(Català) Recomanacions culturals per a l’estiu en clau de Justícia Global


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Volem desitjar-vos un bon estiu, però abans, no volem marxar sense compartir algunes propostes culturals per a aquest estiu en clau de Justícia Global.

 

SÈRIES

Un drama juvenil actual que ha estat durament criticat, però que no et deixa indiferent. Posa al centre del debat les greus conseqüències en l’etapa adolescent del sistema patriarcal en què vivim, incloent-hi l’adult-centrisme present en les relacions entre pares, mares i professorat i les i els joves. L’Alma, la protagonista, és el boc expiatori que podríem haver conegut al nostre institut, de qui tothom parlava a l’esquena i que tot i ser titllada de mentidera i de “puta” (representació del binomi patriarcal: o ets “puta” o ets “santa”), intenta destapar a contracorrent les violències i agressions sexuals d’un centre educatiu privat on cursa segon de batxillerat.

Minisèrie creada el 2019 que narra la història d’una família treballadora de Manchester al llarg de quinze anys clau de la societat britànica, plens de convulsos canvis polítics, econòmics i tecnològics. La història està situada en un futur tan proper que és realment creïble. Té una part distòpica i una altra part que no saps si realment ens és molt propera. Mentre es veu cal recordar que és del 2019. Cada capítol és un any a la vida dels Lyons i de com s’enfronten als canvis polítics que succeeixen al món: Brexit, reelecció de Donald Trump, amenaça de nous conflictes bèl·lics a occident, noves crisis bancàries i migratòries.

 

LLIBRES

Aquesta novel·la ens explica la història de Yamilet Flores, una adolescent mexicana americana que navega per la seva identitat sexual en una escola catòlica majoritàriament blanca dels Estats Units. Després de ser traïda per la seva millor amiga, Yami decideix mantenir la seva orientació sexual en secret per evitar exposar-se, però la situació es complica quan coneix a Bo, una noia xinesa obertament lesbiana. A mesura que ens submergim en la història, descobrim que malgrat abordar temes difícils com el suïcidi i la discriminació, es poden explicar històries esperançadores, divertides i realistes que trenquin el paradigma de “Novel·la romàntica és igual a relació tòxica”. A través de l’experiència de Yami, rememorem la intensitat dels primers amors, la importància de ser fidel a una mateixa i les complexitats d’haver de performar múltiples identitats en un entorn sovint poc acollidor i empàtic. És una lectura que ofereix una combinació de moments tendres i durs, però que es pot llegir en família, si hi ha adolescents a casa.

En els moments actuals que travessa l’Amèrica Central amb l’auge de l’autoritarisme, la persecució cap a persones defensores dels drets humans i periodistes o la repressió cap a la població que protesta, aquest recull de poemes ens mostra l’enorme impacte d’aquestes violències sobre les persones i les seves xarxes: “hablo desde escuchar la bala en mi oído, desde sentir el golpe en la espalda, desde el sabor a muerte en mi boca, desde la boca abierta de mi amigo“. L’autora relata vivències com a activista i comunicadora popular a Guatemala, per denunciar la violència de l’Estat i com la guerra es cola fins i tot als espais propis, i testimoniar la responsabilitat que senten les supervivents per continuar recordant les companyes mortes. “Seré la tierra es el arraigo en la amistad, en los proyectos imposibles, en las luchas perdidas, en los márgenes donde la poesía florece, o quizá ahí donde la vida no pudo seguir“.

A través d’escenes de la vida quotidiana i de la cultura popular, l’autora nascuda a Jamaica i resident als EUA, ofereix testimoni dels missatges constants que operen per reproduir el racisme estructural. A través d’exemples de la vida al barri, del transport públic, dels cossos i forces de seguretat, dels esports o de la música, desgrana la violència i el profund sentiment d’alerta constant amb què viuen les persones negres i els efectes sobre els seus cossos a escala individual i col·lectiva. Textos lírics, tal com apunta el títol, acompanyats d’imatges curosament seleccionades, que conformen una obra brillant.

