Ja són nou setmanes de confinament, 64 dies en els que moltes persones han deixat d’anar al seu lloc de feina habitual per passar a dormir, menjar, treballar i fer oci en el mateix lloc, a casa. Cada situació personal és única, però totes de ben segur que tenen conseqüències físiques, psíquiques i socials, agreujades per la sensació d’incertesa. Per això cal gestionar-ho des d’una perspectiva feminista i des de l’ètica de les cures. Lafede.cat fa un recull de les principals recomanacions.
La federació, en el seu procés de transformació feminista i d’aplicació de l’ètica de la cura en les organitzacions, vol posar el focus en l’impacte emocional que la situació de la Covid-19 pot tenir en les treballadores i per això creu que la cura ha d’estar al centre de la gestió d’aquesta crisi. Per tal de cuidar els equips de treball, és més necessari que mai que en les reunions virtuals es programi un primer punt per a parlar de com estem, fent una ronda emocional en la que tothom pugui expressar-se i escoltar-se. Torre Jussana ha elaborat una guia amb algunes idees que poden ajudar a fer les reunions més amables.
Però, més enllà de cuidar al grup, cal cuidar-se a una mateixa per això cal tenir en compte alguns consells per a mantenir una rutina saludable, el màxim que es pugui, com recull Comissions Obreres en aquesta guia pràctica, o expliquen des de la UOC: «El problema és que encara no hi ha una cultura del teletreball veritable que ens porti a separar l’espai de la llar destinat a la feina de la resta de les nostres tasques o feines quotidianes». També cal tenir en compte que aquesta situació és excepcional i que, per tant, el nivell productiu de les treballadores pot veure’s afectat. Cada persona necessita un temps d’adaptació diferent. Davant de tot, els consells més bàsics, són:
- No treballar amb pijama, cal vestir-se per a treballar.
- Intentar tenir un espai de treball que no sigui el mateix on es descansa o es fan els àpats.
- Aixecar-se cada hora durant uns minuts i caminar, estirar i tancar els ulls varies vegades.
- De tant en tant cal mirar lluny, més enllà de la pantalla de l’ordinador. Si és possible, es recomana sortir a passejar a les hores permeses.
- Intentar ser més pacient de l’habitual.
- Cuidar-se especialment: menjar sa, dormir les hores recomanades i fer exercici.
- Organitzar-se el dia per no treballar de més: crear un horari i mirar de complir-lo, una de les trampes del teletreball és la possibilitat que es converteixi en treball continuo. Cal intentar ser flexible per a gestionar la possible sobre càrrega de responsabilitats i buscar la conciliació familiar en cas que es visqui en família.
Eines tecnològiques ètiques i seguretat digital també són cures
Al inici del confinament, Lafede.cat va publicar una notícia amb algunes recomanacions sobre les eines digitals en període de confinament, amb una perspectiva de seguretat digital i ètica tecnològica, que s’ha ampliat i complementat. Aquesta situació és una oportunitat per a les organitzacions per a reflexionar sobre l’ús d’aquestes eines i per a fer una transformació digital, pendent en moltes d’elles.