(Català) Idees per Sant Jordi? L’Equip Tècnic us recomana lectures


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dissabte és 23 d’abril i celebrem la diada de Sant Jordi. Com cada any, l’equip tècnic de Lafede.cat proposa llibres de diferents temàtiques i gèneres per a reflexionar i per a passar una bona estona. Bona diada del llibre i de la rosa!

La proposta de l’Anna Palou:

Germanet (Minyan)

Autors: Amets Arzallus i Ibrahima Balde

Editorial: Blackie books

Any: 2021

En un context de crisi humanitària a Ucraïna, on més de 2 milions de persones han fugit de casa seva buscant refugi a altres països europeus, és imprescindible llegir Germanet (Minyan), un llibre que per la seva senzillesa ens ajuda fàcilment a entendre la complexitat dels moviments migratoris. Quins sentiments es remouen quan una persona emprèn el camí migratori? Tothom arriba a Europa en cerca d’un futur millor? Quins obstacles i quines vulneracions de drets humans hi ha al llarg del camí? Amb un format de conversa, l’Ibrahima Balde, originari de Guinea Conaky, ens explica la seva història en primera persona i ens ajuda a no oblidar el que passa al món més enllà d’Ucraïna.

La proposta del Dani Gómez-Olivé:

Petrocalipsis. Crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar

Autor: Antonio Turiel

Editorial: Alfabeto Editorial

Any: 2020

Aquest llibre el vaig comprar després d’escoltar a l’Antonio Turiel i us puc garantir que no us defraudarà: clar, pedagògic, contundent, demolidor! L’Antonio explica amb tot detall què (no) cal fer per sortir d’aquesta crisi global polièdrica – però, sobretot, energètica – en què ens trobem immerses com a societat. Fàcil de llegir, difícil de digerir perquè, com molt bé rebla en Turiel, “el problema real no és l’energia, sino el capitalisme”. L’autor deixa clar que l’actual sistema econòmic està ple de contradiccions, la més gran de totes és que és tracta d’un sistema orientat al creixement infinit en un planeta finit. Equació difícil de resoldre perquè ens manquen variables (o valor?) per fer-ho, però sobretot perquè ens cal fer-nos noves (i bones) preguntes. Les darreres nou pàgines del llibre són tot un crit a l’esperança (la que l’Arcadi i el Botey ens deien no abandonar) i que ens assenyalen el camí per modificar la nostra manera de relacionar-nos amb la Terra (i amb la resta dels éssers vius). No us deixarà indiferents.

La proposta de la Diana Segura:

Maus: Relat d’un supervivent

Autor: Art Spiegelman

Editorial: Pantheon Books

Any: 1991

Aquesta novel·la gràfica del dibuixant estatunidenc d’origen polonès Art Spiegelman relata com els seus pares van sobreviure a l’Holocaust com a jueus a la Polònia de la Segona Guerra Mundial, al camp de concentració d’Auschwitz. El material autobiogràfic va ser recollit per Spiegelman en entrevistes enregistrades, presencials o per telèfon. Em fascina l’adaptació dramàtica que va fer l’autor de l’horror de l’holocaust a través de la història d’unes rates. Em sembla una idea brillant.

La proposta de la Georgina Casas:

Medio Sol Amarillo

Autora: Chimamanda Ngozi Adichie

Editorial: Random House

Any: 2009

Una novel·la històrica deliciosament escrita que t’atrapa des de les primeres pàgines. Amb la guerra de Biafra com a escenari i des del punt de vista de tres personatges amb orígens diversos, l’autora et condueix, de manera intercalada, de la Nigèria en pau de principis dels 60 a la guerra de Biafra de finals de la dècada. La seva prosa ens permet connectar de manera profunda amb les emocions dels personatges i amb tot allò que viuen, patim amb ells l’impacte de la guerra en les seves vides i observem com es transformen les seves relacions.  És una novela necessària, profundament pedagògica, que qüestiona el colonialisme, assenyala les responsabilitats d’occident en el conflicte i ens apropa a la història de Nigèria i del continent africà.

La proposta de la Isabelle Torallas:

La meitat evanescent

Autora: Brit Benett

Editorial: Edicions del Periscopi

Any: 2021

Vaig sentir una entrevista a l’autora que em va cridar molt l’atenció. Parlava del passing, aquesta capacitat de fondre’s en un grup ètnic, d’orientació sexual, religiós o altres diferent del “teu”. Passing és el que fa una de les protagonistes de “La meitat evanescent”. S’allunya tot el que pot de les seves arrels, fent un viatge identitari extrem. I s’allunya també del seu poble natal i de la seva germana bessona. Però no és només la història i les reflexions que t’aporta el que m’ha agradat: també la manera en què està escrita aquesta novel·la és deliciosa i sorprenent. L’autora fa salts temporals i entre personatges tant aconseguits, que voldries poder-ne llegir molts capítols més. Serà qüestió de seguir-li la pista a aquesta jove autora afrodescendent.

