(Català) Terratrèmol al Marroc: les organitzacions canalitzen l’ajuda humanitària


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat ofereix informació de les entitats federades i altres organitzacions que han activat campanyes i accions d’emergència per ajudar les víctimes del terratrèmol a prop de Marràqueix. També recull les actuacions per part de les administracions catalanes.

El 8 de setembre, un terratrèmol de magnitud 6,8 va colpejar greument el Marroc, el més greu de tota la seva història. L’epicentre es va situar a la zona de l’Alt Atlas, a 71 km de Marràqueix, que ha estat la ciutat més afectada. Aquesta catàstrofe deixa un balanç de prop de 3.000 víctimes mortals i més de 5.500 ferits.

Com en altres casos d’emergència humanitària, la resposta efectiva i ràpida de les organitzacions sobre terreny i de les institucions és fonamental per atendre la població afectada. Lafede.cat ha estat recollint informació actualitzada sobre les diferents campanyes i accions sobre terreny. La federació ha constat també una dificultat per accedir al país i a la zona afectada per part de les organitzacions humanitàries.

 

Les institucions catalanes activen la resposta

El govern de Catalunya va convocar el 13 de setembre el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, on hi va participar Lafede.cat, per tal de coordinar la resposta des de Catalunya a les conseqüències del devastador terratrèmol. L’executiu català ha anunciat diverses actuacions en àmbits com la protecció civil o els serveis forenses en coordinació amb els serveis d’emergència i entitats sobre terreny

De la seva banda, el 14 de setembre l’Ajuntament de Barcelona va convocar una reunió amb entitats que treballen al Marroc i comunitats marroquines de la ciutat, a la que també hi va assistir la federació. El consistori ha començat a activar accions d’ajut humanitari per respondre a l’emergència i a les necessitats posteriors de reconstrucció. També està treballant en una crida d’emergència humanitària per a que les entitats presentin propostes de projectes d’ajut humanitari al Marroc. En aquest lloc web trobareu tota la informació actualitzada.

 

Aportacions econòmiques, no materials

El govern ha destacat que les aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre terreny és la manera més efectiva que té la població catalana per canalitzar l’ajuda a la població afectada pel terratrèmol, com destaquen en aquest vídeo.

És una de les recomanacions principals que sempre fa Lafede.cat en moments d’emergència humanitària per tal de canalitzar l’esperit solidari de la ciutadania, com va passar després de la invasió d’Ucraïna l’any 2022 o en els terratrèmols de Turquia i Kurdistan i Síria el passat mes de febrer.

El govern ha facilitat aquest lloc web per donar informació sobre les seves actuacions i canalitzar la solidaritat ciutadana amb les ONG. També posa a disposició telèfons d’emergències per a persones afectades.

 

Ajuda a llarg termini

Més enllà de la resposta immediata, és fonamental que es garanteixi un suport internacional a llarg termini, que posi el focus en la reconstrucció de les zones afectades i en l’acompanyament en aquesta recuperació basada en les necessitats de la població local i de la mà d’organitzacions de la societat civil marroquina, tal i com apunta el comunicat de la Coordinadora Estatal d’ONG. Cal analitzar les causes i actuar sobre elles per evitar que la població de la regió sigui tan vulnerable en cas d’un nou desastre natural. 

 

Organitzacions de Lafede.cat amb campanyes d’ajuda sobre terreny al Marroc

 

ALIANZA POR LA SOLIDARIDAD

En aquesta primera fase, junt amb altres organitzacions sòcies locals, es focalitzen en proporcionar subministraments mèdics, aliments i aigua potable i allotjament temporal, així com suport psicològic i serveis d’assessorament per als supervivents.
Més informació i donacions.

 

CREU ROJA

La Federació Internacional de Creu Roja ha engegat una campanya de col·laboració ciutadana per donar suport a les tasques de rescat i de recuperació sobre el terreny. Es poden fer donatius via web, SMS o bizum.
Més informació i donacions.

 

EDUCO

A Educo, a través de l’Aliança ChildFund de la qual en són membres, han llançat una campanya perquè l’ajuda arribi on més es necessiti.
Més informació i donacions.

 

FARMAMUNDI

Farmamundi es mobilitza per donar suport a les víctimes dels llocs més afectats pel terratrèmol a les muntanyes de l’Atlas. L’actuació humanitària se centra en el lliurament d’articles de recer i de primera necessitat, aliments, assistència psicològica i accions de formació i sensibilització per a la societat civil i els mitjans de comunicació sobre riscos sísmics i primers auxilis davant de la possibilitat de rèpliques.
Més informació i donacions.

