(Català) 10D-18D Fem balanç de la feina feta pels drets humans


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Desembre és un mes perfecte per parlar de tota la feina feta en matèria de drets humans. El 10 i 18 de desembre són els dies internacionals dels drets humans i de les persones migrants. La defensa i promoció dels drets humans, el dret a la mobilitat i els drets de les persones migrades i refugiades són àmbits d’acció prioritaris de Lafede.cat i enguany ha impulsat diverses iniciatives de denúncia i incidència. Les entitats federades n’han mantingut també una intensa activitat.

 

Una de les millors notícies de l’any pel que fa als drets humans a casa nostra va ser que el passat 23 de maig el Síndic de Greuges va crear l’Estructura de Drets Humans de Catalunya, un organisme que tindrà la funció d’elaborar un Pla nacional de drets humans amb participació de la societat civil. Lafede.cat forma part del Consell assessor d’aquest nou organisme que té com a missió crear una xarxa de drets amb entitats socials, emetre opinions sobre els projectes i les proposicions de llei del Parlament de Catalunya que tinguin incidència en l’àmbit dels drets humans, i redactar informes sobre la situació dels drets humans. Aquests informes poden formar part dels que l’Estat presenta als òrgans i comitès internacionals de protecció dels drets humans.

 

Un trimestre intens. Observació i denúncia de vulneració de drets humans aquí i arreu: Xarxa #SomDefensores, Moviment mundial per un Tractat Vinculant i plataforma «Vot x Tothom»

El setembre de 2017 Lafede.cat va impulsar la creació de la Xarxa d’entitats #SomDefensores que va posar en marxa un dispositiu d’observació de drets humans durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre, en el que varen participar 180 persones: 60 advocats i advocades; 70 persones distribuides a centres de votació; 30 psicòlegs i psicòlogues i 20 persones que coordinaven la seva actuació, monitorejaven xarxes i rebien informació en temps real i atenien el telèfon.

A #SomDefensores participen activament entitats com Novact, Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Observatori DESC, SOS Racisme, Fundipau, Entrepobles, Enginyeria sense Fronteres, Observatori del Deute en la Globalització i VSF-Justícia Alimentària Global.

El dispositiu de #SomDefensores va recollir evidències d’agressions físiques, sexuals i psicològiques que estan documentades a l’Informe «Violació de drets civils i polítics. Catalunya, setembre-octubre 2017» , que durant el mes d’octubre es va lliurar al Síndic de Greuges, el Defensor del Pueblo i diversos organismes internacionals de drets humans com el Subcomitè de Prevenció de la Tortura de Nacions Unides, per tal que investiguin les vulneracions de drets. A més #SomDefensores va fer un acte de reconeixement de la ciutadania catalana on persones  que van participar com a observadores al dispositiu del dia 1 i altres que van viure o presenciar agressions van compartir les seves vivències, tot fent un exercici de sanació i reparació social col·lectiva.

#SomDefensores farà seguiment de les denúncies presentades a organismes internacionals, i tasques de formació en observació de drets humans.

 

Lafede.cat, la Taula per Colòmbia i el Transnational Institute han format el Grup català d’Empresa i Drets humans. Del 23 al 27 d’octubre representants d’aquest Grup van participar, juntament amb més de 200 persones representants d’ONG, sindicats i moviments socials d’una vuitantena de països, a la Tercera Sessió del Grup de Treball Intergovernamental sobre Empreses i Drets Humans del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, celebrada a Ginebra, que tenia com a objectiu negociar l’elaboració d’un Tractat internacional vinculant, en matèria de drets humans, per a les empreses transnacionals.

Al Grup català d’Empresa i Drets Humans participen entitats federades com alterNativa, Amnistia Internacional Catalunya, Cooperacció, Entrepobles, Fundació Guné, Fundació Pau i Solidaritat, Grup PBI a Catalunya, Justícia Alimentària Global, Justícia i Pau, NOVACT, Observatori DESC, ODG, SETEM o SUDS.

Després de cinc dies d’intenses negociacions entre els estats, la presidència equatoriana del Grup de Treball va recomanar al Consell de Drets Humans de l’ONU obrir una quarta sessió de negociacions el 2018. La  intensa mobilització de la societat civil que va organitzar la Setmana de Mobilització dels Pobles en paral·lel a la celebració de la sessió oficial va aconseguir vèncer el bloqueig que els representants de la Unió Europea i d’altres països van fer per intentar aturar el procés. El 7 de novembre, el Grup català va organitzar un acte a Barcelona per explicar elq eu havia succeït amb la participació de Richar Sierra, de l’Organització colombiana Indígena d’Antioquia.

 

Finalment, a finals de novembre es va presentar Vot x Tothom, la Plataforma ciutadana pel Dret a Vot de les persones Estrangeres. Es calcula que unes 800.000 persones residents a Catalunya, entre un 13 i un 15% de la població catalana, no tenen dret a vot. Vot x Tothom, on participa Lafede.cat, reclama el dret al vot universal únicament lligat a la residència en el territori, és a dir, a l’empadronament, que actualment només es pot exercir en les eleccions municipals.  A la plataforma participen organitzacions federades com SOS Racisme, CIEMEN, IDHC , Novact, Observatori DESC i Servei Civil Internacional.