(Català) Arriba la VI Fira d’entitats de Voluntariat Internacional #TornaCanviada


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Un any més la federació comença l’any amb la seva fira de voluntariat internacional perquè la gent interessada pugui preparar amb temps els seus viatges. Serà el proper dijous 24 de gener a partir de les 17:30 de la tarda a la seu de la federació. 13 entitats presentaran les seves propostes de voluntariat de curta i llarga durada per a més de 30 països.

V Fira #TornaCanviada. (2018). Foto: Lafede.cat

 

 

L’any passat 460 persones van fer viatges o estades solidàries amb organitzacions vinculades a Lafede.cat. L’interès per la Fira #Tornacanviada ha augmentat progressivament en aquests sis anys i sobretot durant els anys 2017 i 2018. L’any passat s’hi van apropar més de 300 persones. En aquesta edició 13 entitats presentaran les seves propostes de voluntariat de curta i llarga durada per a més de 30 països de tres continents. Les entitats que participaran són: Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya), Associació Catalana per la Pau – ACP, Brigades Internacionals de Pau de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Internacional de Solidaritat Companyia de Maria- FISC, Fundació Comparte, Fundació Proide, InterRed Catalunya, Oxfam Intermón – Volpa, SED Catalunya,Servei Civil Internacional, SETEM Catalunya i Vols.

La majoria de les ONG no organitzen aquest tipus de viatges perquè requereixen d’un personal, d’una infraestructura i una logística específiques per atendre a les persones que viatgen. Les que ho fan solen tenir una vocació educativa. Tot i que no totes les organitzacions ofereixen el mateix tipus de viatges, en tots els casos es tracta de propostes de coneixement de la realitat, i en cap cas els projectes que porten a terme aquestes organitzacions sobre el terreny depenen del treball dels voluntaris i voluntàries. Preparar els viatges amb temps i assistir a formacions sobre els països o els projectes que es visitaran és fonamental perquè els viatges siguin realment profitosos. El lema de la Fira «Torna Canviada» està directament relacionat amb la idea que les experiències de voluntariat han de resultar interpel·ladores i transformar les idees i creences prèvies sobre la realitat.

Volunturisme a la catalana: Yes we help, la falsa ONG que va disparar totes les alarmes

Les ONG amb trajectòria en el sector estan especialment preocupades pel sorgiment de falses ONG i falsos projectes creats amb l’única intenció de fer negoci del voluntariat, i per la utilització de menors amb aquests fins. Moltes propostes del que s’anomena «volunturisme» és “turisme d’orfenat” que pot incentivar el tràfic de menors i que cada vegada està més qüestionat. Un reportatge de Tina Rosenberg publicat al The Guardian el setembre passat explicava que Austràlia i Regne Unit ja ho desaconsellen: el govern australià està considerant prohibir-ho i la London School of Economics i diverses universitats s’han compromès a no oferir res similar als seus estudiants.

L’estiu de 2018 l’empresa Yes we help va fer-se passar per una ONG i, amb una campanya a través d’instragram i comptant amb la col·laboració d’influencers, va convèncer a centenars de joves i adolescents de tot l’Estat de viatjar a Ghana i Sri Lanka. Una vegada a Ghana els joves van explicar als seus pares que no hi havia projectes amb què col·laborar ni acompanyament, i el cas va saltar a la premsa i va acabar amb la intervenció de les ambaixades d’Espanya i Ghana, sobretot per la participació de menors. El responsable de l’empresa ha estat acusat d’estafa per un grup de famílies davant l’evidència que els diners sol·licitats no es corresponien amb les despeses derivades d’una oferta real d’activitats. 

La federació es va veure especialment afectada per aquest cas ja que durant els mesos de juny i juliol va rebre trucades de moltes mares preocupades pels seus fills que, o ja havien viatjat amb aquesta empresa o tenien previst fer-ho, i de moltes organitzacions i coordinadores estatals que demanaven informació sobre aquesta empresa catalana. Com a resposta a l’allau de demandes d’informació, la federació va fer un recull de consells i recomanacions per escollir entre les diferents ofertes de voluntariat internacional.

D’altra banda, aquest cas va posar sobre a taula la importància de les xarxes socials a l’hora d’explicar les experiències de voluntariat internacional. L’abús de imatges de menors o el tipus d’imatges que es mostren poden, com diu l’afroactivista Desirée Bela-Lobedde, «perpetuar el racisme, el paternalisme i la infantilització» dels pobles i comunitats que es visiten. Cada vegada més ONG que organitzen viatges i estades de voluntariat internacional parlen del «síndrome del salvador blanc» en les seves formacions, i donen pautes sobre la realització de fotografies i la seva difusió per tal que els voluntaris i les voluntàries siguin respectuosos amb aquells que visiten. 

Més informació sobre Vountariat internacional

Escolta l’entrevista a Boca Ràdio (a partir del minut 19)

Consells generals per valorar propostes de voluntariat internacional

Podeu escoltar el “Solidaris” monogràfic sobre el tema, un programa de Catalunya Ràdio que es va gravar durant la Fira 2018.

Fotos de la Fira 2018

Vídeos de les entitats que particparan a la Fira #TornaCanviada2019