Al món s’ha arribat als 59,5 milions de persones desplaçades, una xifra sense precedents. Les morts a la Mediterrània hi estan directament relacionades. Els propers 25 i 26 de juny els caps d’Estat i de govern de la UE es reuniran per debatre sobre les quotes de repartiment per acollir persones refugiades proposades per la Comissió Europea. La mobilització ciutadana és clau.
El 20 de juny és el Dia Internacional de les persones refugiades. Aquesta setmana s’han publicat tres informes amb moltes dades sobre la seva situació i amb diferents propostes per a millorar-la. Acnur ha publicat el seu informe «Tendències globals 2014», on destaca que el nombre de persones obligades a abandonar casa seva arran de conflictes i/o persecució s’ha quadriplicat en quatre anys. Cada dia, 42.500 persones han hagut de fugir.
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) també ha presentat el seu informe 2015 «Situació de les persones refugiades a Espanya i Europa». L’Estat espanyol és un dels que menys persones acull de la UE: només 5.947, el 0,95% del total dels 28 països. Des de l’aprovació de la primera Llei d’Asil de 1984, Espanya només ha acollit 180.580 persones, menys que les que ha acollit Alemanya en tan sols un any, el 2014 (202.645). Les demandes arriben sobretot a Madrid i Barcelona de persones de Síria (1679), Ucraïna (946) i Mali (620).
Amnistia- Internacional, per la seva part, ha llançat «La crisi de refugiats mundial: Una conspiració per a l’abandonament» on reclama una reforma radical de la política i la pràctica per crear una estratègia global coherent i integral.
Aquestes tres organitzacions commemoren el 20J amb molts i diferents actes per tot el territori (consulteu les seves webs). Moltes, a més, ho fan donant suport, el mateix dissabte, a la concentració davant el CIE de Barcelona convocada per les plataformes «Tancarem el CIE» (Migra Studium, Tanquem el CIE i SOS Racisme) i Stop Mare Mortum (de la que formen part 16 ONG federades i Lafede.cat). La mobilització ciutadana vol incidir en el Parlament de Catalunya que, de manera imminent, ha de posicionar-se sobre el seu tancament a proposta de la Comissió de Drets Humans. En el cas de posicionar-se a favor del tancament, tot i no tenir competències, seria el primer govern autonòmic en fer-ho.
La presidenta de Lafede.cat Míriam Acebillo va comparèixer l’any passat per reclamar un major compromís econòmic, tant amb les persones refugiades a Catalunya com amb els països en conflicte d’on provenen la majoria de persones refugiades. Les entitats que treballen en temes d’asil i refugi organitzades a la xarxa Asil.Cat van demanar també, al departament d’Immigració, una partida econòmica digna que permetés el desplegament del Pla de Protecció Internacional aprovat el 2014, però dotat només amb 600 euros. Tot i que està per confirmar, sembla que la convocatòria de subvencions per atendre i protegir persones refugiades podria passar de 29.000 euros a 100.000, tal i com van demanar.
Algunes ciberaccions obertes:
L’asil és de tots, Acnur
No més morts al mar #SOSEurope, Amnistia Internacional
No més morts al Mediterrani, Save the Children