El passat 23 de febrer va tenir lloc l’acte oficial de canvi de nom de la seu de Lafede.cat. A partir d’ara l’equipament municipal portarà el nom d’Espai Arcadi Oliveres-Casa de la Justícia global. L’acte, al qual va assistir l’alcaldessa Ada Colau, el conseller d’Exteriors, Bernat Solé, i el mateix Arcadi Oliveres va ser profundament emotiu. L’acte el van seguir per streaming 125 persones i amb posterioritat l’han vist 1200 més.
Des del moment en què es va fer pública la malaltia d’Arcadi Oliveres, la Junta de la federació va comunicar-li al propi Arcadi la idea de posar-li el seu nom a la seu, recuperant així una idea que ja s’havia valorat en el moment del trasllat de la federació a la seu del carrer Tàpies, ara fa quinze anys. L’acte es va celebrar online per donar compliment a les restriccions sanitàries, i només un petit nombre de persones de la Junta directiva i de representants de les administracions i la família van ser-hi presents.
L’alcaldessa Ada Colau va agrair a l’Arcadi Oliveres i a la seva família la seva generositat per la seva presència i la seva disponibilitat en aquest tram final de la seva vida. Colau va glossar la seva figura, el seu compromís de tota una vida, la seva capacitat pedagògica i la seva transversalitat. “Sovint – va dir- es fan reconeixements a d’altres figures internacionals i costa fer-los a la gent més propera: altres tenen a José Mújica, nosaltres tenim a l’Arcadi”. L’alcaldessa també va dir que l’acte no era només de reconeixement sinó de compromís futur amb els valors i les causes que ell defensava, com una manera de dir “que seguirem el teu camí”.
El Conseller Bernat Solé, per la seva part, va destacar que el que feia la federació posant el seu nom a l’espai era omplir-lo de valors, “una manera d’explicar la cooperació i la solidaritat”. El Conseller va dir que l’Arcadi era un ambaixador del país, i part de la seva història. Li va agrair totes les lluites compartides i el seu compromís permanent de ser al costat de les persones més vulnerables. Solé va parlar de la saviesa de l’Arcadi i de la seva capacitat per transmetre-la, i també de la seva perseverança en els valors de la pau: “quan escoltes a l’Arcadi, els seus valors i les idees s’instal·len en tu”.
En nom de la federació Luca Gervasoni va destacar, en primer lloc, que des del moment en què la federació i l’Ajuntament van acordar el canvi de nom, tot el procés havia estat molt ràpid, malgrat “les administracions no són l’espai més àgil i ràpid del món”, i malgrat que tots els límits i contradiccions de la propia federació. “Per tu, la cosa va anar així: ho hem aconseguit”.
Gervasoni va explicar per quines raons es va prendre la decisió: “perquè en realitat tot és culpa de l’Arcadi; perquè no volem oblidar mai la República de la paraula, del diàleg de la cultura que hem aprés de tu; i perquè volem celebrar la vida donant-te les gràcies”. El president de la federació va destacar el paper determinant d’Arcadi Oliveres en la formació política de tota una generació, i en la creació de la pròpia federació, en participar, junt amb el Joan Gomis, en la primera campanya pel 0,7% el 1981, i en el naixement mateix de la cooperació pública catalana, després de convèncer Pujol de dedicar la primera partida de cooperació internacional de la Generalitat.
Després d’un breu repàs de totes les campanyes i mobilitzacions en què havia participat, Gervasoni va parlar de les xerrades de l’Arcadi Oliveres com la “república de la paraula, del diàleg i de la cultura”, i en va destacar dos aprenentatges fonamentals: el primer que la nostra prioritat a escala global ha de ser destruir el capitalisme, “des de l’ètica i la política de la noviolència, des de la democràcia pacífica i pacifista, cal fer cooperació, però sobretot, cal canviar l’ordre global”, i el segon que cal canviar a nivell individual, “la nostra forma d’estalviar, de comprar, d’informar-nos, de comportar-nos en aquest món”. En nom la Junta i totes les entitats federades Gervasoni va agrair a Arcadi el seu compromís i la seva feina al llarg de tota la seva vida: “Gràcies, Arcadi, per obrir-nos tantes portes. Per tanta vida que ens has donat. Gràcies per tot i gràcies per tant. I sempre, sempre, sempre, com ens has ensenyat i avui més que mai, en lluita pacífica i noviolenta per la Justícia Global”.
Que tinguem sort
Arcadi Oliveres va mostrar-se molt emocionat i agraït amb el canvi de nom del local que, va dir, mai s’hauria imaginat poder viure-ho. Va explicar que quan la junta de la federació li va comunicar la decisió i l’acord de l’Ajuntament ell no ho veia possible per l’experiència viscuda amb el seu fill Marcel, al qual també se li ha dedicat un espai a un equipament municipal, la Casa Orlandai, però es va haver d’esperar cinc anys després de la seva mort, per fer-ho realitat. L’Arcadi va considerar l’acte i el canvi de nom com una feliç continuació del que ell considera “una vida plena de caramboles”. Va recordar en Joan Gomis, impulsor de les antigues federacions d’ONG, el seu mestratge i els anys compartits amb ell a Justícia i Pau. També va fer esment de la primera instància de coordinació, anterior fins i tot a les federacions, el Casal de la Pau de Barcelona, que va ser l’embrió de les federacions.
L’Arcadi va tancar l’acte amb dos desitjos, un de personal i un de col·lectiu. A nivell personal va dir que era més feliç que mai per tanta estima que estava rebent, i li va desitjar a tothom poder arribar al final com ho estava fent ell. A nivell col·lectiu va desitjar una llarga vida a la federació i totes les entitats: “Que tinguem sort per seguir treballant de manera col·lectiva, perquè els propòsits de les entitats i col·lectius de Lafede.cat segueixin vius”.
Més informació:
📽 Podeu veure el vídeo de la sessió aquí (s’inicia al minut 12).
📸 Galeria de fotos de l’acte al flickr de Lafede.cat
🧾 Intervenció completa d’en Luca Gervasoni: “Paraules per a l’Arcadi Oliveres”