Davant la gravetat de la situació a Colòmbia, per la forta repressió de les manifestacions ciutadanes contra la reforma tributaria del govern de Iván Duque, Lafede.cat s’afegeix a les crides internacionals per demanar respecte al dret a la vida i la protesta. 24 persones han mort, 89 estan desaparegudes i més de 800 han estat ferides.
Segons xifres oficials proporcionades per la Defensoria del Poble colombiana, 24 persones han mort en les protestes, més de 800 persones han estat ferides i 89 estan desaparegudes (dades del 5 de maig). Segons la campanya Defender la Libertad, 426 persones han estat ferides per la policia, en particular per l’ESMAD (equivalent a la BRIMO catalana), 32 de les quals han patit lesions oculars, i 66 han estat persones defensores dels Drets Humans (dades del 6 de maig).
L’Oficina de l’Alta Comissionada per als Drets Humans de l’ONU i la Unió Europea ja han alertat sobre aquesta greu situació. El Parlament de Catalunya ha rebut amb gran preocupació les informacions que indiquen la repressió de les protestes socials, la gran majoria desenvolupades de forma pacífica, ha estat desproporcionada i que s’han perpetrat greus violacions als drets humans per part de la força pública a tot país.
La Confederació Colombiana d’ONG, per la seva part, denuncia l’ús desmesurat de la força pública i demana respecte al dret a la vida i la protesta, i demana el compliment dels protocols internacionals d’ús d’armes de foc contra la població civil durant les protestes. Les ONG colombianes demanen també la garantia del dret a la salut i l’accés ràpid i eficaç a les vacunes contra la Covid-19, i la revisió dels plans de desenvolupament locals per tal d’atendre les poblacions empobrides, especialment dones, nens, nenes, joves i gent gran. La Confederació crida a la solidaritat internacional i a fer seguiment de la situació que afronten els milers de joves i especialment les dones que s’han vist afectades per la repressió brutal de les forces armades.
Protegir el dret a la manifestació
Lafede.cat, com a part de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, va subscriure el comunicat d’organitzacions internacionals que demana al govern colombià que garanteixi els drets de reunió i manifestació, i protegeixi a les persones que els exerceixen. Més en concret, les organitzacions internacionals de la societat civil sol·liciten:
- A la comunitat diplomàtica i a les Nacions Unides, demanar a l’Estat colombià que brindi les garanties suficients per a l’exercici legítim del dret a la protesta social i promogui escenaris de diàleg per prendre accions constructives per superar l’actual estat de crisi de drets humans pel qual travessa el país.
- A la força pública, exercir el seu rol constitucional de brindar les condicions de seguretat perquè les majories descontentes i desesperades per la pobresa, la malaltia i el conflicte trobin condicions per manifestar-se pacíficament.
- Als partits polítics, els gremis i les esglésies, a reforçar les seves accions per convocar el govern a prendre mesures a favor de la dignitat de la vida i que s’abstinguin d’emetre declaracions estigmatitzants.
- A les minories que intenten accions violentes com a mitjà de protesta per crear confusió i deslegitimar la protesta legítima, aturar les seves accions, incloses aquelles que es fan a través de les xarxes socials.
El Consell Municipal de Cooperació Internacional de Barcelona, a petició de Lafede.cat, que en forma part, va aprovar el 9 de maig una Declaració de condemna de la repressió del govern colombia cap a la ciutadania. En aquest posicionament, el Consell:
- Condemna la repressió de les protestes pacífiques i el context d’extrema violència que s’està donant a Colòmbia des del 28 d’abril i demana que les violacions dels drets humans perpetrades per l’actuació de la força pública no quedin en la impunitat i que siguin investigades de manera ràpida i oportuna.
- Insta el Govern colombià a establir un procés de diàleg amb les organitzacions impulsores de les mobilitzacions, així com a adoptar mesures immediates per garantir i facilitar el dret de reunió pacífica en les jornades de protestes convocades per als pròxims dies, i la protecció de la integritat física i psicològica de les persones que es manifesten.
- Demana que s’adoptin les mesures necessàries per garantir la verificació segura de les protestes per part de les persones defensores de drets humans, així com el dret de periodistes a exercir el seu dret a la llibertat d’expressió.
Més informació
- Comunicat internacional de la societat civil perquè el govern colombià garanteixi drets fonamentals i protegeixi qui els exerceix.
- Declaració del Consell Municipal de Cooperació Internacional de suport a la ciutadania colombiana (9 de maig de 2021)
- Web de la campanya «Defender la Libertad» que actualitza els casos de denúncies arbitràries, persecució judicial i criminalització de la protesta social a Colòmbia.