(Català) Lafede.cat deixa de treballar amb B The Travel Brand per la seva vinculació amb vols de deportació


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A finals de 2017 la federació va decidir no contractar més els serveis d’agència de viatges B The Travel Brand, del Grup Barceló, per ser una de les empreses que tenia un contracte amb l’Estat per executar vols de deportació.

Ocupació de l’oficina de B the travel Brand a Passeig de Gràcia a Barcelona. Juliol de 2018. Foto: Anna Josa

Aquest mes de juny s’ha fet públic el nou contracte d’adjudicació dels operatius de vols de deportació del Ministeri d’Interior. La Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Air Europa, Swiftar i Aeronova recupera l’adjudicació – l’havia tinguda fins el 2016- per 9’9 milions d’euros.

Entre el 2016 i el 2018 qui va realitzar aquest servei va ser la UTE d’Air Nostrum, Evelop i Orbest, vinculades a Iberia i Grup Barceló per 11’9 milions d’euros. Air Nostrum és la companyia espanyola que opera amb aliança amb Iberia per millorar els seus serveis, i Evelop i Orbest (la marca portuguesa) són la flota aèria del Grup Barceló que engloba dues línies d’actuació: Barceló Hotel Group i Ávoris viatges de servei turístic d’on pengen les companyies aèries i l’agència B the travel band (antic Barceló viatges), entre altres àrees empresarials. En total, l’Estat espanyol s’ha gastat en vols conjunts de deportació i trasllats dins l’Estat, mitjançant concurs públic, 57’6 milions d’euros.

 

Política de proveïdors ètics

Ara fa un any, 11 passatgers d’un vol de Vueling a Senegal van queixar-se perquè en el seu vol una persona estava sent deportada. Aquest fet, juntament amb la protesta una setmana després a B the travel Brand per un macro vol de deportació programat pel 24 de juliol, va fer que Lafede.cat, en la seva línia d’apostar per proveïdors ètics i de l’economia social i solidària, emprengués accions per desvincular-se de B the Travel Brand, amb qui tenia un contracte per serveis de transport i viatge des de 2013.

El llavors president de la federació, Tono Albareda, va enviar una carta a l’agència per demanar explicacions sobre la seva vinculació amb vols de deportació i explicar-los que Lafede.cat considera que vulneren els drets humans. Albareda recordava al grup Barceló que havia signat el Pacte Mundial pels Drets Humans i el Medi ambient, i que en el seu Codi Ètic destacava el seu compromís social amb les comunitats dels països i territoris on treballava: “Com a federació d’ONG no podem sinó felicitar-los per aquestes iniciatives però també dir-los que la majoria de persones que són deportades provenen d’aquests mateixos països on vostès treballen, i que resulta del tot incomprensible fer cooperació internacional per millorar la vida  de moltes comunitats al temps que es col·labora en la deportació de persones d’aquells països o comunitats”.

Des de B the travel Brand, Arturo Navarro, director Comercial de la Zona Nord-Est, es va limitar a confirmar el contracte que hi havia amb l’Estat: “Evelop i Air Nostrum són únicament les encarregades de l’execusió d’aquest contracte, complint en totes els casos amb la legislació vigent en el transport de passatgers i garantint en tot moment el compliment dels drets dels mateixos segons marquen les diferents normatives europees”. Després de rebre aquesta resposta la federació va deixar de treballar amb B The Travel Brand així com amb el grup Barceló, i va començar a col·laborar amb Orixà viatges.