Miralles, investigadora Observatori Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE)

Modera: Pepa Martínez, directora de LaFede.cat.

11.15h Pausa

11.45 Exclusió social automatitzada, com evitar-la?

  • Josep Giralt, Taula Tercer Sector
  • Javier Sánchez, Universitat de Còrdova i Data Justice Lab
  • Sara Suárez-Gonzalo, investigadora a la Universitat Pompeu Fabra

Modera: Irene Parra, responsable de comunicació de m4Social.

13h Com dissenyar polítiques públiques digitals inclusives des de la participació ciutadana i la diversitat?

  • Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona
  • Ismael Peña Lopez, Dirección General de Participació i processos electorals de la Generalitat
  • Judith Membrives, integrant comunitat Algorights

Modera: Thai Jungpanich, coordinadora Espai Societat Oberta.

 

Més informació: