(Català) Síria: temps per al diàleg, la coexistència i el rebuig de la violència  


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Després de l’enderrocament del president Bashar al-Assad a Síria, algunes de les principals entitats de pau europees i sirianes, entre elles també Lafede.cat, publiquen aquest comunicat. Malgrat la incertesa de la situació actual, exigeixen a les administracions sirianes que treballin per la pau i el diàleg i per un futur democràtic de respecte a totes les minories.

Dones en una manifestació contra el règim d’Al Assad l’any 2012 | ÁNGEL MORENO – IMÁGEN EN ACCIÓN (CC-BY-SA)

 

Després de la caiguda del règim d’al-Assad, de 14 anys de guerra, d’entre 470.000 i 610.000 morts—la majoria civils—12 milions de refugiats i desplaçats interns, i 17 milions de persones dependents d’ajuda humanitària per sobreviure, Síria ha entrat en una nova fase de la seva història.

Malgrat la incertesa de la situació actual, l’esperança només pot sorgir a través del diàleg, el treball per a la reconciliació entre totes les parts implicades i la comprensió de la profunda complexitat de Síria. Aquesta complexitat, derivada en bona mesura de la seva riquesa en diversitat d’ètnies, religions i cultures, exigeix esforços conjunts per garantir els espais necessaris per a la convivència i la cohesió social.

Des de les entitats signants, fem una crida a la comunitat internacional, a les institucions i al teixit associatiu perquè es comprometin fermament a:

  • Treballar activament per la pau i el respecte dels drets humans, amb accions concretes que contribueixin a la construcció d’un futur inclusiu.
  • Fomentar la convivència i la co-creació d’espais de respecte mutu entre les diverses comunitats que conformen Síria.
  • Justícia Transicional i la necessitat d’un compromís de la comunitat internacional per oferir Justícia, Reparació, Veritat i Garanties de No-repetició, ajudant la societat siriana a afrontar un llegat de violacions massives dels drets humans per part del règim d’al-Assad, Estat Islàmic i diversos grups rebels, documentades per organitzacions de drets humans.
  • Promoure accions per la cohesió social i un diàleg nacional que garanteixi la seguretat humana i el respecte, la coexistència, la convivència i els drets de totes les minories. En aquest sentit, la proposta desplegada des de 2014 per l’Administració Autònoma Democràtica del Nord-est de Síria és un model que pot i ha de servir d’exemple.

A més, la realitat més immediata ens urgeix a exigir:

  • Un alto el foc integral a tot el territori sirià, sota els auspicis de les Nacions Unides. És imprescindible aturar les intervencions militars externes i frenar les campanyes de manipulació dirigides a enfrontar la població civil. És urgent abordar els atacs, encara en curs, de faccions armades recolzades per Turquia contra ciutats frontereres sota l’Administració Autònoma Democràtica del Nord i Est de Síria, així com els bombardeigs perpetrats per Israel en diverses localitats.
  • Ajuda humanitària per donar suport als desplaçats interns (segons l’ONU, des del 27 de novembre més de 250.000 persones han hagut d’abandonar les seves llars) i als refugiats que desitgen tornar al seu país. Instem els països europeus a no suspendre el processament de les sol·licituds d’asil per als sirians mentre la situació continuï sent volàtil.

Entitats signats: