Lafede.cat recorda que l’única solució possible al conflicte català és la construcció de ponts de diàleg per a trobar una resposta política i es mostra preocupada per la vulneració de drets durant la fase d’instrucció del judici.
Aquest dimarts 12 de febrer ha començat el judici del procés on representants polítics i dirigents de la societat civil catalans seuen al banc dels acusats per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La federació vol mostrar el seu suport a les famílies dels encausats i en particular a la de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, ja que considera especialment greu el seu processament per la seva posició de representants d’entitats socials (ANC i Òmnium Culural).
Lafede.cat considera que aquest judici no s’hauria d’haver realitzat mai ja que el que hi ha és un conflicte polític que necessita solucions polítiques i no judicials. Així ho ha defensat la federació des de l’inici del procés on sempre ha reclamat diàleg per part de les dues parts i respecte als drets fonamentals, com el dret a l’autodeterminació, i a la llibertat d’expressió, de manifestació i de informació.
Lafede.cat es mostra preocupada per la falta de garanties per dur a terme un judici just fruit de les irregularitats prèvies denunciades per diverses organitzacions internacionals: la presó preventiva injustificada; la manca de temps i recursos per a la preparació de la defensa; l’accés a la informació dels casos; les condicions dels desplaçaments dels i les preses, etc. Lafede.cat espera que es respectin els drets fonamentals dels i les acusades. L’experiència de Lafede.cat i les seves entitats en la defensa dels drets humans i la pau en altres països obra la porta a pensar que el judici que comença aquest dimarts és un judici a la democràcia i que interpel·la a tota la ciutadania, catalana i espanyola, ja que suposa un atac i un retrocés de drets i llibertats (d’expressió, de protesta, de decisió, de manifestació, d’informació…) a l’Estat espanyol.
ATENCIÓ‼️
Malgrat el Tribunal Suprem no ha reservat espais per a observadores, després de tres hores de cua, les observadores han accedit a la sala.
➡️ Han entrat integrants de les organitzacions @ABAesq @fidh_es @EuroMedRights @AED_EDL i ELDH.
Continuem informant! pic.twitter.com/PmBmkrxECI
— International Trial Watch (@InterTrialWatch) February 12, 2019
Lafede.cat no entén la decisió del Tribunal Suprem de no acreditar ni facilitar la tasca dels observadors i observadores nacionals i internacionals com els de la plataforma International Trial Watch-Catalan Referendum Case (que compte amb representants d’Euromed Rights o la Federació Internacional de Drets Humans, per exemple), impulsada per algunes entitats federades i a la qual Lafede.cat dona suport, o els d’Amnistia Internacional, entitat també federada. La federació creu que és una decisió que no ajuda a la transparència i la democràcia, i informa que farà seguiment del judici a través d’aquestes organitzacions expertes.
Com a federació que agrupa a entitats de pau i drets humans, Lafede.cat lamenta que algunes forces polítiques rebutgin les propostes de diàleg i en parlin en termes negatius, i reclama que l’única solució al conflicte català és la política. Per això torna a apel·lar als representants polítics que obrin espais de diàleg per trobar solucions a la situació actual. Així ho ha defensat sempre la federació amb la participació a diferents iniciatives com l’Espai democràcia i convivència i la Taula per la democràcia, o el manifest “Drets i llibertats” del passat 5 de juliol que va rebre el suport de més de 200 personalitats de tot l’Estat espanyol. Lafede.cat se suma a les iniciatives de la societat civil en la defensa dels drets i les llibertats, i fa una crida a mantenir el compromís amb la noviolència en totes les mobilitzacions.