(Català) El procés constituent, una oportunitat per incorporar la justícia global al debat públic


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La incidència en clau de construcció de pau i la preocupació per la instrumentalització política marquen el debat celebrat en el Dia Internacional de la Pau.

_mg_3505_slide_ok

A diferència de l’any passat, quan la celebració del 21S -Dia Internacional de la Pau-, va consistir en un debat electoral públic amb motiu de les eleccions del 27S, enguany ha tingut un caràcter intern. Les entitats federades han celebrat una jornada de reflexió al voltant de tres eixos temàtics i del rol de Lafede.cat en el seu desplegament: el procés constituent, l’acció exterior i construcció de pau i les retallades de drets i llibertats. Una trentena de persones de diferents organitzacions han participat a la trobada.

Lafede.cat ha defensat en diverses ocasions el dret a decidir com una eina per exercir la llibertat d’expressió i la desobediència com un mecanisme legítim per defensar l’exercici dels drets. Tot i així, i davant les demandes de participació i suport al procés constituent, la junta ha vist necessari compartir i eixamplar aquest debat amb el conjunt d’entitats.

El procés constituent va ser el tema central del debat. Les diverses intervencions van posar sobre la taula la necessitat de diferenciar entre la implicació directa de les entitats en el procés, que és una decisió interna, i el paper de Lafede.cat que, aprofitant la conjuntura social i política, ha d’influir en decisions que tinguin a veure amb la construcció de la pau: l’existència o no d’un exèrcit català, la desmilitarització, la seguretat humana, els pressupostos socials i la reivindicació del 0,7% o el paper de forces de seguretat com els Mossos d’Esquadra. «No hi ha molts països al món que afavoreixin estructures de seguretat humana o que apostin per la desmilitarització. Un nou país que camini en aquest direcció serà molt rellevant», apuntava Jordi Armadans, de Fundipau. Per la seva banda, Laia Fargas, de l’Observatori DESC, advertia sobre el paper dels drets humans: «Cal estar en el procés constituent amb les nostres reivindicacions perquè el dret d’autodeterminació no invisibilitzi els altres drets socials, civils i polítics», i en la mateixa línia, David Bondia de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya (IDHC), apuntava: «Cal reivindicar els drets humans emergents plantejats des de la societat civil i deixar de parlar de generacions de drets humans per entendre’ls tots com a drets fonamentals que cal garantir».

La trobada va servir per posar de manifest la necessitat de construir una agenda comuna i treballar per encabir-la en el procés constituent amb l’objectiu d’incorporar la justícia global en els debats. La conjuntura social i política actual afavoreix una nova i més intensa interacció entre entitats i el poder polític. Davant aquesta realitat, es veu la necessitat de generar mecanismes per evitar la instrumentalització de les organitzacions i mantenir així la independència.

A partir del debat, i atès la manca de temps, Lafede.cat proposa crear nous espais per poder abordar aquestes i altres temàtiques en més profunditat.