(Català) Primers anuncis i compromisos del nou conseller Jaume Duch  


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat 20 de setembre va comparèixer per primera vegada el nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, al Parlament. El conseller es va mostrar alineat amb algunes de les demandes de la Lafede.cat i va anunciar més recursos per a les convocatòries.

El passat mes de juny, quan va arrencar la XV Legislatura, encara hi havia la incertesa de si hi hauria una majoria parlamentària suficient per a escollir el 133è president de la Generalitat. Finalment, el passat 10 d’agost Salvador Illa fou investit president.

A mitjans de setembre, una vegada ha arrencat el treball parlamentari, s’han creat les corresponents comissions parlamentàries que fan seguiment, entre altres coses, de la tasca que durà a terme el nou executiu. Com és preceptiu els membres del nou Govern han anat compareixent a les seves respectives comissions per explicar quins són els principals objectius que volen assolir durant el seu mandat. En aquest sentit, la Junta i l’equip tècnic han seguit amb especial atenció la compareixença de Jaume Duch, nou conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, que es va fer el passat divendres 20 de setembre. Per aquesta ocasió la federació va preparar un document que va lliurar als diferents grups parlamentaris amb les demandes prioritàries en clau de Justícia global per aquesta legislatura.

A grans trets el conseller Duch es va comprometre amb les principals demandes de la federació, ja que va anunciar la voluntat de complir amb el compromís d’assolir el 0,7% el 2030, desplegar la cooperació feminista i el Fòrum Català per la Pau. També va anunciar que treballarà per a desburocratitzar els processos administratius. Així mateix, va anunciar que enguany s’incrementaran els recursos que es destinaran a la convocatòria ordinària per a projectes que gestionen les entitats a fi de garantir que un major nombre de projectes aprovats puguin rebre finançament per part de l’ACCD.

 

Les principals demandes de la federació

Pel que fa al Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2023-2026 la federació demana el seu ple desplegament amb el compromís de definir el nou model català de cooperació de forma concertada amb la societat civil organitzada, per tal d’identificar els reptes comuns i desenvolupar solucions col·lectives. També consolidar la política pública de cooperació feminista seguint un model de cocreació amb el sector i actors socis. Així mateix, impulsar i desenvolupar l’Estratègia per a l’Educació Global de forma participada entre els agents educatius, socials i polítics que conformen el camp de l’educació a Catalunya.

La federació demana també mantenir el compromís amb el Fòrum Català per la Pau, un procés ja iniciat, i treballar per incloure a la Llei de foment de la pau l’obligatorietat de desenvolupar periòdicament un Pla País de Pau aprovat pel Parlament, tal com s’ha acordat al Consell Català de Foment de la Pau. Per últim, i entre les prioritats, es troben també dos temes pendents d’anteriors legislatures: aprovar la proposta de Llei de creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, i un esforç important per desburocratitzar els procediments administracions en bé de l’eficàcia i l’eficiència del treball de Justícia global, i de la cura dels equips humans de les organitzacions.

En relació amb el pressupost del 2025, Lafede.cat demana garantir un increment pressupostari d’un mínim d’un 0,07% dels recursos propis de la Generalitat per a l’Ajut Oficial al Desenvolupament (un mínim de 30 milions d’euros). També garantir que l’augment del pressupost es destini principalment a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, per tal que aquesta continuï sent la principal unitat gestora de l’ajuda oficial catalana. Així com mantenir el compromís perquè com a mínim el 50% dels recursos destinats a AOD es gestionin a iniciativa d’altres actors no governamentals, dedicant un mínim del 30% a l’Educació Global i un mínim del 10% de l’AOD catalana al foment de la pau.

Membres de Lafede.cat participant en la compareixença del conseller.

Es reprèn el treball parlamentari

Durant la campanya electoral la federació va fer arribar el text complet de les seves demandes a tots els partits polítics. Aquestes demandes es van recollir sota el títol “60 demandes per un país compromès amb la Justícia global”. Aquesta mateixa setmana la federació ha iniciat la ronda de contactes amb els diferents grups polítics amb l’objectiu de confirmar que disposen del document, i la seva valoració i compromís respecte al conjunt de demandes.

Com que la Justícia global exigeix coherència de polítiques més enllà del departament d’Acció Exterior, el document recull demandes relatives a altres departaments, raó per la qual durant aquesta legislatura la federació farà seguiment del treball de diferents comissions parlamentàries.

 

Més informació