(Català) Organitzacions de la societat civil demanen al govern espanyol la participació en les polítiques de governança algorítmica


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Les entitats impulsores de la Xarxa IA Ciudadana, entre les quals es troba Lafede.cat, demanen a la secretària d’Estat, Carme Artigas, un procés formal de participació pública en el disseny, objectius i polítiques de la futura autoritat supervisora de la governança algorítmica.

Reunió de les entitats de la societat civil amb Carme Artigas, Secretària d’Estat de digitalització i Intel·ligència Artificizal | LAFEDE.CAT

Un grup d’organitzacions de la societat civil es va reunir el dimarts 25 d’octubre amb la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, per a demanar un paper actiu en la creació i activitat de la futura Agència Estatal per a la Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA), i que es garanteixi el respecte als drets humans, la transparència i la justícia social en els processos algorítmics.

Durant la reunió, entitats com Algorace, Fundació Eticas, Civio, Lafede.cat, Observatori Treball, Algorismes i Societat, Komons i Algorights han traslladat a Artigas la necessitat de “involucrar des del principi als qui ja treballen per transparència, equitat i respecte pels drets humans en l’ús d’algorismes, intel·ligències artificials (IAs) i altres sistemes de decisió automatitzats”.

Ha estat la primera presa de contacte entre la SEDIA i els col·lectius promotors de la carta enviada al setembre, a la qual es *adherieron més de seixanta organitzacions nacionals i internacionals. Aquesta trobada ha permès conèixer les prioritats i accions que el Govern durà a terme en matèria de supervisió algorítmica i legislació de la IA. En concret, Artigas ha explicat que s’està plantejant la creació del sandbox regulador, un entorn de proves per a solucions digitals, que inclouen algorismes, amb el qual pretén testar la regulació europea. En aquest sentit, la Secretària va considerar que seria positiva la participació de la Societat Civil en els grups metodològics que es crearan per als diferents bancs de prova, o *sandbox, sectorials.

Sobre l’Agència de Supervisió d’Intel·ligència Artificial i Algorismes, Artigas va explicar que es tractarà d’un organisme les funcions del qual vindran determinades per la regulació europea de la *IA. No obstant això, va recollir la proposta d’afegir perfils de diversos àmbits del coneixement social i les humanitats, més enllà dels tècnics, en l’estructura de l’agència. També va manifestar que en l’Estratègia Nacional de la *IA ja es contemplava un Observatori de l’Impacte Social dels Algorismes, que dependrà de l’Agència, i en el qual les organitzacions seran convidades a participar.

En la trobada, al qual també van assistir Ángela Paloma, directora de gabinet de Carme Artigas, i Carlos Ruiz, membre d’aquest, Artigas es va comprometre a mantenir el contacte amb les organitzacions i afavorir espais de diàleg i treball conjunt.

Des de les organitzacions impulsores de la xarxa IA Ciutadana es valora positivament la trobada i es fiscalitzarà el procés per a garantir que els compromisos es duen a terme. Els col·lectius consideren que “donat el profund impacte social de l’automatització i la implementació d’algorismes, el Govern no pot deixar passar l’oportunitat de fer de la *AESIA una autoritat pionera en transparència, inclusivitat i responsabilitat cap als Drets Humans”. Així mateix, destaquen que “això no serà possible sense una estratègia de participació clara i concreta, en els seus processos i temps, perquè des del primer dia aquest organisme es beneficiï del coneixement dels qui ja treballem per la bona governança algorítmica”. “Així podrem atallar els problemes, impactes negatius i efectes discriminatoris que hem detectat fins ara en usos específics d’aquesta mena de tecnologies”, assenyalen.