(Català) Lafede.cat consolida el treball d’incidència en Intel·ligència Artificial amb la mirada posada a Europa


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat s’ha convertit en un actor referent a Catalunya i a Espanya en el treball d’incidència en les polítiques públiques d’Intel·ligència Artificial durant el darrer any. De cara a 2023, la federació continuarà aquest treball, en xarxa amb altres entitats, per garantir els drets humans en els processos algorítmics, amb la vista posada a les institucions europees. En clau interna, també iniciarà un procés d’acompanyament i formació a les entitats en matèria de ciberseguretat.

Autor: edri.org (CC-BY-SA)

Durant l’últim any Lafede.cat ha consolidat la línia d’incidència iniciada fa més d’un any en les polítiques públiques d’intel·ligència artificial i drets humans, davant la constatació de l’absència d’actors de la societat civil en el disseny d’aquestes polítiques. La federació treballa des d’aleshores per garantir el respecte als drets humans, la transparència i la justícia social en els processos algorítmics.

Per desenvolupar aquesta tasca, Lafede.cat ha participat en plataformes i xarxes amb entitats de referència a Catalunya i a l’Estat espanyol. En l’àmbit local, la federació lidera el grup de treball IA-Barcelona, que aquest any està focalitzat en analitzar quin és l’ús de la IA que fa l’Ajuntament de Barcelona. De cara a les eleccions municipals, també farà un seguiment de les propostes de cada partit en la matèria.

En l’àmbit estatal, Lafede.cat és una de les impulsores de la Xarxa IA Ciudadana, juntament amb Algorace, Fundació Eticas, Civio, Observatori Treball, Algorismes i Societat, Komons i Algorights, entre d’altres. La plataforma ciutadana es va reunir el 25 d’octubre amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, per a demanar un paper actiu de la societat civil en la creació i activitat de l’Agència Estatal per a la Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA). Des de la Xarxa, es farà seguiment del desplegament d’aquesta agència, que finalment tindrà la seu a A Corunya.

 

Nova línia d’incidència a la UE

Lafede.cat aposta aquest any per fer incidència a Europa. El 2023 és un any important per dos motius. En primer lloc, s’ha d’aprovar un Reglament sobre IA i es comencen també a plantejar altres directives i regulacions sobre neutralitat a la xarxa i temes que poden tenir un impacte en els drets fonamentals de la població.

En segon lloc, el govern espanyol assumirà la presidència rotatòria del Consell europeu durant el segon semestre de any, moment en què la digitalització i les polítiques sobre sistemes algorítmics seran un element central a l’agenda política. Per aquest motiu, Lafede.cat treballarà amb representants polítics de la UE i amb altres organitzacions de la societat civil europa per tal d’incloure la visió de drets dins de les regulacions comunitàries europees.

 

Canviar el relat

Per tal d’introduir el discurs i valors de la Justícia global alhora de parlar d’algoritmes i digitalització,, Lafede.cat també aposta per la construcció de noves narratives transformadores que fugin del tecnosolucionisme i de discursos corporativistes.

És per això que, després d’organitzar el passat 3 de novembre la taula rodona “Intel•ligència Artificial: com informar amb perspectiva de drets humans”, amb periodistes i experts de l’acadèmia, aquest any es presenta un Informe elaborat amb l’Observatori de mitjans Mèdia.cat. El document analitza com construeixen  els mitjans de comunicació l’imaginari comú relacionat amb la intel·ligència artificial, i apunta també propostes per canviar les narratives i posar la defensa dels drets humans al centre de l’agenda informativa. La presentació de l’informe tindrà lloc el 16 de febrer a la tarda al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Amb l’objectiu de canviar el relat sobre la Intel·ligència Artificial i incorporar més veus de la societat civil, la segona edició de les Jornades DAR (Democràcia, Algoritmes i Resistències) es centrarà en visibilitzar les estratègies de resistència a la IA al Sud global. Aquesta trobada estarà organitzada per Lafede.cat, Algorace i Algorights amb el suport de Digital Fems.

 

Pioners en ciberseguretat

L’acompanyament a les entitats en el seu procés de digitalització coherent amb els valors de la Justícia global continuarà sent una línia de treball destacada de Lafede.cat durant aquest 2023. Una de les prioritats enguany és formar les entitats en matèria de ciberseguretat.

El cas d’espionatge Pegasus i el retrocés de l’espai democràtic que es viu a les xarxes socials plantegen reptes importants per a les entitats, i per això la federació les acompanyarà perquè millorin els seus coneixements sobre ciberseguretat i obtinguin accés a eines digitals que no formin part de les dinàmiques del capitalisme de vigilància.

Aquest procés serà personalitzat, ja que Lafede.cat crearà un itinerari formatiu adaptat a cada entitat participant, i comptarà amb la col·laboració de col·lectius hacktivistes per orientar, assessorar i acompanyar en la introducció de noves eines i estratègies d’autodefensa digital.