(Català) Dia Internacional de la Pau: que cap arma alimenti cap conflicte 1


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Avui, Dia Internacional de la Pau, Lafede.cat vol reivindicar el compliments dels estats amb els compromisos internacionals de comerç i exportació d’armament, arran de les últimes declaracions del govern de Pedro Sánchez.

Des de la Lafede.cat fa molts any que treballem per la pau i els drets humans des del rebuig absolut a l’ús de la violència per abordar els conflictes. La Federació forma part de la campanya Demilitaritzem l’Educació – que demana la fi de la presència de l’exèrcit i altres forces policials tant als Salons d’Ensenyament com a dins els centres educatius-  i participa en campanyes de desarmament, comerç d’armes, exportació i despesa militar impulsades per entitats federades. Tot amb l’objectiu de treballar per uns estats desmilitaritzats que apostin per la pau, la defensa dels drets humans i la justícia global.

Com a Federació vam viure amb expectativa el canvi de govern espanyol i els primers anuncis que d’obrir els ports espanyols per a acollir vaixells de salvament marítim amb persones rescatades a alta mar, la intenció de retirar les concertines de la frontera sud o la voluntat de derogar part de la Llei Mordassa. Però l’expulsió de 116 migrants a raó d’un acord amb Marroc de readmissió o l’execució d’expulsions en calent han demostrat tot el contrari .

Un dels últims episodis ha estat les paraules de la ministra d’educació i portaveu del govern socialista, Isabel Celaá, referint-se a la venda d’armes a l’Aràbia Saudita: «son de làser d’alta precisió i no s’equivocaran matant iemenites”. Aquestes paraules arriben per desmentir la paralització d’un contracte per la venta de 400 bombes a la monarquia autoritària, líder de la coalició activa en el conflicte del Iemen i autora d’atacs entra civils que podrien considerar-se crims de guerra, com el del passat mes d’agost on van morir almenys 50 persones entre elles 40 infants. A més, Aràbia Saudita ha participat en un bloqueig del país que no permet l’entrada d’ajuda humanitària i, per tant, agreuja la crisi que pateix la població. Al Iemen hi ha 22,4 milions de persones que depenen d’aquesta ajuda, 1’9 milions de desplaçats interns i més de 10.000 morts des de 2015, l’inici del conflicte. És, segons l’Escola de Cultura de Pau, un dels 33 conflictes armats oberts aquest 2017 al món amb una evolució negativa des de l’any anterior, especialment respecte els atacs cap a població civil.

Encara que Pedro Sánchez digui que el govern no té responsabilitat en el que passi després de la venta d’armament, no és així. El govern espanyol vulnera els seus compromisos internacionals, com el Codi de Conducta de la UE en matèria d’exportació d’armes que estableix que el país exportador és responsable del destí final de les armes i ha de comprovar que el país comprador respecta el Dret Internacional Humanitari, així mateix també ha de comprovar que les armes exportades no provoquin o prolonguin conflictes armats o agreugin situacions de tensió. Però també vulnera la pròpia llei sobre el control del comerç exterior de material de defensa i doble ús, que té en compte en què, contra qui i per què s’utilitzaran les armes.

L’exemple de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita és un més dels incompliments del govern espanyol, i altres europeus, en la protecció i defensa dels drets humans i la promoció de la pau. El govern espanyol té l’obligació de complir amb els tractats internacionals i les lleis nacionals i per això cal un ferm compromís amb la lluita per a posar fi als conflictes armats, així com persecucions de drets humans, que alhora provoquen morts i desplaçaments de persones que acaben sent refugiades i moltes decideixen emprendre camins perillosos per arribar a territoris suposadament segurs com Europa. Una Europa cada cop més fortificada i securitzada.

Mentre el govern ha creat un Alt Comissionat per a l’Agenda 2030, Espanya continua en la posició número 25 del rànquing mundial d’assoliments dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030. I suspèn en tots. Mentre l’Ajuda Oficial al Desenvolupament espanyola s’estanca, les armes “marca Espanya” continuen alimentant conflictes, generant desigualtats i provocant desplaçaments de persones. I el 16è ODS  de “Pau, justícia i institucions fortes” és impossible d’aconseguir.

Avui, Dia Internacional de la Pau, reivindiquem que amb armes no hi ha pau i sense pau no hi ha justícia global. Necessitem l’immediat  compliment dels compromisos i obligacions internacionals i passar de la política dels gestos, a una política de fets.

Per saber més sobre la venta d’armament:


Un comentario en “(Català) Dia Internacional de la Pau: que cap arma alimenti cap conflicte

Comentarios están cerrados.