Lafede.cat, com a promotora del web del Pacte Nacional pel Referèndum, expressa el més sincer suport a Joan Ignasi Elena, qui va ser portaveu del Pacte.
El passat dijous 27 de juliol l’Estat espanyol va etzibar un cop molt dur a la democràcia i a la voluntat democràtica majoritària del poble de Catalunya de decidir el seu futur. Com és sabut Joan Ignasi Elena, qui va ser portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, va ser citat a declarar per la Guàrdia Civil per explicar l’organització i l’execució del Pacte. Lafede.cat ha estat promotora del web del Pacte, ha participat en la recollida de signatures d’adhesions al manifest del Pacte i ha donat suport tècnic al seu Comitè Executiu.
Lafede.cat entén el Pacte Nacional pel Referèndum com un espai de trobada transversal i plural, conformat per entitats i organitzacions de la societat civil, així com de partits polítics, administracions i càrrecs electes. El Pacte ha estat un exemple de transversalitat social i unitat democràtica davant la necessitat de votar en un referèndum acordat. En efecte, el seu manifest cerca l’acord entre el Govern espanyol i el català per establir les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual hauria de ser políticament vinculant i efectiu. El Pacte Nacional pel Referèndum ha rebut el suport de mig milió de persones i de més de 4.000 entitats.
Tal i com recull el document de posicionament de Lafede.cat «Diàleg, negociació i referèndum» Lafede.cat ha denunciat, i denunciarà, la regressió i retallades de drets en termes de llibertat d’expressió, i la perversió del dret, en tant que s’està judicialitzant la política i polititzant la justícia. Per això, Lafede.cat entén que la citació a declarar de Joan Ignasi Elena és inacceptable i suposa un fet sense precedents a l’Europa democràtica del segle XXI. Lafede.cat denuncia l’actitud d’un Estat que posa en perill els fonaments de l’estat de dret i la separació de poders i que impedeix el diàleg i la democràcia, vulnerant així la voluntat del 80% de la població catalana.
Lafede.cat sempre ha defensat els drets humans en el seu sentit més ampli i advoca per la gestió del conflicte polític des de la lògica de la negociació i la cultura de pau. Per això afirma que és possible la gestió noviolenta d’aquest conflicte, i que el diàleg i la negociació són mecanismes possibles i imprescindibles si hi ha voluntat real. Des de la seva experiència, Lafede.cat constata que evadir els conflictes no fa desaparèixer els problemes de fons i que, pel contrari, admetre i reconèixer-los i atrevir-se a gestionar-los constitueixen una palanca per a la transformació social i política. Diàleg, negociació i referèndum no són processos excloents. Els primers cal que els cerquem sempre. El referèndum, a banda de ser una demanda legítima, pot obrir noves vies per a la negociació.