(Català) Denunciem que el Govern abandona el seu compromís amb el 0,7%


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Malgrat el suport de la ciutadania a les polítiques de cooperació i justícia global, el Govern incompleix definitivament el seu compromís de 2019 d’augmentar progressivament el pressupost per arribar al 0’7 el 2030. Lafede.cat convoca una roda de premsa el proper 2 de desembre a les 11 hores per denunciar-ho. Participaran representants de diferents entitats federades.

Alfred Bosch, exconseller d’Exteriors del govern català, va comprometre’s a arribar al 0,7% l’any 2030 | Govern.cat

Malgrat les dades més recents demostren que la ciutadania catalana ha entès perfectament que la pandèmia i altres problemàtiques globals requereixen solucions globals, i aposten per augmentar les partides de cooperació internacional, el Govern no hi aposta. Una vegada analitzats els pressupostos del 2022 que el Govern va presentar al Parlament com “els més expansius de la recent història i amb un alt grau de despesa social”, Lafede.cat lamenta que el Govern no aprofiti l’oportunitat per complir el seu compromís d’assolir el 0,7% el 2030, nova data que la comunitat internacional ha marcat a l’agenda. La federació no renuncia a aquest 0’7 ni a fer polítiques de cooperació de qualitat, i a situar-se entre les més avançades d’Europa com va ho va fer en el passat. El 2 de desembre a les 11 hores, Lafede.cat ho denunciarà al Col·legi de Periodistes.

El febrer de 2016 el Conseller Romeva en la presentació de la seva legislatura va iniciar un nou cicle en comprometre’s a augmentar de manera sostinguda els pressupostos fins assolir el 0,4% dels ingressos corrents no condicionats: «si volem ser un país útil al món, i ser referents, resulta imprescindible impulsar l’àmbit de cooperació al desenvolupament i especialment la coherència en les polítiques del govern», va dir. Poc després, el 2019, el Conseller Bosch va signar públicament una carta de compromís avalada pel departament d’economia. Llavors el president de la federació, Luca Gervasoni, ja va recordar que el que es signava era arribar el 2022 al que ja s’havia aconseguit el 2008, i que aquestes xifres no estaven a l’alçada del país: “Tots els governs de la Generalitat han lloat l’esperit solidari del poble català però no l’han traduït en diners”. 

Després d’una dècada perduda i quan encara no s’han revertit les retallades de l’anterior crisi en el sector de la solidaritat internacional, Lafede.cat entén que ara, en un moment de creixement econòmic, és quan cal apostar fortament per enfortir la política pública de cooperació. Les entitats catalanes són presents al món des de fa dècades i Catalunya no pot renunciar a posicionar-se com actor rellevant a la comunitat internacional.  

Totes les dades que maneguen les ONG, i com confirma la seva experiència en terreny, la  pandèmia ha suposat un fort retrocés a molts nivells, i un fort  augment de les desigualtats. En l’actual situació, en què les vacunes no estan arribant a la majoria de la població mundial; quan cada cop són més evidents els estralls que provoca la crisi climàtica als països més pobres; i en una conjuntura en què les crisis humanitàries i de mobilitat humana són cada vegada més a l’agenda, es fa més palès que mai la necessitat de respostes clares i decidides a nivell internacional, en línia amb la justícia global. Tal i com explica l’Informe sobre finançament per al desenvolupament sostenible 2021 de Nacions Unides, al voltant de 120 milions de persones han tornat a la pobresa extrema. Nacions Unides insta als governs a prendre mesures específiques per a la vacunació universal i a dedicar el  0’7 dels seus pressupostos a cooperació. 

Esprint per aconseguir canvis a la Llei de pressupostos 

Tot i que la federació valora l’augment de 7,5 milions d’euros previst per a l’Agència Catalana de Cooperació-ACCD al pressupost del 2022, aquesta quantitat queda molt lluny dels compromisos signats pel conseller d’Acció Exterior Alfred Bosch només fa tres anys. Els acords varen quedar recollits al Pla Director de Cooperació 2019-2022 i contemplaven en un augment anual de prop de 21 milions d’euros per tal arribar a la xifra simbòlica – i mai no assolida – del 0,7% el 2030. Segons el pactat, el 2022 l’Ajuda Oficial al Desenvolupament catalana hauria de ser de prop del 100 milions d’euros i  s’hauria d’haver situat en el 0,33%, com a passa intermitja de l’assoliment del 0,7% al 2030. Si s’aproven els comptes tal i com els ha presentat el Govern, tan sols arribarà als 55M€, un percentatge proper al 0,20%. 

A aquest ritme de creixement la federació estima que no s’assolirà el 0,7% fins l’any 2050. L’equip d’incidència treballa amb tots els grups parlamentaris que van donar suport a l’actual Pla director perquè introdueixin esmenes a la Llei de pressupostos.

Més informació: