(Català) Qui és qui al nou govern, en clau de Justícia global


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El passat mes d’agost es formava el nou govern de la Generalitat de Catalunya. Lafede.cat ha analitzat quins són els departaments del govern responsables de les polítiques públiques en matèria de Justícia global amb els que interactuarà durant aquesta legislatura a fi d’implementar les demandes recollides al document d’incidència de 60 demandes per un país compromès amb la Justícia global. Aquest document ja es va fer arribar als diferents grups parlamentaris amb anterioritat.

Abans de les eleccions, Lafede.cat ja va fer arribar als diferents grups polítics parlamentaris el seu document base d’incidència, 60 demandes per un país compromès amb la Justícia global. Per tal de dur a terme la seva tasca d’incidència política, s’ha fet una anàlisi exhaustiva de com queden repartides les competències de Justícia global entre els diferents departaments del govern i quins són els seus responsables. Tot i que ja han passat més de dos mesos des que es va conformar, encara queden, però, alguns càrrecs per nomenar o ratificar, de manera que encara podria haver-hi canvis.

Lafede.cat continuarà mantenint una interlocució estreta i fomentarà els espais de diàleg que ja té oberts amb el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior per desenvolupar les polítiques de foment i promoció de la pau, d’educació global i de solidaritat internacional, tant en cooperació internacional com en acció humanitària i ajut d’emergència. En aquest sentit, continuarà interlocutant amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Institut Català Internacional per la Pau i participarà activament, com ha fet històricament des que es varen crear els consells consultius que aborden aquestes temàtiques, en el Consell de Cooperació al Desenvolupament, en el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència i en el Consell Català de Foment de la Pau.

A més d’aquest espai clàssic d’incidència, durant aquesta XV Legislatura, i en línia amb el principi de coherència política de tot el govern amb els objectius de la Justícia global, Lafede.cat continuarà treballant amb altres departaments com ara el Departament d’Igualtat i Feminisme per tal que les polítiques feministes siguin d’ampli abast i incorporin la perspectiva interseccional i descolonial, tal com recull l’últim document de Justícia global feminista. També es demanarà el desplegament de polítiques efectives per erradicar les violències masclistes, estructurals i sistèmiques, en totes les seves tipologies i formes. Així mateix, es treballarà per establir relacions amb la Direcció general de Promoció i Drets Humans i l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació per enfortir les polítiques públiques de pau i antiracistes. Igualment, es col·laborarà amb aquesta conselleria a través del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, que penja de l’Institut Català de les Dones, on la federació té una participació activa per millorar les polítiques feministes del govern.

Així mateix, la federació continuarà treballant amb el Departament d’Educació i Formació Professional per fer efectiva la incorporació de l’Educació per a la Justícia global en el currículum educatiu, concretament a través de la interlocució amb la Direcció general d’Innovació, Digitalització i Currículum.

La federació buscarà interlocució amb el Departament de Drets Socials que ha integrat la Direcció General de Migracions i Refugi, que a l’anterior legislatura depenia del Departament d’Igualtat i Feminismes, a fi d’aconseguir que Catalunya desenvolupi polítiques en favor de les persones que arriben d’altres continents a casa nostra, com és garantir els drets dels infants i, per tant, també dels infants que migren sols, així com assegurar que tot el jovent extutelat que surti del sistema de protecció, ho faci amb permís de residència i treball, amb una alternativa residencial segura i amb acompanyament a l’emancipació. Així mateix, i atès que la federació ha iniciat una línia de treball sobre joves i treballa junt amb les principals federacions de l’associacionisme educatiu per impulsar l’educació en el lleure amb perspectiva de Justícia global, en aquesta nova legislatura es començaran converses amb la Direcció General de Joventut.

També voldrà mantenir una estreta col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball amb el qual es voldrà continuar incidint en matèria de polítiques digitals i incidir en el desenvolupament de polítiques que impulsin tecnologies justes, ètiques i sostenibles, incloent-hi incentius per l’adopció de tecnologies lliures i obertes. En el cas del Departament de Presidència es continuarà treballant en matèria d’Administració Digital, especialment en la implementació del model de govern de les dades i la intel·ligència artificial. En el cas del Departament d’Interior, es continuarà amb els contactes establerts amb l’Administració de la Seguretat Pública per incidir en les tecnologies de reconeixement biomètric en l’espai públic i l’ús de tecnologies predictives. Finalment, però no menys important, es farà seguiment de les polítiques que dugui a terme el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, en concret del compromís adoptat de crear una Assemblea Ciutadana pel Clima permanent a Catalunya i l’impuls d’un procés de transició energètica justa i democràtica. També es mantindrà la relació amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, a través dels grups de treball conjunt en espais consultius amb el govern per dissenyar polítiques coherents amb la Justícia global.