(Català) Regular la IA per a no reproduir violències: propostes per a les administracions


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat, juntament amb Algorace i Algorights, presenta un document que recull propostes pràctiques i principis perquè les administracions públiques regulin la Intel·ligència Artificial i no reprodueixin biaixos i violències estructurals presents a la societat. el document inclou un Decàleg per a la Justícia de Dades, amb 10 idees per avançar cap a una IA que respecti drets.

Fruit dels debats i tallers de les II Jornades DAR – Democràcia Algoritmes i Resistències, organitzades a Madrid el juny de 2023 per part d’Algorace, Algoritghts i Lafede.cat, es publica el document de conclusions “Propostes per a regular la Intel·ligència Artificial des d’una perspectiva de drets”. Aquest text parteix del coneixement col·lectiu de les persones participants a les jornades, és a dir, de sabers tècnics, socials, de justícia global, antiracistes i feministes.

El document té com a objectiu principal fomentar que les administracions públiques tinguin elements reguladors per a evitar que els sistemes automatitzats reprodueixin biaixos i violències estructurals. A més, les propostes que es recullen aposten per descolonitzar la tecnologia i utilitzar-la com a eina de canvi social, antiracista i feminista. Un altre element central de les propostes és promoure la participació de la societat civil i la cultura democràtica en el desenvolupament dels algoritmes i de tota la cadena de producció de la IA.

La publicació d’aquest recull de propostes es dona una setmana després de què el Consell Europeu, presidit per l’Estat Espanyol i l’EuroParlament, hagi arribat a un acord per l’AI Act, el reglament sobre la IA a la Unió Europea. És un moment clau per a posar sobre la taula la importància d’una regulació de la Intel·ligència Artificial que garanteixi els drets fonamentals i la participació de la societat civil en la definició de les polítiques de IA i en tota la cadena de producció d’aquesta tecnologia.

Un decàleg per a la Justícia de Dades

A més de les recomanacions recollides al text, el document inclou una proposta de 10 idees per tal d’avançar cap a una IA que respecti els drets. Entre elles, s’apunta a la sobirania de les dades i a la necessitat de garantir-ne l’accés i la governança col·lectiva, a la restricció de la recollida de dades només per a conèixer millor situacions de vulnerabilitat, o a la proposta de creació d’organismes de participació ciutadana com ara la figura del Defensor del Poble Datificat o el Consell Popular de la Dada. En aquest vídeo es resumeix aquest decàleg i el podeu descarregar en català aquí.

 

Més informació