(Català) 20J: Marcat per la reivindicació ‘regularització ja’ però sense oblidar els 80 milions de persones desplaçades al món


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Lafede.cat se suma a la convocatòria de concentracions de les campanyes #RegularizaciónYa i la Coordinadora Obrim Fronteres que exigeixen la regularització de les persones en situació administrativa irregular a l’Estat espanyol de manera immediata. Les entitats federades no obliden que milions de persones no viuen a casa seva i continuen reividicant el dret al refugi en un context de pandèmia mundial i restriccions de moviment humà.

Turquia, Edirne. 2020. Persones esperen a la frontera entre Grècia i Turquia.

 

Aquest 20 de juny, Dia mundial de les persones refugiades, arriba a casa nostra amb una reivindicació clara: la regularització de totes les persones en situació administrativa irregular, uns 600.000 a tot l’Estat espanyol. La pandèmia del Covid19 ha visibilitzat encara més les desigualtats socials, la pobresa i la manca de drets i això ha portat a molts col·lectius a unir-se sota el lema #RugularitzacióJa. Aquest divendres 19 de juny s’ha registrat al Congrés dels Diputats, una proposició no de llei (PNL) que insta al Govern a fer efectiva aquesta regularització en base a l’article 127 de la llei d’estrangeria. Una PNL presentada per la campanya #RegularizaciónYa i la Coordinadora Obrim Fronteres i que compta amb el suport de més de 1.500 organitzacions, entre elles Lafede.cat a partir de L’Eix de migracions.

Per a donar suport a aquesta iniciativa, el dissabte 20 de juny es convoca a la ciutadania a concentrar-se a diferents ciutats catalanes a les 17.30h.

Dret al refugi és Justícia global

El 20J, però no hem de perdre la mirada global i és que segons l’últim informe anual de l’ACNUR, al món hi ha 79’5 milions de persones desplaçades de manera forçosa, 26M de les quals són refugiades i 4’M demandants d’asil. Una xifra lamentablement històrica. De totes elles, el 40% són infants i joves menors de 18 anys. El 68% provenen de cinc països: Síria, Veneçuela, Afganistán, Sudán del Sud i Myanmar, i el 85% dels països que els acullen són empobrits.

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, també ha publicat el seu informe anual on analitza l’estat del dret a l’asil a Espanya. El 2019 es van rebre el doble de sol·licituds d’asil que el 2018: 118.264, principalment de països d’Amèrica llatina com Veneçuela, Honduras, El Salvador, Nicaragua o Perú. Segons CEAR, l’establiment del visat de trànsit ha fet que les sol·licituds de nacionalitats com Síria o Palestina hagin disminuït. Pel que fa a l’obtenció de protecció internacional, l’Estat espanyol l’atorga a un 5’2% dels sol·licitants, una xifra clarament inferior a l’any passat (24%) i que a la mitjana de la Unió europea (31%). La Comissió també denuncia les dificultats existents en demana asil a Ceuta i Melilla.

L’emergència sanitària de la Covid19 planteja molts reptes en clau en matèria migratòria i de refugi, és per això que CEAR proposa 19 propostes concretes per fer-hi front. Fundipau, per la seva part, també ha emès un comunicat on reclama quatre punts, entre ells, l’aplicació de vies legals i segures d’accés a Europa, ja que només entre els mesos de gener a juny, han perdut la vida al Mediterrani 339 persones.

La Fundació UB Solidària posa l’accent en l’accés a l’educació de les persones refugiades, de les quals només el 3% arriba a la Universitat. És per això que la UB ha impulsat des del 2015 un Programa de suport a persones refugiades i procedents de zones de conflicte que rep anualment 15 joves i que a través d’aquest vídeo comparteixen algunes de les seves experiències. Qui també té un programa d’acollida és la Fundació Autònoma Solidària de la UAB que ha donat suport a 16 estudiants el curs 19-20, i del qual en fa repàs per aquest 20 de juny.