(Català) La vergonya de l’Aquarius arriba el mes que es commemora el Dia de les persones refugiades


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Al món hi ha 65,6 milions de persones desplaçades, segons ACNUR, i aquesta dada no para de créixer any rere any des de 2015, any que les persones refugiades van començar a arribar a Europa. Aquest mes se celebra el Dia Internacional de les Persones Refugiades. Les entitats federades organitzen diverses activitats i la federació inaugura el Punt d’informació temàtic.

Aquarius al mar. Foto: SOS Mediterranée

A les xifres d’ACNUR de persones desplaçades (65,6 milions, de les quals 22,5 són refugiades) cal afegir les persones que es mouen per motius econòmics o canvi climàtic: 224 milions segons Oxfam Intermón (2015). A més, el Mediterrani, tot i no ser nou, s’ha convertit en un gran cementiri. Aquest any 2018 hi han mort o desaparegut, segons dades oficials de l’OIM, 792 persones i unes 35.500 l’han creuat. Aquest any, fruit d’acords bilaterals i multilaterals entre països de les dues ribes de la Mediterrània, les vies d’accés a territori europeu, lluny de tancar-se per complert, han desplaçat els seus fluxos.

Tot i ser Itàlia qui rep la majoria del trànsit, és Espanya qui ha vist augmentar exponencialment el flux d’arribades. Al Mediterrani, un llarg i perillós viatge, la majoria de barcasses es troben a la deriva i són les organitzacions de salvament marítim com Proactiva Open Arms, MSF, SOS Mediteranée o Sea watch, entre d’altres, qui vetllen per la seva vida. Aquestes mateixes organitzacions són les que ara mateix estan al punt de mira dels països europeus que les acusen de ser còmplices de les xarxes de traficants de persones, com altres organitzacions i activistes, quan el que fan és complir amb el dret internacional del mar.

El cas més recent ha estat aquest dilluns 11 de juny quan un vaixell d’MSF i SOS Mediterranée ha demanat desembarcar a algun port Itàlia les més de 600 persones que tenia a bord rescatades al mar i la petició ha estat denegada per part de Malta i Itàlia. Finalment el nou govern espanyol de Pedro Sánchez ha ofert el de València per desembarcar el vaixell. Al principi l’Aquarius ha desestimat l’oferta perquè no hi havia garanties per a fer un trajecte que assegurés les condicions adequades per a totes les persones a bord, sobretot per la sobrecarrega del vaixell. Finalment Itàlia ha posat dues embarcacions (de la marina i guardacostes) per ajudar en el trasllat després de 48 hores d’espera. Sembla ser que les embarcacions triagaran uns tres dies en arribar a Espanya, on de manera automàtica es donarà l’status de refugiat a totes les persones. De moment sembla que el govern de Pedro Sánchez ha fet un primer pas per capgirar les polítiques en acollida dels darrers anys, però caldrà veure si se seguirà aquesta línia o només ha estat un cop d’efecte. Tot i això, amb aquest fet, novament els Estats europeus i defugen de les seves responsabilitats, com denuncien moltes organitzacions i moviments socials.

Nova proposta: Punt d’Informació temàtic

Aquesta situació coincideix amb el mes que se celebra el Dia Mudial de les Persones Refugiades (20 de juny) i amb aquest fet Lafede.cat inicia un nou projecte al Punt d’Informació: durant dos o tres mesos el Punt estarà dedicat a una temàtica concreta relacionada amb els drets humans, la cooperació i el desenvolupament per tal de posar de relleu alguns temes concrets i de visibilitzar la tasca i les activitats de les entitats federades. És per això que des del proper 18 de juny i fins el 15 de setembre hi trobareu material informatiu (llibres, informes, tríptics, audiovisuals,etc.) sobre migracions i refugi (Causes, ruta, acollida i asil, i polítiques migratòries i militarització de les fronteres). També es podrà visitar l’exposició “Rostres de la Mediterrània” d’Stop Mare Mortum.

L’agenda del 20J

Moltes de les entitats de Lafede.cat tenen una llarga trajectòria en migració i refugi i treballen temàtiques diferents: orígens (motius de desplaçament i polítiques migratòries), trànsit (desplaçaments, camps de refugiats, etc) i acollida (asil i situacions de racisme i vulneracions de drets humans). Bona part de la seva feina es va recollida a l’article “Què estan fent les ONG per les persones refugiades?”

Moltes d’aquestes entitats formen part del Grup intern de Migracions que ara mateix treballa per incorporar associacions i comunitats de persones migrades de Catalunya, i per reelaborar el discurs sobre la mobilitat humana. Lafede.cat forma part i/o s’ha adherit a plataformes i espais com Stop Mare Mortum, la campanya Casa Nostra Casa vostra o la Tancada de Migrants, que des del passat 22 d’abril estan a l’antiga escola Massana.

Les activitats que organitzen o en què participen les organitzacions federades i Stop Mare Mortum (plataforma de què forma part).

DIJOUS 14 DE JUNY

DISSABTE 16 DE JUNY

  • Acció Stop Mare Mortum a Tarragona – 11h-15h i 17.30h-21h Pl. Corsini. Tarragona

DILLUNS 18 DE JUNY

DIMARTS 19 DE JUNY

DIMECRES 20 DE JUNY

  • Cinema a càrrec del SCI. Es projecte el documental “Los muros del agua” de Fotomovimiento. (21h Àgora Juan Andrés Benítez. Barcelona)

DIJOUS 21 DE JUNY

DIJOUS 28 DE JUNY

DIVENDRES 29 DE JUNY

  • 29 i 30 de juny i 1 d juliol se celebra el Tribunal Permanent dels Pobles que tracta els temes de migració. (Conservatori Municipal de Música del Bruc. Barcelona)