(Català) La defensa de la cooperació es dona cita a Xixón


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La XIX Trobada de la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONG se celebra a la ciutat asturiana de Xixón del 3 al 5 d’octubre. Les 17 coordinadores, entre elles Lafede.cat, es donen cita per a posar en comú els reptes de la solidaritat i la revolució tecnològica i per treballar propostes que garanteixin polítiques públiques de cooperació a l’alçada, en un context mundial de greus conflictes i crisis humanitàries.

El panorama internacional deixa una foto molt complexa: vivim el major nombre de conflictes des de la II Guerra Mundial, més de 117 milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seves llars, els focs estan arrasant grans zones d’Amèrica Llatina contribuint encara més a l’emergència climàtica, els drets humans es violen de manera impune, els feminicidis augmenten, la qualitat democràtica s’afebleix a tot el món i s’incompleix el Dret Internacional Humanitari.

Davant tal panorama, la societat de tot l’Estat continua demostrant la seva solidaritat i els seus esforços per a contribuir a un món just, sostenible i en pau. Tal com reflecteix l’última enquesta del CIS a l’Estat espanyol, més del 70% creu que haurien de fer-se majors esforços per ajudar al desenvolupament de les regions que patreixenmés desigualtat. A Catalunya, els resultats de dues enquestes recents del govern català i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament apunten també que tres de cada quatre catalans defensen les polítiques de cooperació i d’acollida de refugiats. Aquestes dades demostren que, malgrat els discursos de la por i la confrontació, la cooperació continua sent una senya d’identitat dels nostres pobles, ciutats i autonomia.

Incidència política i comunicació

Durant tres dies, persones de tot l’Estat treballaran amb la finalitat de dissenyar estratègies d’incidència política i cooperació que reforcin una política pública que, malgrat ser crucial en aquests moments, està sent afeblida.

El seu objectiu és incidir en l’enfortiment de polítiques que defensen els drets humans. També recordaran, en un context mundial d’afebliment democràtic, que és més important que mai reivindicar el paper de les organitzacions socials en la defensa dels drets humans amb enfocaments feministes, ecologistes o de pau i assegurar, en definitiva, que totes les polítiques contribueixen a defensar els drets i el planeta, tant dins com fora de les nostres fronteres.

La Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONG

Les Coordinadores Autonòmiques d’ONG sorgeixen entre finals dels anys 80 i inicis dels 90 i en l’actualitat existeixen a les 17 comunitats autònomes. Són entitats legalment constituïdes que treballen en cooperació al desenvolupament, acció humanitària, drets humans, pau i sostenibilitat mediambiental. A més, treballen per a incidir en la qualitat de les polítiques públiques de cooperació, en l’enfortiment del sector i generant consciència crítica en la ciutadania

Des de l’any 2008, totes elles conformen la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques, que s’ocupa de vetllar per l’enfortiment i intercanvi de la xarxa de xarxes i d’assegurar el seguiment de les polítiques de cooperació a nivell autonòmic i local.

* Notícia en castellà al web de la Coordinadora estatal d’ONGD.