 

MEDICUS MUNDI

Medicusmundi, present al Marroc des de fa més de 25 anys, treballa donant suport al sistema sanitari de la regió afectada i col·labora estretament amb la societat civil, atenent les necessitats que sol·licitin les autoritats i les associacions marroquines.
Més informació i donacions.

 

METGES DEL MÓN

Els equips i col·laboradors de Metges del mónhan preparat missions exploratòries amb l’objectiu sed’rà avaluar les necessitats específiques de la població afectada en matèria d’atenció sanitària i salut mental a les comunitats remotes i les zones muntanyoses afectades pel terratrèmol.
Més informació i donacions.

 

MOVIMENT PER LA PAU

Al Moviment per la Pau – MPDL- han mobilitzat un fons d’emergència davant l’impacte del terratrèmol al Marroc, país on treballem des del 1997. Juntament amb organitzacions sòcies i autoritats locals, analitzen les necessitats humanitàries per a respondre com més aviat millor a l’emergència.
Més informació i donacions.

 

OXFAM INTERMON

Oxfam Intermon és present al Marroc des de 1991. Els equips al país estan visitant les zones més afectades en col·laboració amb les sòcies locals, per avaluar les necessitats i definir les accions que es duran a terme en els propers mesos en col·laboració amb les organitzacions marroquines amb què treballen i en coordinació amb les autoritats. Han llançat una campanya per recaptar fons i destinar-los a la resposta al país.
Més informació i donacions.

 

PAU I SOLIDARITAT – CCOO

CCOO de Catalunya i la Fundació Pau i Solidaritat, arran del terratrèmol del Marroc i les inundacions a Líbia, ha activat un compte corrent per recollir fons per poder contribuir a la futura reconstrucció de les zones afectades a ambdós països magribins i donar suport a les famílies que hi viuen. Els donatius es vehiculen via BIZUM al número: 05125. Els donatius es destinaran exclusivament a pal·liar la situació de les famílies marroquines i líbies afectades.

Més informació i donacions.

 

UNICEF

L’equip d’UNICEF al Marroc continua treballant en els diferents programes que ja estan en marxa i està a disposició del seu govern per oferir atenció a la infància afectada. Destaca la promoció de l’educaicó sobre el rentat de mans i l’higiene a les escoles dels infants més vulnerables o el projecte dirigit a proporcionar una resposta integral i coordinada a les necessitats dels infants migrans al Marroc.
Més informació i donacions

 

ACNUR

L’oficina de l’ACNUR al Marroc està fent acompanyament a les persones refugiades i sol·licitants d’asil al país. Uns 20.000 sol·licitants d’asil i refugiats estan registrats a l’ACNUR al Marroc, repartits en 79 ubicacions. A més de mantenir les comunicacions a través d’agents i xarxes comunitaris, ACNUR ha establert línies d’emergència addicionals en àrab, francès i anglès per identificar els refugiats i els sol·licitants d’asil afectats pel terratrèmol, però no es preveu activar resposta addicional d’emergència més enllà de l’abast dels seus programa existent.

 

Campanya del Fons Català

 

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha impulsat també una crida als ajuntaments i les institucions supramunicipals a sumar-se a la campanya d’emergència per al procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada al Marroc pel terratrèmol del 8 de setembre, per la qual cosa ha activat dos comptes bancaris per fer arribar donacions tant públiques com privades, així com un Bizum.

 

Campanyes d’altres organitzacions

 

AZAHARA

L’ONG Azahara, que treballa en projectes d’emprenedoria social, educació, cultura, inclusió i cooperació al Nord del Marroc, llança una campanya de crowdfunding per proporcionar ajuda humanitària urgent a les comunitats afectades pel terratrèmol. L’objectiu d’aquests primers fons seran donar resposta a necessitats bàsiques: menjar, aigua, subministraments mèdics essencials,… i suport a les víctimes mitjançant les associacions locals.
Més informació i donacions.

 

ASSOCIACIÓ DE DONES MARROQUINES DE CATALUNYA

Aquesta associació es troba al Marroc per proporcionar suport crucial a les famílies dels barris més afectats després del devastador terratrèmol. Estan oferint ajuda i assistència per alleujar el patiment de les víctimes.
Més informació i donacions.

 

COMUNITAT ISLÀMICA DEL BAGES

La Comunitat Islàmica del Bages, de la mesquita Al Fath i l’Associació Cultutal Islàmica de Manresa, fan una crida conjunta a la solidaritat, tant als seus filegressos, com a l’ample de la ciutadania de Manresa i el Bages. Les comunitats s’han decantat perquè les aportacions siguin en diners i no en espècies, més difícils de transportar i que possiblement no cobriren les necessitats reals dels afectats. Les dues associacions han obert un compte corrent específic Qui vulgui col·laborar pot fer un ingrés al compte ES11 2100 0498 2502 0012 7061.

 

Més informació