(Català) Com avancem en les transicions feministes?


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 6 i 7 de maig va tenir lloc en format virtual i presencial la II Jornada de transicions feministes, organitzada per la Xarxa de Transicions Feministes, una plataforma formada per entitats de segon grau on hi participa Lafede.cat. Va ser una oportunitat per a visibilitzar processos de transició organitzativa en marxa a les entitats, compartir eines i recursos i traçar una agenda d’incidència compartida.

Taller durant la II Jornada de Transicions Feministes a Coòpolis | LAFEDE.CAT

Què estan fent les cooperatives, les entitats juvenils i les organitzacions de Justícia global per revisar les seves estructures internes i convertir-se en entitats més feministes? Aquestes experiències, processos i pràctiques es van poder posar en comú a la II Jornada de Transicions Feministes, un espai d’enxarxament format per diverses entitats de segon grau: la Comissió d’Economies Feministes de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell de la Joventut de Barcelona, el Comitè 1 de desembre, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Coòpolis-Ateneu Cooperatiu de Barcelona i Lafede.cat.

Aquestes jornades arriben en un any molt important en el compromís de Lafede.cat i les entitats en la seva aposta pel feminisme i la tolerància zero contra les violències. El 2022 és l’any en què les entitats es van comprometre a fer una accelerada en el seu compromís feminista: és l’últim any en què, tal i com es va aprovar a l’Assemblea de 2019, s’han de dotar d’un protocol propi en l’abordatge de les violències, en la línia del Protocol que va aprovar Lafede.cat aquell mateix any.

Las Dignas: 30 anys de debats en el camí de la transformació feminista

La jornada es va obrir amb un diàleg amb la coordinadora del col·lectiu feminista Las Dignas d’El Salvador, América Romualdo, i la consultora i experta en gènere Natália Navarro. La conversa va permetre aprofundir en reptes i elements facilitadors del procés de transició feminista de l’entitat, que en els 30 anys de vida no ha estat exempt de debats.«La transformació d’una organització està basada en la transformació personal. A las Dignas, això ha suposat un debat intern sobre si calia prioritzar la incidència en la política pública o centrar la feina en la transformació personal de les dones”.

L’experiència de Las Dignas va donar pistes sobre els canvis i debats que una organització feminista es planteja en el seu camí de transformació. Per exemple, un dels reptes que es va posar sobre la taula és el de la gestió de la diversitat. “És necessari desmitificar que totes som iguals a les organitzacions i allunyar-se de la tirania de la falta d’estructura. Un dels grans èxits de Las Dignas va ser analitzar qui tenia poder d’influència i potenciar-lo i unir-lo al poder institucional per assolir els nostres objectius”, explica América Romualdo.

El diàleg va permetre abordar altres reptes d’aquests processos, com les resistències internes, l’establiment d’acords interns, els models de lideratge -des dels més individuals als col·lectius- o el repte de la intergeneracionalitat.

Relatoria visual de la Taula d’experiències de la II Jornada de Transicions Feministes

Eines i agenda d’incidència compartides

Dissabte 8 de maig la jornada va continuar a l’espai de Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, amb una taula d’experiències on es van posar en comú processos de transició feminista que ja estan en marxa a diverses entitats. L’Observatori del Deute en la globalització, entitat federada, va compartir el procés de transició ecofeminista que van engegar l’any 2021 amb un pla d’accions a tres anys per construir una entitat més segura, coherent, democràtica i inclusiva. En representació de les entitats juvenils, Esplais Catalans-ESPLAC va presentar el procés d’elaboració del protocol contra agressions discriminatòries que ha treballat durant quatre anys i que té per objectiu crear i consolidar mecanismes per prevenir i actuar per eradicar les agressions que es desenvolupin dins dels esplais i en totes les activitats de l’entitat. Finalment, la cooperativa tecnològica Jamgo va explicar l’elaboració del seu reglament de règim intern que dóna resposta al creixement de la cooperativa i als conflictes que se’n deriven. Aquí està la relatoria visual de la taula.

La jornada va cloure amb un espai de tallers amb l’objectiu de crear una agenda d’incidència compartida i fomentar l’elaboració de protocols d’abordatge de les violències masclistes. El taller d’incidència va acollir sobretot persones d’entitats de la xarxa i es van identificar algunes accions conjuntes a realitzar en clau d’incidència en els propers mesos, com ara l’evaluació dels processos administratius en clau feminista i reivindicar la nostra expertesa davant les institucions en els processos de canvi organitzatiu. Aquí es pot veure la relatoria visual del taller. El taller sobre Protocols (relatoria visual aquí) va servir per donar a conèixer l’experiència de Lafede.cat i de la XES a altres entitats que volen començar a treballar en el seu propi protocol. Conjuntament amb les entitats i cooperatives participants, va servir també per identificar dificultats i solucions enfrontades per les participants en els diferents moments d’elaboració dels seus respectius protocols. 

Més informació