(Català) Lafede.cat demana que es garanteixin els drets fonamentals durant el judici per l’1-O


Sorry, this entry is only available in Català and Español. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Lafede.cat recorda que l’única solució possible al conflicte català és la construcció de ponts de diàleg per a trobar una resposta política i es mostra preocupada per la vulneració de drets durant la fase d’instrucció del judici.

Inici del judici del procès al Tribunal Suprem.

Aquest dimarts 12 de febrer ha començat el judici del procés on representants polítics i dirigents de la societat civil catalans seuen al banc dels acusats per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La federació vol mostrar el seu suport a les famílies dels encausats i en particular a la de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, ja que considera especialment greu el seu processament per la seva posició de representants d’entitats socials (ANC i Òmnium Culural).

Lafede.cat considera que aquest judici no s’hauria d’haver realitzat mai ja que el que hi ha és un conflicte polític que necessita solucions polítiques i no judicials. Així ho ha defensat la federació des de l’inici del procés on sempre ha reclamat diàleg per part de les dues parts i respecte als drets fonamentals, com el dret a l’autodeterminació, i a la llibertat d’expressió, de manifestació i de informació.

Lafede.cat es mostra preocupada per la falta de garanties per dur a terme un judici just fruit de les irregularitats prèvies denunciades per diverses organitzacions internacionals: la presó preventiva injustificada; la manca de temps i recursos per a la preparació de la defensa; l’accés a la informació dels casos; les condicions dels desplaçaments dels i les preses, etc. Lafede.cat espera que es respectin els drets fonamentals dels i les acusades. L’experiència de Lafede.cat i les seves entitats en la defensa dels drets humans i la pau en altres països obra la porta a pensar que el judici que comença aquest dimarts és un judici a la democràcia i que interpel·la a tota la ciutadania, catalana i espanyola, ja que suposa un atac i un retrocés de drets i llibertats (d’expressió, de protesta, de decisió, de manifestació, d’informació…) a l’Estat espanyol.

 

 

Lafede.cat no entén la decisió del Tribunal Suprem de no acreditar ni facilitar la tasca dels observadors i observadores nacionals i internacionals com els de la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case (que compte amb representants d’Euromed Rights o la Federació Internacional de Drets Humans, per exemple), impulsada per algunes entitats federades i a la qual Lafede.cat dona suport, o els d’Amnistia Internacional, entitat també federada. La federació creu que és una decisió que no ajuda a la transparència i la democràcia, i informa que farà seguiment del judici a través d’aquestes organitzacions expertes.

Com a federació que agrupa a entitats de pau i drets humans, Lafede.cat lamenta que algunes forces polítiques rebutgin les propostes de diàleg i en parlin en termes negatius, i reclama que l’única solució al conflicte català és la política. Per això torna a apel·lar als representants polítics que obrin espais de diàleg per trobar solucions a la situació actual. Així ho ha defensat sempre la federació amb la participació a diferents iniciatives com l’Espai democràcia i convivència i la Taula per la democràcia, o el manifest “Drets i llibertats” del passat 5 de juliol que va rebre el suport de més de 200 personalitats de tot l’Estat espanyol. Lafede.cat se suma a les iniciatives de la societat civil en la defensa dels drets i les llibertats, i fa una crida a mantenir el compromís amb la noviolència en totes les mobilitzacions.