(Català) Petició de suspensió de l’Acord d’Associació UE-Israel


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat se suma al comunicat de la Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo per sol·licitar la suspensió de l’Acord d’Associació UE-Israel. Aquesta petició que neix a la llum de les violacions dels drets humans per part de l’Estat d’Israel al territori Palestí ocupat. La petició també s’adreça als estats membres «fins que Israel respecti el dret internacional i implementi les sentències i opinions consultives de la Cort Internacional de Justícia».

Més de 160 organitzacions europees demanem la suspensió de l’Acord d’Associació UE-Israel

 

El 26 de gener passat, la Cort Internacional de Justícia (CIJ) va dictaminar que la conducta d’Israel a Gaza constituïa un risc de genocidi i va ordenar a Israel que prengués mesures immediates per evitar-ho. El 28 de març, la CIJ va tornar a ordenar-li que implementés aquestes mesures provisionals. El 24 de maig, la CIJ va ordenar a Israel que aturés immediatament la seva ofensiva militar a Rafah i obrís el pas que permetria el pas de l’assistència humanitària. Totes i cadascuna d’aquestes ordres, que són jurídicament vinculants per als Estats, han estat ignorades per Israel.

Les conseqüències per a la població són incalculables. Tal com ha denunciat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, «El que està passant a Gaza és una crisi humanitària». El setge incessant de Gaza ha causat la mort a més de 40.000 persones, gairebé 100.000 persones estan ferides; la zona pateix una destrucció generalitzada, les infraestructures essencials estan destruïdes; més de dos milions de persones han patit repetits desplaçaments forçats sense possibilitat d’escapatòria. La majoria d’hospitals i escoles han estat bombardejats, l’entrada de l’ajuda humanitària és bloquejada sistemàticament i el personal humanitari és atacat i assassinat. La situació no té precedents.

 

Responsabilitat dels Estats

Tal com recull la carta enviada a la UE, «Aquestes greus violacions del dret internacional i del dret humanitari mai no haurien estat possibles si la comunitat internacional, inclosa la Unió Europea, hagués fet que Israel rendís comptes dels seus actes i hagués adoptat les mesures apropiades en resposta. És hora que aquest enfocament fallit canviï. Els tercers Estats tenen la responsabilitat de prevenir el genocidi en virtut del dret internacional i, per tant, han de prendre totes les mesures diplomàtiques, econòmiques i polítiques que estiguin a l’abast per prevenir el genocidi a Gaza».

La suspensió de l’Acord d’Associació s’ha de mantenir fins que la UE estigui segura que res en les seves relacions amb Israel no contribueix de cap manera -política, financera, militar, tècnica, comercial, res- a la continuació de l’ocupació i la denegació dels drets del poble palestí.

El que ha passat a Gaza, i a tot el territori palestí ocupat, és conseqüència d’un fracàs polític i moral de la comunitat internacional.