Lafede.cat, juntament amb Algorace, Algorights i l’Espai Societat Oberta coorganitza les terceres jornades sobre Intel·ligència Artificials i Drets Humans (26, 27 i 28 de maig). L’edició d’enguany porta per nom Jornadas DAR: Democràcia, Algoritmes i Resistències i constarà d’un seguit de trobades, presencials i online, per treballar per una intel·ligència artificial més democràtica, decolonial i respectuosa amb els drets humans.
És possible una Intel·ligència Artificial més democràtica? És la pregunta que vertebra les #JornadasDAR, un seguit de trobades amb col·lectius i moviments socials per a generar coneixement compartit i propostes d’acció. També per conversar i actuar de forma col·lectiva al voltant de les tecnologies, la intel·ligència artificial i l’antiracisme en l’era digital. Lafede.cat continua amb aquesta jornada la seva feina d’incidència per a la governança democràtica de la Intel·ligència Artificial per part de la societat civil.
Les jornades se celebraran el 26, 27 i 28 de maig en tres localitzacions diferents: format Virtual (26 de maig), al Canòdrom de Barcelona (27 de maig) i a l’Espacio Afro de Madrid (28 de maig). Tot i això, les temàtiques que s’abordaran a les diferents localitzacions tenen continuïtat i es vol establir lligams i fomentar el treball entre les entitats d’arreu de l’Estat, de manera que puguin sorgir xarxes col·laboratives de coneixement compartit i propostes d’acció per una Intel·ligència Artificial més democràtica, decolonial i respetuosa amb els Drets Humans arreu de l’Estat.
Lafede.cat ha iniciat aquest curs un nou front de treball i incidència per abordar els reptes de l’automatització de la societat i la transformació digital. Aquestes jornades, en xarxa amb altres organitzacions referents del sector, permetran consolidar el treball que s’està portant a terme per incidir en les polítiques públiques locals i europees sobre intel·ligència artificial i garantir que són coherents amb els valors de la Justícia global. També continua la feina de les jornades de 2021 «Intel·ligència Artificial i Drets Humans: Riscos i Oportunitats”, en què es van abordar debats relacionats amb tecnologia, ètica, drets humans i justícia social.
Aquest és el programa de les jornades (per a més infrmació i inscripcions, pots consultar el web):
26 de Maig – Virtual
De 9:30 h a 17:30 h
S’introduiran els temes de les jornades des de diferents perspectives i exemples: la participació democràtica, les propostes de resistència a les desigualtats provocades pels sistemes automatitzats i la decolonització de la tecnologia. Es proposarà també un taller participatiu que permeti imaginar altres futurs per a les dades, amb metodologia Design Justice.
Algunes de les persones ponents confirmades: Simona Levi (XNet), Youssef M. Ouled (Algorace) i Alberto Álvarez (Observatorio Trabajo, Algoritmo y Sociedad).
27 de Maig – Barcelona – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica Canòdrom (Carrer Concepció Arenal, 165)
De 9:30 a 18:30 h + vermut activista
El segon dia se centrarà més en l’àmbit de la participació ciutadana i les polítiques de l’automatització, sense perdre de vista la perspectiva antirracista i decolonial. Per aquest motiu, el dia començarà amb una xerrada sobre “Design Justice i polítiques digitals”, impartida per Sasha Constanza – Chock i moderada per Moha Gerehou. Sasha és facilitadora de pràctiques de resistència comunitària contra la matriu de dominació, amb perspectiva interseccional i autora del llibre “Design Justice”, així com membre de la Lliga de la Justícia Algorítmica i de la Xarxa de Design Justice.
Membres d’entitats internacionals de renom com AI Now, Ada Lovelace Institute, Fundación Eticas o Democratic Society explicaran com posar en pràctica els principis de la participació ciutadana en la implementació de la Intel·ligència Artificial. Durant la tarda les persones assistents tindran l’oportunitat de passar a l’acció amb els aprenentatges del matí mitjançant l’elecció d’un dels tres tallers enfocats a incidència política, avaluació d’impactes algorítmics amb comunitats afectades i litigi.
28 de Maig – Madrid – Espacio Conciencia Afro (Carrer Cáceres, 49)
De 12 a 19:30 h + vermut activista
El tercer dia se centrarà en com desracialitzar la Intel·ligència Artificial i quines estratègies es poden portar a terme per incorporar la perspectiva digital a les organitzacions de base decolonial i antirracista. Per aquest motiu Safia Oulmane, de GHETT’UP, conversarà amb Miriam Hatibi sobre l’experiència treballant en els barris marginalitzats de França, en com crear una xarxa de joves que siguin agents de canvi i com fer-ho aprofitant les eines digitals.
A la tarda, l’organització de persones llatines migrades a Estats Units, Mijente, oferirà una xerrada – taller on es parlarà de l’apropiació de la tecnologia per a la lluita de la Justícia Global.
Més informació:
- Web i programa JornadasDAR (en castellà / en anglès)
- Inscripció (formulari)
- Jornada «Intel·ligència Artifical i Drets Humans: Riscos i Oportunitats» (9 de juny de 2021).