La gran majoria de l’associacionisme del país, coordinat a través de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya, critica l’excés de regulació de l’actual redactat de la Llei del Voluntariat i aposta per una llei que enforteixi i protegeixi l’activitat associativa.
Tretze federacions d’associacions representatives en el seu àmbit d’actuació, entre les quals es troba Lafede.cat, han fet arribar una carta conjunta al Parlament de Catalunya en què rebutgen el redactat actual del projecte de Llei de Voluntariat, actualment en tramitació al Parlament de Catalunya, i demanen un nou text que enforteixi i protegeixi l’activitat associativa.
Davant d’una llei massa regulatòria i poc pensada per una dinàmica associativa i participativa, les entitats aposten per un nou redactat més inclusiu amb la diversitat existent, que reculli més adequadament l’extensa realitat associativa, alhora que eviti més burocràcia. Per Patrícia Cantarell i Rocamora, secretària de la Junta de Lafede, «la llei promou un voluntariat de tipus assistencialista, quan des de Lafede creiem que cal enfortir l’associacionisme i l’activisme que qüestioni les desigualtats existents i ataqui les causes».
El passat 7 d’abril Patrícia Cantarell va comparèixer, en nom de Lafede, davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament per exposar quina és la posició de Lafede davant la proposta que s’està tramitant. En aquella ocasió Cantarell ja va defensar la necessitat de promoure “un voluntariat que es fomenti i promogui des de l’associacionisme i que estigui clarament orientat a la transformació social, tant a nivell local com global”.
La resposta conjunta i unitària d’una part molt significativa de l’associacionisme del país inclou el moviment veïnal, les AMPAs, l’associacionisme cultural, entitats corals, les entitats de cooperació, pau i drets humans, les entitats juvenils, associacions de gent gran, entitats educatives, el Consell d’Associacions de Barcelona, entitats excursionistes i associacions ecologistes, entre d’altres, i s’enmarca en el treball conjunt de la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya per fomentar l’associacionisme i evitar diferents normatives que estant dificultant l’activitat associativa. Aquesta xarxa, de recent creació, ja va impulsar el mes de març un posicionament unitari contrari a la reforma de l’Impost de Societats.