(Català) Una dècada perduda: el Govern inicia el camí per revertir les retallades en cooperació internacional


Sorry, this entry is only available in Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat valora positivament l’aprovació del nou Pla director i el compromís del Govern de triplicar el pressupost per programes de cooperació, pau i drets humans d’aquí al 2022, així com el d’arribar al 0’7 l’any 2030. La federació recorda que es tracta d’una demanda històrica de la societat civil que es manté viva gràcies a la seva insistència, i que és una bona notícia sobretot per als milers de persones amb què treballem arreu del planeta. Les ONG fiscalitzaran el compliment d’aquests nous acords.

Roda de premsa de presentació del Pla Director de Cooperació 2019-2022.

 

El president de Lafede.cat, Luca Gervasoni, va acompanyar ahir a Lluís Puigdemont, president del Consell de cooperació, a la roda de premsa del conseller d’Acció Exterior Alfred Bosch, qui també és responsable del foment de polítiques de cooperació internacional. El conseller va anunciar que avui dimarts el Govern aprova el nou Pla director de cooperació 2019-2022 i que demà dimecres entrarà al Parlament, pel seu debat i aprovació final. Aquest nou Pla és el cinquè des que es va aprovar la Llei de Cooperació el 2001 i triplicarà en tres anys el pressupost que es dedica actualment a la política pública de cooperació, passant dels 32 milions d’euros actuals (que suposen el 0,13%) a 95 milions el 2022. Per mostrar que el compromís del Govern era ferm, el conseller va entregar una carta a Lluis Puigdemont on es comprometia per escrit a arribar de manera progressiva al 0’7 l’any 2030, a raó de 20,82 milions d’euros cada any, fins arribar a 261 milions d’euros. El Conseller ha insistit que era una previsió acurada i aprovada pel departament d’Economia – tot i que depèn de l’aprovació dels pressupostos-, i ha recordat que la voluntat és complir amb el mandat de Nacions Unides i els ODS.

Luca Gervasoni celebra aquest nou acord i considera un bon senyal que vingui avalat pel departament d’economia, però recorda que es tracta només d’un primer pas en el camí de revertir les dures retallades de les que va ser objecte aquesta política pública: “La realitat és que anem molt tard i hem perdut massa temps, que 25 anys després de les acampades pel 0’7 estem al 0,13% i tot l’augment, el 2022 estarem en el 0,33%, i que ara veiem un èxit arribar a aquest percentatge quan és el que ja dedicàvem el 2008”. Les ONG catalanes creuen que aquestes xifres no estan a l’alçada del que ha manifestat el país en moltes ocasions: “Tots els governs de la Generalitat han lloat l’esperit solidari del poble català però no l’han traduït en diners com si han fet molts ajuntaments del país, amb el de Barcelona al capdavant”.

Compromís amb el 0’7% del Pla Director de Cooperació 2019-2022. Foto: ACN

Complicada negociació del Pla Director

La Junta de la federació ha participat activament en la negociació del nou Pla director, junt amb altres actors socials del Consell de Cooperació (Consell Nacional de la Joventut, Consell Nacional de les Dones, CCOO, UGT i experts del consell). Tot i mostrar-se satisfetes perquè s’han incorporat moltes de les seves propostes pel que fa a continguts, com ha estat el manteniment de l’enfocament de gènere i basat en drets humans com a eix motor del Pla, recorden recorden que la negociació ha estat difícil, i fins l’últim moment no ha estat possible l’acord. Als actors socials no els va semblar adient el procés participatiu que va plantejar el Govern, ni tampoc la proposta inicial de reduir el percentatge de fons que podien gestionar les ONG i altres actors socials. Tal i com va dir Gervasoni: “Com a societat civil organitzada no podíem permetre cap retrocés en la distribució dels fons. Som el principal actor, sense les ONG no existiria la política pública de cooperació ni es parlaria avui al Parlament d’ajuda humanitària o justícia global, i les enquestes d’opinió pública diu que som un dels actors en que més confia la ciutadania”.

 

Amb tot, els actors socials han decidit actuar amb responsabilitat i arriben a un acord el Govern que inclou tres punts: el ja anunciat assoliment del 0’7 al 2030, el compromís del Govern de dedicar el 50% dels recursos de cooperació a les convocatòries públiques per a les entitats, i la creació d’un grup de treball per millorar-les atès que l’any que ve (2020) hi haurà un augment de 10 milions d’euros respecte els 18 milions que s’hi destinen enguany.