(Català) Un nou Pla director de cooperació innovador però sense prou pressupost


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Aquest matí s’ha aprovat el Pla Director de Cooperació 2015-2018 en el si de la Comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya amb el vot a favor de CiU, ERC i ICV-EUiA, les abstencions de PSC, C’s i CUP i el vot en contra del PPC. La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme i Lafede.cat creuen que la dotació pressupostària de 8,6 milions d’euros per a l’ACCD el 2015 és del tot insuficient per desenvolupar-lo amb garanties.

parlament 3

El nou Pla Director de Cooperació 2015-2018 està clarament orientat cap a un enfocament de gènere i de drets humans. Es tracta d’una nova manera d’entendre la cooperació internacional que supera les visions més clàssiques i assistencialistes en partir del pressupòsit que la pobresa i les desigualtats són fruit d’una vulneració de drets, amb la desigualtat de gènere com la que afecta a un nombre major de persones, i requereix un abordatge des dels valors, principis i normes internacionals de drets humans. Tot i que les ONG valoren molt positivament aquesta perspectiva innovadora pel seu potencial transformador es mostren escèptiques respecte al seu desplegament.

Així, Míriam Acebillo, presidenta de Lafede.cat valora que «amb aquest Pla Director el Govern ha perdut una oportunitat per demostrar la seva voluntat ferma per a endegar una política pública de cooperació que sigui mínimament creïble». Les ONG lamenten que el punt de partida pressupostari del Pla sigui tan sols de 8,6 de milions d’euros, una xifra molt menor als 15 milions que calculen com a necessari per endegar-lo amb prou garanties. «Aquest fet mostra que des del Govern es tornen a marginar les polítiques socials globals que garanteixen els DH i el foment de la justícia global», sentencia la presidenta de Lafede.cat. Tot i que el Pla finalment inclou un compromís d’augment pressupostari, una de les demandes de les organitzacions de cooperació, pau i drets humans, Pau Lanao, president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, denuncia que «el compromís només garanteix assolir 34 milions d’euros el 2018, xifra que encara distarà molt dels 47 milions que es varen gestionar l’any 2008». Aquest fet, continua Lanao, mostra una miopia política i una manca de visió estratègica a curt i mig termini: «dijous hi ha un Consell Europeu per parlar de l’emergència humanitària a la Mediterrània, si Catalunya vol estar present a l’escena internacional no pot permetre’s ignorar les desigualtats i els conflictes de la regió, i la cooperació internacional és una de les vies privilegiades per abordar les seves causes».

Les organitzacions socials creuen que amb aquest Pla Director no s’avança en la línia que li correspondria a un país com Catalunya, en un moment com l’actual. Míriam Acebillo es lamenta que «ahir mateix el Conseller Homs parlava de la importància de les comunitats catalanes a l’exterior com agents de diplomàcia pública catalana, i aprovava un projecte de llei per donar suport a les seves iniciatives, mentre no aposta per l’acció d’actors històrics com les ONG, o els col·lectius catalans d’origen migrant, ambaixadors del nostre país arreu, des de fa anys». Les ONG defensen que si es vol deixar una bona empremta del nostre país, cal prendre’s seriosament l’agenda de desenvolupament internacional, que pren una especial rellevància aquest 2015 amb la propera Cimera de revisió dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de Nacions Unides.