(Català) 17O: les entitats demanen un nou contracte social


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El CCCB acull un diàleg entre Itziar González i Josep Ramoneda per abordar les línies bàsiques de treball per combatre les desigualtats organitzat per la plataforma Pobresa zero – Justícia global.

Cada 17 d’octubre, Dia Internacional per a la erradicació de la pobresa, la plataforma Pobresa zero – Justícia global —creada el 2012 i que compta amb el suport de més de 3.200 entitats, sindicats, col·legis i universitats, entre elles Lafede.cat— aprofita aquesta data per reivindicar i exigir mesures urgents per fer front a la falta de recursos de milers de persones.

La pobresa existeix arreu del món: 1.400 milions viuen en extrema pobresa i 900 milions pateixen fam, no tenen accés aigua potable i altres serveis bàsics com sanitat o educació, segons d’Intermón Oxfam. Aquestes dades son conseqüència del model comercial mundial i els interessos internacionals, dels conflictes armats, l’emergència climàtica, discriminacions i vulneracions drets drets humans.

Aquesta xacra, però, és global. A Catalunya afecta al 21’3% de la població, segons l’Enquesta de condicions de vida de Idescat que analitza les dades de 2018. Qui pateix més la vulnerabilitat econòmica son les persones majors de 65 anys, les dones i les persones d’origen immigrant. Aquesta, de retruc, afecta a un terç dels menors i una de cada quatre famílies amb fills. Aquestes xifres es tradueixen amb més desnonaments per impagaments de lloguers o hipoteques, talls o dificultats per pagar els subministres bàsics com la llum o l’aigua, falta d’alimentació, entre d’altres conseqüències materials, psicològiques i de salut.

Acte Pobresa Zero al CCCB

Per abordar aquesta situació, la plataforma Pobresa zero – Justícia global vol parlar d’un “nou contracte social per combatre les desigualtats” amb l’objectiu que marca les línies bàsiques que hauria de tenir un pacte global que serveixi com a eina de lluita contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats i per construir una societat més justa i inclusiva.

El debat s’abordarà amb un diàleg entre l’arquitecta i activista Itziar González i el filòsof Josep Ramoneda, que serà moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva. Tindrà lloc el pròxim dijous 17 d’octubre a les 10:30h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (carrer de Montalegre 5).

Després del diàleg, a les 12h, es llegirà el manifest 2019 de Pobresa Zero – Justícia Global.