La proposta de la Judith Membrives:

Els Desposseïts

Autora: Ursula K. Le Guin

Editorial: Raig Verd

Any: 2018 (Edició original 1974)

Ara que toca pensar en el futur des d’altres perspectives i mirades, res millor que una bona dosi de ciència-ficció pausada, feminista, reivindicativa i crítica que ens apropi a altres mons. Es tracta d’un llibre extraordinari que enfronta dos sistemes, el capitalista d’Urras i l’anarquista d’Anarres. Així, l’autora ens parla de les dificultats d’establir una estructura social humana completament justa, de la tendència a l’individualisme, de les desigualtats i les explotacions i de la necessitat de pensar noves estructures que trenquin amb les confrontacions típiques dels dualismes. Un llibre que també ens permet apropar-nos a una ciència-ficció diferent, allunyada de les estridències més futuristes del gènere. No n’espereu grans naus espacials ni tecnologia robòtica avançada sinó que reflexió i pensament al voltant de la condició humana, la comunicació i la idea de “progrés”. Una història formidable amb una edició preciosa gràcies a la tasca meravellosa que està fent l’editorial per reivindicar a l’autora. 

La proposta de la Laura Rubio:

El hombre en busca de sentido

Autor: Viktor Frankl

Editorial: Herder

Any: 2015

Viktor Frankl (1905-1997) és un dels referents de la psicologia del segle XX. Doctorat en Medicina i Filosofia, va ser presoner als camps de concentració nazis, fet que el portà a desenvolupar la seva teoria psicològica basada en l’existencialisme. Pare de la logoteràpia, l’autor planteja que “l’essència de l’existència consisteix en la capacitat de l’ésser humà per respondre responsablement a les demandes que la vida li planteja en cada situació particular”, així com que “el sentit de la vida es descobreix de tres maneres: realitzant una acció, acceptant els dons de l’existència i mitjançant el patiment.” Recomano l’obra, a banda de conèixer la cruesa de l’holocaust nazi, perquè considero que és un relat, clínic i testimonial, clau per qüestionar-se les actituds personals davant les dificultats que vivim. L’autor ens evoca a l’acceptació de la vida i reconeix la capacitat humana enfront de les adversitats. El hombre en busca de sentido és, sens dubte, una obra inspiradora i esperançadora per continuar el camí i buscar el sentit de les nostres vides.

La proposta de la Montse Santolino:

Los muertos y el periodista

Autor: Óscar Martínez

Editorial: Anagrama

Any: 2021

  Coneixem el treball de l’Óscar Martínez perquè un dels seus treballs va ser cofinançat per la beca Devreporter. En aquest llibre explica la seva feina i, a través d’ella, el seu país, un dels més petits, violents, pobres i oblidats del món: El Salvador. Ara allà el president ha decretat l’estat d’excepció i ha iniciat una guerra contra les “maras”, després que es trenquessin tots els rècords de criminalitat mundials. Aquesta guerra és també contra les ONG que denuncien violacions massives dels drets humans. Per entendre les raons profundes de la violència extrema a Amèrica Central pocs llibres millors: “Nuestro trabajo no es estar en el lugar indicado a la hora indicada. Ese es el trabajo de los repartidores de pizza o de los trenes. Entender, dudar, contar, explicar, desvelar, revelar, afirmar, cuestionar. Ninguno de esos verbos se alcanza solo con lo que sale de la boca de un policía tras un enfrentamiento”.

La proposta de la Núria Pujantell:

Llàgrimes per la Nàsser

Autor/a: Esteve Soler

Editorial: Planeta

Any: 2003

Recull de les sensacions que va viure l’enviat especial de TV3 a Bagdad durant la invasió de l’Iraq. Els sentiments contraposats de voler fugir i quedar-se per poder explicar el que estava passat, donar arguments als ciutadans movilitzats que deien “no a la guerra” i per als milions d’iraquians que van patir els bombardejos.

La proposta de la Pepa Martínez:

Memorial Drive. Recuerdos de una hija

Autora: Natasha Trethewey

Editorial: Errata Naturae

Any: 2020

Memorial Drive es una impactant novel·la autobiogràfica de l’assassinat de Gwendolyn Ann Turnbough, dona negra i mare de l’autora a mans del seu company. L’autora, a més de fer un exercici de memòria i autoreparació, denuncia la violència masclista. Aquest fet li serveix per relatar, a través de la seva infància i joventut, el racisme i la seva cerca d’identitat i del seu lloc a la família i a la societat. Memorial Drive ens acosta a la vivència de les dones víctimes de les violències masclistes, tant d’aquelles que no sobreviuen, com de les que carreguen amb aquesta terrible memòria. 

La proposta del Víctor Yustres:

Rússia, l’escenari més gran del món

Autor: Manel Alías

Editorial: Ara Llibres

Any: 2021

Tots i totes hem admirat i aplaudit les cròniques impecables, entenedores i sobretot, molt humanes del periodista Manel Alías en primera línia de la invasió russa a Ucraïna. En aquest llibre, tenim l’oportunitat d’ampliar la mirada i anar a la rereguarda per a conèixer històries fascinants de persones que ha conegut durant els set anys que va treballar com a corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia. Al llibre hi trobareu un mosaic de cròniques que dibuixen un país immens i molt complex, dur i apassionant alhora. I també un bon exemple de periodisme empàtic i humanitzador.