Del 13 al 15 d’abril ha tingut lloc a Hondures la Trobada Internacional dels Pobles «Berta Càceres Viu» amb representants de 20 països. Durant la trobada s’ha fet públic l’Informe de la Missió Internacional «Justícia per a Berta Càceres Flores». L’últim dia de la trobada una caravana d’activistes va ser atacada per homes armats d’una empresa privada que, en el passat, havia amenaçat a Berta Cáceres i a la seva organització. Un activista espanyol va resultar ferit. Lafede.cat dóna suport a la campanya internacional «Justícia per a Berta» en què estan implicades set organitzacions federades.
La Trobada a Hondures ha estat convocada per les filles de la lideressa assassinada, el Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures-COPINH, l’organització que va fundar, i la «Plataforma del Movimiento Social y Popular». La Trobada Internacional «Berta Càceres Viu» ha estat dedicada a articular les diferents delegacions i iniciatives de lluita contra la industria extractiva, i a organitzar l’agenda de mobilitzacions de defensa dels territoris i els béns comuns. Durant la trobada s’ha presentat l’Informe de la Missió Internacional «Justícia per a Berta Càceres Flores» i les filles de Berta Cáceres han manifestat el seu desig que sigui una comissió multidisciplinària internacional i independent que investigui el crim de la seva mare.
La Plataforma del Movimiento Social y Popular de Honduras (PMSPH) i les delegacions de comunitats hondurenyes denuncien que durant la mobilització final que es va celebrar des del Río Gualcarque cap a Tegucigalpa, la caravana d’activistes que tornava d’una cerimònia espiritual, va patir agressions per part d’un grup d’homes armats al servei de l’empresa Desarrollos Energéticos S.A.(DESA). L’activista espanyol, Luis de Teran, va resultar ferit. Elss agressors van amenaçar a Tomas Gómez Membreño, nou coordinador general del COPINH davant la passivitat policial. Entrepobles i PBI, entitats federades, participaven a la caravana amb d’altres com Amigos de la Tierra Internacional, Transnational Institute, Jubileo Sur, Red de Ambientalistas Comunitarios, Centro Martín Luther King, Witness for Peace.
Conclusions i recomanacions de l’Informe
La Missió Internacional «Justícia per a Berta Càceres Flores», formada per 15 parlamentaris/es, juristes i representants d’organitzacions de defensa dels drets humans va visitar Hondures del 17 al 21 de març. Els espanyols Miguel Urbán Crespo, Pedro Arrojo i Tom Kucharz van formar-ne part. Responent a la petició del COPINH, la Xarxa Nacional de Defensors de Drets Humans d’Hondures i a una extensa xarxa de solidaritat internacional en suport al poble hondureny, va centrar la seva acció a demanar l’aclariment del brutal assassinat de la líder indígena lenca, que va tenir lloc el 2 de març de 2016, i l’alliberament del dirigent social mexicà Gustavo Castro Soto, testimoni ferit en l’assassinat a Berta.
Entre les seves conclusions, l’Informe de la Missió Internacional destaca que Hondures s’ha convertit en un dels països més perillosos del món per defensors i defensores de Drets Humans: «el sistema de protecció dels Drets Humans de l’Estat hondureny no funciona» i el Govern hondureny «ha fracassat en la protecció de la Berta Càceres Flores per incompliment de les mesures cautelars dictades per la Comissió Interamericana de Drets Humans». La Missió posa de manifest una debilitat manifesta de l’estat de dret, agreujada a partir del cop d’estat del 2009, i observa l’absència de garanties per al respecte als principis democràtics, llibertats fonamentals i drets humans així com la falta de voluntat política per acabar amb la impunitat imperant.
L’Informe formula 25 recomanacions a l’Estat d’Hondures i altres institucions, com la Unió Europea, el Govern dels Estats Units, l’empresa DESA i els seus finançadores FMO, FINNFUND i el Banc Centreamericà d’Integració Econòmica (BCIE). Entre d’altres, la Missió dóna suport a la petició d’una investigació independent, amb la participació d’experts internacionals i la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), que permeti identificar els autors materials i intel·lectuals de l’assassinat de la Berta Càceres així com els responsables del conjunt de amenaces, persecució i assassinats en contra dels i les integrants del COPINH.
La Missió internacional reclama la desmilitarització dels territoris indígenes, el compliment efectiu del Conveni 169 de l’OIT i el reconeixement de COPINH com a organització responsable de la seva autonomia comunitària; la Missió demana també cancel·lar de manera immediata el projecte Agua Zarca i totes les concessions donades en territori lenca, sense el degut consentiment previ, lliure i informat de les comunitats afectades, així com altres relacionades amb hidroelèctriques, mineria, explotacions agroindustrials i forestals, renyides també amb la sostenibilitat ambiental i l’acceptació social, especialment quan les mateixes es situen en territoris indígenes.
La Missió recomana al Consell de la Unió Europea suspendre a Hondures de l’Acord d’Associació amb Amèrica Central mentre incompleixi les seves obligacions en matèria de drets humans, i sol·licita al Govern d’Espanya i els Estats membres de la UE avaluar el seu finançament al programa EuroJusticia, suspenent-lo temporalment fins aclarir les responsabilitats sobre l’assassinat de Berta. També sol·licita al govern dels EUA aclarir la seva participació en la investigació de l’assassinat de Berta Càceres, i que suspengui el Pla per a la Prosperitat del Triangle Nord d’Amèrica Central, i altres programes similars, mentre no es garanteixin els drets humans a Hondures.
Reaccions a l’Informe
La Missió Internacional «Justícia per a Berta Càceres Flores» valora positivament la decisió del Ministeri Públic d’Hondures, anunciada el 31 de març, de retirar la «prohibició de sortir del país» contra Gustavo Castro, permetent efectivament el seu retorn a Mèxic. També valora positivament la decisió del Banc Centreamericà d’Integració Econòmica, anunciada l’1 d’abril, de suspendre el desemborsament al projecte Agua Zarca, una de les causes del crim polític contra Berta Càceres Flores, seguint les reaccions dels finançadors del projecte com FMO (Països Baixos) i Finnfund (Finlàndia). Davant d’aquests fets, la Missió es fa ressò de les valoracions del COPINH:»No hem de dubtar en que cap d’aquests punts han estat mitjançant concessions dels grups de poder que estan en joc, sinó que han estat èxits de la mobilització popular desencadenada dins i fora del nostre país».
Més informació
Trobada Internacional dels Pobles «Berta Càceres Viu»