Després d’unes primeres jornades sobre narratives transformadores que es van realitzar al maig, Lafede.cat, en aliança amb Oxfam Intermon, l’Universitat Jaume I, l’Instituto Interuniversitario de Desarrollo Social y Paz, i Quepo, organitzen una nova jornada per treballar de manera específica i pràctica la narrativa actual sobre l’emergència climàtica, i com portar-la cap a la justícia climàtica. Inscripcions obertes.
A finals d’abril i principis de maig la federació va coorganitzar les jornades on line i internacionals “Cambiemos el cuento: narrativas y poder”. Una de les primeres coses que es van treballar va ser, justament, la definició de què són narratives transformadores, i així es recull a la relatoria de les jornades: «La narrativa hegemònica o dominant és aquella que sorgeix de les estructures del poder, reforça l’statu quo i nega espais de representació a la societat civil. Limita la visió d’un món més just i defineix les alternatives com a «utòpiques» o «irrealitzables». Per contra «les noves narratives proposen una lectura alternativa de la realitat i subverteixen la representació simbòlica de la narrativa dominant. Confereixen un significat diferent dels elements que fins aleshores es feien servir per construir la narrativa hegemònica. Ofereixen context i interdependència, i proposen un enfocament basat en els drets humans, amb perspectiva ecosocial, feminista i des del Sud global».
Una de les demandes que van sorgir al final d’aquestes jornades va ser la de fer d’altres per treballar narratives concretes, i d’aquí que es convoqui aquest «Laboratori de narratives transformadores sobre el clima». Si parlar d’ «emergència» climàtica ja és una narrativa molt concreta, moltes activistes i organitzacions es pregunten com aconseguir conscienciar i implicar a la ciutadania en la lluita contra aquesta emergència sense donar lloc a lectures i actituds poc realistes i transformadores, ni a d’altres excessivament catastrofistes i immobilistes.
El Laboratori de narratives tindrà lloc el pròxim 13 de desembre de 10 a 15:00 h, a la seu de la federació, i té un caràcter eminentment pràctic. Després d’una primera part de context sobre el tema que donaran la Míriam Juan-Torres de More in common i María Serra Olivella, activista que ha assistit a l’última COP 27, dos experts analitzaran i deconstruiran les narratives actuals, a partir d’exemples concrets: seran Isidro Jimenez, avui professor i investigador a la UCM expert en ficcions climàtiques – abans responsable de comunicació d’Ecologistas en Acción i creador de la campanya de contrapublicitat Consume hasta morir-, i Anxela Iglesias de LaIntersección.net, amb una àmplia experiència en narratives per a la defensa de drets. A la segona part de la jornada, els i les participants treballaran col·lectivament en la creació de noves narratives per a la justícia climàtica.
Lafede.cat coorganitza de nou aquest espai amb Oxfam Intermon, l’Universitat Jaume I, l’Instituto Interuniversitario de Desarrollo Social y Paz i Quepo. Les inscripcions resten obertes.
Més informació
- Programa (en castellà)