Lafede.cat, a través de l’Eix de Feminismes, se suma a les mobilitzacions pel 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores a Barcelona (18 h a plaça Universitat) i arreu de Catalunya i s’adhereix al manifest de l’Assemblea de coordinació del 8-M. Les entitats recorden que el repte passa per una transformació feminista de l’organització interna de les entitats i també de les polítiques públiques.
Un any més, Lafede.cat es reivinda com a entitat feminista i fa una crida a les mobilitzacions del 8 de Març. També fa seu el manifest «Contra la Precarietat, les fronteres i les violències, les feministes som aquí«, sorgit del treball de coordinació de l’Assemblea 8M. Un manifest que planteja que no hi pot haver una igualtat real de genère sense una veritable justícia econòmica, racial o climàtica, entre d’altres. Aquí es poden consultar les diferents mobilitzacions al territori.
Des de l’any 2016, la federació ha fet de l’Eix de Feminismes una línia de treball estratègica per tal de poder adaptar la cultura organitzativa pròpia i de les entitats a l’enfocament feminista i a l’ètica de la cura. És això el que reivindica la Júlia Granell, vocal de Feminismes de Lafede.cat, en aquest article publicat a Xarxanet: «Cal preguntar-nos si les estratègies, aliances i accions que posem en marxa van a favor de l’equitat de gènere i reivindiquen futurs habitables per totes», remarca. Sense un qüestionament feminista que posi en el centre la justícia de gènere, no hi pot haver Justícia global.
Desmilitarització és feminisme
La guerra que ha esclatat fa una setmana a Ucraïna té també un impacte en la vida de les dones. Moltes persones expertes ja han alertat que les violències sexuals envers dones i nenes són patrons habituals en conflictes com aquest, inclús com a arma de guerra, i són també les dones qui pateixen més les crisis humanitàries i els desplaçaments forçosos. Com a federació feminista, i tal i com expressa el manifest del 8-M, Lafede.cat vol denunciar la militarització i l’escalada de la violencia, totalment incompatible amb els valors i principis del moviment feminista i dels drets humans.
En temps de guerra, una estratègia feminista hauria de passar per la cooperació i la reconstrucció, i no per la destrucció. En aquesta línia, Lafede.cat ha palntejat 10 pautes per ajudar la població ucraïnesa en aquest moment de crisi humanitària i el Grup de Feminismes de la Coordinadora estatal ha elaborat un Decàleg per fer una cooperació feminista.
Dones del Sud, a l’agenda
Lafede.cat i les organitzacions de drets humans i cooperació destaquen també que cal incorporar les mirades dels ecofeminismes del Sud global a les agendes de les organitzacions. Els ecofeminismes són propostes socials, polítiques i civilitzatòries que poden permetre que transitem cap a models més justos i sostenibles. La fede.cat va considerar molt enriquidor a la darrera jornada «Canviar l’educació per a canviar el món» els espais d’intercanvi d’experiències educatives feministes i transformadores del Sud i del Nord global, pel seu potencial de canvi per a la Justícia global.
Cal destacar també que moltes entitats treballen el seu dia a dia amb contraparts locals que defensen els drets de les dones i tenen com a línia de treball els feminismes, uns temes que traspassen fronteres i vinculen perfectament allò local amb allò global.
Què fan les entitats pel 8-M?
En el marc de la setmana 8-M, entitats de Lafede.cat organitzen diverses activitats o accions comunicatives. Estan recollides en aquest fil de Twitter.
🟣En el marc del #8M2022, entitats de https://t.co/yV2eR77B27 organitzen activitats o fan accions comunicatives per reinvindicar els #feminismes i la lluita contra les desigualtats de gènere
Us ho expliquem en aquesta notícia i a continuació en un 🧵 ⬇️⬇️https://t.co/jdBiTJ1UBU
— Lafede.cat-organitzacions per a la Justícia global (@Lafede_cat) March 8, 2022
Des de Lafede.cat es tindrà presència a xarxes socials amb la difusió de les activitats de les entitats federades, la convocatòria als carrers, i els lemes que s’han elaborat en motiu ‘aquest 8M i que es poden seguir amb l’etiqueta #lafedefeminista.
Més informació
- Pàgina sobre la lluita contra les Desigualtats de gènere de Lafede.cat.
- «No podem esperar 135,6 anys» (Article de la Júlia Granell, vocal de Feminismes de Lafede.cat a Xarxanet, 4-3-22).
- Decàleg de cooperació feminista (Coordinadora estatal d’ONG).