Feixisme persistent és un treball periodístic exigent, fruit d’anys d’investigació sobre el terreny, que ofereix totes les eines per entendre l’ascens de l’extrema dreta a Itàlia, situant-la dins del marc europeu i en paral·lel amb l’auge a l’estat espanyol. El llibre combina relats en primera persona —com les peripècies del viatge amb el fotoperiodista Jordi Borràs al poble natal de Mussolini, Predappio— amb anàlisis i cròniques que retraten amb precisió la Itàlia que ha permès que emergís amb força la figura de Matteo Salvini: des del blanqueig del feixisme de l’era de Berlusconi fins a la responsabilitat del centreesquerra, la col·laboració del Moviment 5 Estrelles, el fenomen CasaPound, el terrorisme nazifeixista i el paper dels mitjans de comunicació.

Aquest llibre és el producte de la casualitat, com tantes coses a la vida. Tenim plans i la vida decideix sorprendre’ns i canviar-los de dalt a baix. Podem indignar-nos o preocupar-nos per no complir allò que havíem previst, o adaptar-nos i aprendre del que inexorablement acaba succeint. Pollo con mangos explica com l’autor, quan estava a punt d’abandonar Gàmbia després d’haver avaluat d’un projecte i el rodatge d’un documental, es queda confinat en un hospital de Banjul per culpa del virus de la COVID-19. Haurà de conviure amb desenes de persones que, cada una amb els seus motius, també volen deixar Àfrica enrere.

 

CINEMA

  • Le otto montagne (2022, 147′) – Wildside, Menuet Producties, Rufus, Pyramide Productions

Pietro és un noi de ciutat, Bruno és el darrer nen d’una localitat de muntanya oblidada. Amb el pas dels anys, Bruno es manté fidel a la muntanya, mentre que Pietro ve i va. Les seves experiències us faran enfrontar a l’amor i la pèrdua, recordant-los els seus orígens i obrint pas al destí.

 

Si us agrada anar a la platja a l’estiu a banyar-vos, a llegir, a fer la migdiada o a dinar en família, també podeu anar-hi al vespre a gaudir d’una bona pel·lícula. El Cinema Lliure a la platja arriba a la seva 13a edició i programa pel·lícules de tota mena i també curtmetratges no només a Barcelona (a la Platja de Sant Sebastià), sinó també a Tarragona, Tossa de Mar, Palamós, Sitges i Palma. Fins al 8 d’agost hi ha projeccions disponibles!

Per aquelles persones que us quedeu a Barcelona a l’estiu, a més de poder anar a la platja, aprofitar per llegir o gaudir de les festes majors dels barris, també podeu recuperar clàssics del cinema a la Filmoteca de Catalunya. Aquest temple del cinema, situat al barri del Raval de Barcelona (plaça de Salvador Seguí, 1-9) ofereix una completa programació durant el juliol i l’agost en la qual destaca un recorregut per tota la filmografia de l’etapa de cinema sonor d’Alfred Hitchcock, el mestre del suspens, una retrospectiva d’Agnès Varda, una de les directores més aclamades de la història i pionera del cinema feminista o també un cicle amb els treballs més significatius de tres grans estrelles del cinema que aquest any complirien 100 anys: Lauren Bacall, Marlon Brando i Marcello Mastroianni.

 

PÒDCASTS i LLISTES MUSICALS

Conflictes silenciats és el nou pòdcast de CRÍTIC amb el suport de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el qual expliquen, de manera senzilla i pedagògica, aquelles guerres oblidades, silenciades i marginades que no surten a les portades dels diaris ni als informatius de televisió.

La Coordinadora estatal d’ONG per al desenvolupament, comparteix la seva llista de SPOTIFY perquè aquest estiu “descansi tot menys el nostre compromís”.

Davant l’augment de la presència dels discursos de l’odi arreu d’Europa, el programa Araña de Marte, va fer aquest episodi sobre la lluita contra l’extrema dreta des de la memòria. Tot parteix d’una proposta de les companyes NOVACT i el projecte SOLREM. En el programa s’escolten diversos estils musicals i cançons que reivindiquen la importància de la memòria històrica.

 

OBRES DE TEATRE

“What the foc” a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, 17 actors i actrius dalt l’escenari t’empentem a un panorama descarnat de les injustícies que donen forma a la nostra Barcelona. Envoltades de xifres presentades amb to irònic, construeixen un clam a la revolta des de les perifèries racials, de gènere, de classe… que a través de l’art en la seva més amplia expressió, pren el llegat de les ancestres per convertir-lo en revolució a crits que es converteixen en emoció, ràbia, força i esperança. Indispensable.