(Català) La demanda d’alto el foc a Palestina concentra la majoria dels comunicats aprovats aquest any per Lafede.cat


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Des d’inicis d’any Lafede.cat ja s’ha sumat a quinze comunicats en favor de la Justícia global i n’ha promogut tres més, juntament amb altres organitzacions catalanes. La incidència en xarxa és vital per fer sentir la veu de la societat civil davant els governs i els poders econòmics i polítics internacionals.

Manifestació en suport al poble palestí el 23 d’octubre de 2023. Fotografia © Pablo Tosco

Ja són 15 els comunicats i manifestos als quals s’ha sumat Lafede.cat des de gener fins a mitjans de maig d’aquest 2024. Els posicionaments han estat promoguts per altres organitzacions o a demanda dels eixos de la federació o d’un mínim de tres entitats federades. A més, n’ha promogut tres més, juntament amb altres organitzacions catalanes.

 

Pau a Palestina i no a la militarització

Tant el Grup Palestina de la federació com el grup de pau de la Coordinadora estatal han estat necessàriament molt actius des de l’octubre passat. El gener la federació es va adherir, a proposta del Grupo de Paz de la coordinadora estatal que colidera, al comunicat que alertava que la retirada de fons de la UNRWA suposaria conseqüències molt greus per a una població sense possibilitat d’escapatòria davant la invasió de l’exèrcit d’Israel. També, a demanda d’aquest grup s’ha sumat a la carta de la Coordinadora, Gaza: presentem al Congrés una proposta per a una proposició no de llei (PNL) que contribueixi l’alto el foc permanent, en què es demanava als partits polítics que es pronunciessin per exigir a les parts un alto el foc permanent, l’accés humanitari suficient i sostingut, el respecte del Dret Internacional Humanitari i dels drets humans, posar fi al comerç d’armes entre l’Espanya i Israel i treballar per a una solució negociada al conflicte. Finalment, la PNL es va aprovar el mes de març. Lafede.cat també s’ha adherit a la carta dirigida a institucions catalanes i espanyoles per reclamar que prenguin mesures immediates, urgents i concretes per acollir i protegir les persones refugiades palestines que estan arribant a casa nostra.

Així mateix, s’ha sumat a la Jornada de la Lluita “Estimem Palestina, defensem la vida”, arran del compromís de Lafede.cat amb la Coalició Prou Complicitat amb Israel – CPCI i a les mobilitzacions estatals que s’han fet enguany per exigir la fi del comerç d’armes amb Israel i el trencament de relacions amb Israel fins que no aturi el genocidi a Gaza, que ha promogut la mateixa CPCI. La darrera adhesió fins ara és a la cinquena mobilització estatal dins la Setmana Europea d’Acció per la Naqba Palestina el 18 de maig. També ha donat suport a l’acampada d’estudiants de la Universitat de Barcelona per Palestina, davant d’un possible desallotjament, i s’ha adherit a la campanya UNVEX NO! de sistemes no tripulats i drons amb empreses còmplices amb genocidi a Palestina, a proposta de diferents entitats federades. Dins aquest àmbit de treball, la federació s’acaba de sumar a la campanya “No a la militarització, no a la guerra”, d’incidència a les eleccions europees que aposta decididament per la distensió, el foment d’espais de diàleg, l’impuls d’una política exterior europea orientada a la pau i la seguretat humana, la promoció activa per una pau ambiental i l’impuls de polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones.

 

Drets Civils i Polítics

Arran la causa oberta per terrorisme d’11 persones per les mobilitzacions de Tsunami Democràtic, la federació ha promogut, juntament amb Òmnium Cultural i altres entitats catalanes el manifest Protestar. Manifestar-se. Mobilitzar-se. Són drets fonamentals, que denuncia la clara criminalització de la protesta, amb greus repercussions per a les persones que exerceixen el dret de reunió i manifestació. En aquest mateix sentit, s’ha sumat a dues campanyes en solidaritat amb dues persones acusades en aquesta causa: Solidarity for Activists in Catalonia Accused of Terrorism. Justice for Wagensberg, en suport al diputat Ruben Wagensberg, que està acusat de terrorisme, i Periodisme no és terrorisme, en suport al periodista de la Directa Jesús Rodríguez, inclòs també per l’Audiència Nacional en aquesta acusació, la qual cosa ataca el dret a la informació i posa en risc l’exercici de la professió periodística.

 

Defensa del dret a migrar

Organitzacions de la societat civil, entre elles Lafede.cat, s’han organitzat per denunciar el Pacte Europeu de Migracions i Asil i han elaborat en manifest “Per una Mediterrània i un Sud Global on es respecti la vida“. El nou pacte és una proposta legislativa que reforça les fronteres, criminalitza la mobilitat humana i augmenta els retorns. El manifest va rebre el suport de 231 entitats de tot l’estat.

 

Drets Sexuals i Reproductius

La federació s’ha adherit, a proposta de l’Eix de Feminismes, a la campanya My voice, my choice (La meva veu, la meva decisió) que demana a la Comissió Europea que presenti una proposta de suport financer als estats membres de la Unió, per permetre la interrupció segura dels embarassos a qualsevol persona a Europa que no tingui accés a un avortament segur i legal.

 

Drets socials i ambientals al Perú i Xile

Lafede.cat també s’ha sumat, a proposta de diferents entitats federades, a la carta oberta a Repsol pel vessament de petroli al Perú el gener de 2022, amb motiu de la junta accionistes de l’empresa petrolera del passat 10 de maig de 2024, en què se li feien un seguit de preguntes perquè expliqués com pensa assumir responsabilitats ambientals, socials i econòmiques davant aquest vessament, un dels més greus dels darrers anys al Pacífic. També s’ha sumat, a proposta de l’Eix d’Empresa i Drets Humans, a la Declaració conjunta per a demanar a les diputades del Parlament Europeu que votin NO a l’Acord Comercial de la Unió Europea amb Xile que tindrà uns efectes molt negatius per a les comunitats més empobrides i el medi ambient del país andí.

 

Defensa de la cooperació internacional

La federació també s’ha adherit a la carta de suport per a la continuació de la cooperació sueca, greument amenaçada des que el govern suec està en minoria i rep el suport extern de l’extrema dreta. Si el govern suec tira endavant amb els seus plans trencarà el seu suport a les ONG de cooperació internacional i tallarà el finançament als seus socis en més de 90 països del Sud global. Aquest podria ser un precedent molt perillós, en un moment en què l’extrema dreta està en auge i hi ha possibilitats reals que arribi a entrar a la Comissió Europea.

 

Defensa de l’educació

El 30 de gener de 2024, amb motiu del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), la federació va elaborar el Comunicat DENIP: Per poder viure vides plenes i lliures de violències, eduquem per la pau. Aquest text el van impulsar les organitzacions de l’Eix de Pau i de l’Eix d’Educació amb l’objectiu de reconèixer la importància de l’educació per la pau i la Justícia global per posar fi a les múltiples violències al món. El text fa valdre el gran potencial de la comunitat educativa per a construir societats que afrontin els conflictes de forma pacífica, respectuosa i garantista amb els drets humans.