El periodista i activista nigerí, Hamadou Tcherno Boulama, visitarà Barcelona la propera setmana convidat per Lafede.cat per participar en el Postgrau «La comunicació dels conflictes i la pau» de la UAB. Boulama es trobarà amb les entitats federades i farà un acte públic al Col·legi de Periodistes.
Níger és país d’acollida, de trànsit i de retorn de persones desplaçades dins Àfrica: acull les que des del sud busquen un futur al país nigerí; les que simplement hi passen per arribar a les costes mediterrànies per emprendre el viatge cap a Europa, i les que expulsades d’Algèria acaben retornant al país. Per tot això, és un indret estratègic per a la UE que l’ha convertit en un dels principals receptors de fons de cooperació amb la idea d’impedir la sortida de migrants cap a Europa. Fa dos mesos el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, es va reunir a Niamey amb el president del país, Mahamdou Issoufou, i va declarar que era «un soci fonamental» en el Sahel i que es reforçaria la cooperació «en la lluita contra el terrorisme, el crim organitzat i la immigració irregular».
Boulama és director de programes de la Ràdio comunitària d’Alternatives Espaces Citoyens (AEC) amb emissores a Niamey, Agadez, Zinder i Diffa. La ràdio és un dels projectes d’organització AEC que treballa per la defensa dels drets humans. També és expert en migracions a Níger amb el col·lectiu Loujna Tounkaranke. El passat mes de desembre va visitar Barcelona en el marc de les Jornades «Deconstruïm l’Europa fortalesa», i ara torna per parlar, entre d’altres, del paper dels mitjans occidentals en la imatge d’Àfrica, les crisis alimentàries i la cobertura de les migracions, i de com això té repercussions en la manera com els mateixos mitjans africans parlen d’aquests temes.
Boulama ve a Barcelona, del 29 de maig al 2 de juny, per participar al Postgrau «La comunicació dels conflictes i la pau» de la UAB, dins el mòdul «Migracions internacionals: Com l’expliquen els mitjans de comunicació?». Dins d’aquest, també intervindran la periodista Mònica Bernabé, excorresponsal a l’Afganistan i cap d’internacional del diari Ara, per parlar sobre els refugiats i refugiades afganeses, oblidats en el relat global sobre aquest tema; i Anna Surinyach, fotoperiodista i editora gràfica de la Revista 5W, que reflexionarà sobre el paper que han jugat els fotoperiodistes en la crisi europea d egestió d’asil i refugi. Montse Santolino, de Lafede.cat, per la seva part, analitzarà els reptes comunicatius de les ONG en relació a les migracions internacionals.
Aquest mòdul és possible gràcies a la relació de col·laboració que Lafede.cat manté amb el Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB des de fa anys (des del 2006 amb l’antiga FCONGD), relació que es va consolidar el 2015 amb el projecte europeu Devreporter on el departament va ser partner acadèmic, i va coordinar una investigació sobre la imatge de la cooperació internacional als mitjans catalans. El projecte pretenia incidir en la formació de periodistes i estudiants de periodisme, i en aquell marc es va oferir per primera vegada un mòdul de continguts conjunt. En aquest mòdul es considera especialment rellevant la presència i aportacions de periodistes del sud perquè expliquin la seva pròpia realitat i donin la seva opinió sobre el treball dels periodistes i els mitjans occidentals per contribuir en el treball cap a la Justícia global. Durant la primera edició la convidada va ser la mexicana Daniela Pastrana, del colectivo “Periodistas de a Pie”.
x
x
Acte obert sobre periodisme i migracions
Lafede.cat també col·labora amb la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya que, aquest curs, organitza el cicle de debats «Àfrica, tan a prop i tan desconeguda», que pretén aprofundir sobre aquest continent. Tcherno Hamadou Boulama participarà a un acte obert el dimarts 30 de maig a les 18.30h sota el nom «Àfrica en moviment: la migració dins i fora del continent. Com l’expliquen els mitjans d’aquí i d’allà?».
En la majoria dels mitjans de comunicació, es difon la idea que els moviments migratoris des d’Àfrica es dirigeixen bàsicament cap a Europa, quan la realitat és que la major migració africana es dóna dins del propi continent. A més, la majoria són tractades com a migrants econòmics i no com a persones refugiades, amb la conseqüent pèrdua de drets. Periodistes experts debatran sobre com els mitjans expliquen els processos migratoris, quins temes marquen l’agenda i quines fonts s’utilitzen per tractar l’externalització de fronteres i les polítiques migratòries. Intervindran Tcherno Hamadou Boulama, periodista d’Alternatives Espaces Citoyens, de Níger; Agyedho Adwok Nyaba, periodista i activista de Sudan del Sud, experta en Estudis de Pau, Conflictes i Desenvolupament (intervenció gravada); Oriol Puig, periodista especialitzat en migracions, i Agus Morales, periodista i director de la revista 5W. L’acte serà moderat per la periodista, doctora en Comunicació i Gènere, i membre del Grup de Treball de Periodisme Solidari, Marta Orsini.