(Català) Lafede.cat commemora el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí i denuncia la criminalització de la cooperació amb Palestina


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El Grup de Treball per Palestina de la LaFede.cat impulsa per segon any consecutiu la Setmana Solidària #29NovPalestina amb propostes per a la reflexió i l’acció ciutadana a les xarxes socials. El grup denuncia la criminalització per part d’Israel de la cooperació amb Palestina i del moviment de solidaritat amb el poble palestí.

Manifestants palestines a la frontera de Gaza en una protesta l’any 20219 / Abed Rahim Khatib – Flash90

El dilluns 29 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí. En aquest marc, el Grup de Treball per Palestina de Lafede.cat, format per organitzacions compromeses amb els drets de la població palestina, impulsa per segona vegada la Setmana Solidària #29NovPalestina amb l’objectiu de convidar a la reflexió i fomentar la participació crítica i activa de la ciutadania al voltant de la situació de la població palestina sota el règim de colonització i apartheid imposat per Israel.

És per això que, entre el 22 i el 29 de novembre, Lafede.cat publicarà a través del seu Twitter diferents recursos per difondre les vulneracions de drets humans que Israel comet al territori ocupat i per donar a conèixer la tasca de denúncia de les diferents organitzacions que treballen pels drets del poble palestí amb l’etiqueta #29NovPalestina. La setmana de solidaritat s’acompanyarà d’una agenda amb els diversos actes que duran a terme les entitats en solidaritat amb el poble palestí. Us animem a que hi participeu i els difongueu.

Israel intensifica la criminalització de les defensores dels drets del poble palestí

En ocasió del #29NovPalestina, aquest 2021 denunciem la campanya de criminalització de l’estat d’Israel contra les organitzacions i les defensores de drets humans palestines, un atac també dirigit contra totes aquelles entitats que els donem suport a nivell internacional.

Des d’inicis d’any assistim a un nou episodi d’intensificació de les accions d’assetjament, desprestigi i criminalització de les organitzacions de la societat civil palestina per part de l’estat d’Israel. Els exemples més recents són la condemna a Juana Rishmawi, cooperant espanyola de Health Work Committees (HWC), una de les entitats de salut més importants de Cisjordània i actual presidenta de la federació d’ONGs palestines PNGO, i l’ordre emesa pel Ministeri de Defensa d’Israel el passat 19 d’octubre per la qual es designa a sis de les principals ONG palestines de Drets Humans com a “organitzacions terroristes”: Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, Al-Haq Law in the Service of Man, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International-Palestine (DCI-P), la Union of Agricultural Work Committees (UAWC), i la Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC).

Les organitzacions assenyalades, reconegudes internacionalment pel seu rigor i dedicació, són perseguides per la seva tasca de documentació i denúncia de les violacions que Israel comet de forma generalitzada i sistemàtica contra la població palestina al territori ocupat. Les proves aportades per totes elles a la Cort Penal Internacional (CPI) de La Haia estan sent decisives en la investigació sobre crims de guerra i lesa humanitat a Palestina que la CPI va anunciar el març passat. Des d’aleshores, l’assetjament constant a aquestes entitats per part d’Israel ha augmentat exponencialment.

La persecució afecta directament les ONG catalanes

La persecució de les ONGs palestines compromeses amb els drets humans suposa un atac sense precedents, sense evidències ni fonament legal, contra les persones i entitats, però també contra tota la comunitat internacional i organitzacions catalanes que treballen pel compliment dels Drets Humans a Palestina.

Expertes de Nacions Unides han destacat que la designació de terrorisme de les 6 ONGs palestines “soscava la seguretat de tots” i ataca llibertats fonamentals com les d’associació i d’expressió. Fins a la data, tant Nacions Unides com la Unió Europea han assegurat que Israel no ha presentat proves que sustentin les seves acusacions.

Els atacs busquen acabar amb la cooperació a Palestina

Els projectes que aquestes organitzacions duen a terme amb el suport d’entitats i donants internacionals, també i molt significativament de Catalunya, contribueixen a la protecció de la població palestina i dels col·lectius socials més afectats pel contínuum de violències de l’ocupació.

La cooperació catalana a Palestina treballa en diversos àmbits fomentant la protecció i resiliència de la població palestina ocupada a Cisjordània, incloent Jerusalem est, i a la franja de Gaza des d’un enfoc de drets humans i gènere, i basant-se en la justícia global. Les entitats del Grup de Treball per Palestina treballen en projectes de protecció de la infància, suport de presos polítics, suport a persones amb diversitat funcional i supervivents de violència de gènere, empoderament econòmic i polític de les dones, prevenció de violències masclistes, inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat o protecció a persones defensores i empoderament del jovent a través de la noviolència.

Aquests projectes de cooperació i d’acció humanitària són finançats des de fa anys per l’Agència Catalana per la Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i ajuntaments del territori com el de Barcelona o Sant Quirze del Vallès.

Crida a les administracions catalanes perquè prenguin mesures

El Grup de Treball per Palestina i Lafede.cat hem denunciat reiteradament els atacs d’Israel a les organitzacions de la societat civil palestina i els intents de silenciar-les i d’acabar amb el seu treball de defensa dels drets humans. Els atacs a totes elles també van dirigits a les entitats i institucions compromeses amb la cooperació i la justícia global.

En el comunicat publicat el 28 d’octubre, el suport i solidaritat amb les entitats criminalitzades, i exigim a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona, d’acord als seus compromisos i obligacions, posicionaments clars i públics de condemna a la criminalització i de reconeixement de la tasca imprescindible d’aquestes organitzacions. Com a integrants de la comunitat internacional, és també el seu deure posar fi a les complicitats amb Israel mentre continuï violant impunement els drets de la població palestina i de totes aquelles que els defensen. Afeblir les organitzacions de la societat civil palestines permet seguir avançant en la colonització i l’espoli de Palestina.

 

Més informació: