Lafede.cat se suma a la concentració d’aquest dilluns a la tarda per exigir un port segur per a les 400 persones rescatades al Mediterrani i a les demandes d’un acord europeu immediat.
Des de fa deu dies el vaixell Open Arms porta 121 persones a bord. A aquestes, s’han sumat les 251 rescatades per l’Ocean Viking, el vaixell de l’ONG SOS Mediterraneé i Metges Sense Fronteres. Totes elles, un total de més de 400 persones, esperen un port segur per part d’algun estat europeu: Itàlia, Malta i Espanya es neguen a oferir-lo.
La decisió d’aquests estats, amb la complicitat de la Unió Europea, és una clara vulneració de les lleis internacionals: el Dret marítim, que obliga a l’assistència al mar de persones en perill; el Conveni de busca i rescat, que obliga a conduir-les a un port segur; la Declaració Universal dels Drets Humans, on el seu article 14 garanteix el dret a l’asil a tota persona; la Convenció de Ginebra, que prohibeix fer devolucions o expulsions de persones a un lloc on la seva vida corri perill (com Líbia), i la Carta dels Drets de la Unió Europea, que obliga als estats a registrar totes les sol·licituds de protecció internacional. A més, en el cas d’infants i joves menors d’edat, s’està vulnerant, també, la Declaració sobre els drets de l’Infant.
La política de tancament de ports respon a la voluntat política de frenar la migració a través de l’externalització de fronteres (amb acords com el que Espanya té amb el Marroc, Itàlia amb Líbia o Grècia amb Turquia, a més d’altres països com Níger o Senegal), i la securització d’aquestes. 400 persones es troben sense port segur per falta de vies legals i segures d’accés a territori europeu per unes polítiques migratòries que prioritzen augmentar la inversió en defensa en comptes de destinar més recursos a l’acollida i a salvament marítim.
Les organitzacions reclamen un acord europeu
CEAR, Amnistia Internacional, Oxfam Intermón i la Red Española de Inmigración ja fa dies que reclamen un acord europeu per a l’acollida de les persones rescatades. «S’ha de moure fitxa i assumir la responsabilitat posant al centre la vida de les persones i arribant el més aviat possible a un acord entre estats europeus per a fer efectius els desembarcaments a ports segurs; l’Estat espanyol ha d’empènyer, posicionar-se i arribar a un acord”, va dir Carlos Escaño, d’Amnistia Internacional, el 6 d’agost.
També l’ONG Save the Children reclama una resposta europea i pressiona al govern espanyol per a que la faci efectiva i posa especial atenció en la situació d’infants i joves: “No hi ha debats polítics que puguin justificar l’abandonament que pateixen els nens i nenes a bord d’aquests vaixells. La prioritat en aquesta crisi ha de ser salvar vides i no frenar el flux migratori”, segons Jennifer Zuppiroli.
Sembla però, per les paraules del ministre de foment en funcions, José Luís Ábalos, que Espanya no mourà fitxa: “em molesten els abanderats de la humanitat que no han de prendre cap decisió, els que creuen que només ells salven vides, des de l’àmbit privat”. Més aviat tot el contrari, a principis de juliol l’Estat amenaçava l’Open Arms amb multes de més de 900.000 euros per sortir a fer tasques de salvament marítim. Lafede.cat denuncia la criminalització de les ONG d’Ajuda humanitària com ja ho ha fet altres vegades, així com ho va exigir el mes de febrer la Coordinadora estatal de ONG a la ministra de justicia, Dolores Delgado, i al ministre d’interior, Fernando Grande-Marlaska.
És per això que Lafede.cat se suma a aquestes reivindicacions i a la convocatòria de concentració d’aquest dilluns 12 d’agost a les 19 h davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona, convocada per Stop Mare Mortum, la Caravana Obrim Fronteres i la Coordinadora Obrim Fronteres (COF), on es llegirà un manifest a favor de l’obertura de ports.