(Català) Quarta sessió a Nacions Unides per negociar el Tractat sobre Empreses i Drets Humans


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tres anys després de la primera reunió i amb un esborrany sobre la taula continuen les reticències de la Unió Europea per a l’aprovació del Tractat. Lafede.cat demana un compromís ferm dels Estats, en especial l’espanyol, i de la UE amb la defensa dels drets humans. El 29 d’octubre Lafede.cat acollirà un acte públic per parlar de les negociacions on intervindrà Pablo Fajardo, el famós advocat que ha guanyat una demanda milionària a Chevron-Texaco per contaminació de territoris indígenes, i un dels millors exemples de la impunitat històrica de les empreses transnacionals.

Reunions a Ginebra. Font: @StopTNCimpunity

Aquesta setmana, des d’avui i fins divendres, se celebra la quarta sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides a Ginebra. En aquesta sessió està previst debatre l’esborrany de Tractat que ha fet Equador i que es va presentar el juny passat. El Tractat Vinculant és l’eina que pot acabar amb la impunitat de les transnacionals en matèria mediambiental i drets humans. 

Aquesta nova sessió del grup de treball segueix el mandat sorgit del Consell de Drets Humans de NU el juny de 2014 i que ha tingut cites anuals (juny 2015, octubre 2016, octubre 2017 i octubre 2018). Tres anys després de la primera reunió continuen les reticències de la Unió Europea i altres estats com Mèxic, Brasil o els Estats Units. De fet, la UE va intentar bloquejar el pressupost per a aquesta sessió tot i tenir el mandat del Parlament Europeu que insta a la UE a participar activament en les negociacions. Finalment els representants de la UE han decidit participar només a l’inici i a la cloenda d’aquesta sessió. Moltes organitzacions i moviments socials d’arreu denuncien que Europa està defensant els interessos de les empreses i no pas de la ciutadania. Malgrat el canvi de titular a la Moncloa, el govern espanyol manté la línia de cenyir-se a la posició europea. Com des de l’inici del procés de negociacions,  Lafede.cat demana un compromís més ferm del govern i del conjunt dels estats de la UE en la defensa dels drets humans i en l’aprovació d’aquest tractat.

 

Acte públic per explicar com van les negociacions i la seva rellevància

Des de juliol de 2015 Lafede.cat fa seguiment d’aquest procés de negociació i manté oberta una línia estratègica de treball i incidència política a través del Grup català d’Empresa i Drets Humans. En aquesta quarta sessió el grup participa de nou tant en les sessions de treball dins les NU com als actes paral·lels de la “Setmana de mobilització dels pobles”. Per explicar tant la importància del tractat com el treball d’incidència per a la seva aprovació als organismes internacionals, el grup convoca un acte públic el proper dilluns 29 d’octubre a la seu de la federació amb el títol “On queden els drets humans quan es tracta de beneficis empresarials?”.

Mònica Vargas, del Transnational institute i membre del Grup, farà de mestrade cerimònies i donarà els detalls de les negociacions. L’acte tindrà com a convidats a Pablo Fajardo, l’advocat del cas Chevron-Texaco a l’Equador que defensa a més de 30.000 camperols indígenes afectats per la petrolera, i a Justino Piaguage, representant de la nacionalitat siekopai i membre de la Unión de Afectados/as de las operaciones petroleras de Texaco . La sentència pel cas Chevron-Texaco és una de les més importants de la història en termes mediambientals. Els tribunals equatorians han condemnat a l’empresa a pagar una de les majors indemnitzacions del món – 9.500 milions de dòlars- en concepte de reparació pels danys socials, culturals i ambientals a l’Amazonia. L’empresa però, ha usat tots els instruments jurídics per evitar complir-la i, de fet, aquest mes setembre la Cort Permanent d’Arbitratge de l’Haya ha anul·lat la sentència.

A la taula també seràn presents Pak Kin Wan, activista pels drets laborals de l’organització xinesa Labour Education and Service Network, i Danelly Estupiñan, membre del Proceso de Comunidades Negras de Buenaventura (Colòmbia), una de les ciutats afectades per l’acció d’empreses catalanes la situació de la qual va denucniar el Grup català d’Empresa i drets humans en un informe el 2015.

 

A l’espera del Centre de seguiment de les empreses catalanes a l’exterior

El 3 de juny de 2016 el Grup català d’Empresa i Drets humans va presentar al Parlament la seva proposta de Centre públic d’avaluació d’impactes de les empreses catalanes a l’exterior. Posteriorment, el 4 de novembre del mateix any, la Comissió d’Acció Exterior i Cooperació va aprovar per unanimitat la seva creació. Malgrat l’acord polític i que s’ha avançat en algunes qüestions tècniques, el Centre no és encara una realitat a causa de la complexa situació política i institucional.

Ginebra, activitats paral·leles. Foto: @StopTNCimpunity