Lafede.cat se suma al comunicat signat per un centenar d’organitzacions ecologistes i socials sobre la recentment aprovada Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que consideren una oportunitat perduda i que planteja mesures insuficients que no modifiquen el model econòmic i productiu actual. Les entitats socials i ambientals s’articulen en espais com la Xarxa de Justícia Climàtica per generar estratègies urgents per fer front a l’emergència climàtica.
Ja fa més de dos anys que es va iniciar la tramitació de l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que acaba de ser aprovat ara pel Congrés dels Diputats. En aquest temps, les conseqüències de l’emergència climàtica s’han agreujat cada cada vegada més: pluges torrencials, greus episodis de sequera, grans incendis forestals… El temporal Glòria i les seves nefastes conseqüències i la fallida COP25 van fer palesa la necessitat d’actuar de manera immediata per fer front a l’emergència climàtica. El Secretari General de Nacions Unides, António Guterres, ja va alertar a la Cimera de Líders sobre el Clima celebrada als Estats Units l’abril de 2021 que «estem en alerta vermella», amb un augment de la temperatura global d’1,2 graus i uns nivells de gasos d’efecte hivernacle mai vistos en tres milions d’anys. «Ens apropem a l’umbral de la catàstrofe”, apuntava.
Aquesta llei suposava una oportunitat que, finalment, ha estat desaprofitada. El comunicat «Una llei del Clima insuficient, una oportunitat perduda» posa de relleu que el text final de llei neix amb mesures obsoletes i no recull les principals demandes de les organitzacions socials i ambientals per a la justícia climàtica. Per exemple, el text deixa la porta oberta als combustibles fòssils i permet l’ús del gas a tot el transport. No contempla tampoc l’eliminació de les subvencions als combustibles fòssils i mesures necessàries per frenar l’increment dels viatges en avió o la creixent i insostenible industrialització de l’agricultura i la ramaderia. La norma incorre, a més, en falses solucions del capitalisme verd, sobre avenços tecnològics i miracles impossibles sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres vides.
Les organitzacions que signen aquest manifest, entre les quals es troba Lafede.cat i diverses entitats federades, apunten que el text actual no permetrà a l’Estat espanyol complir els seus compromisos climàtics l’any 2030, com reclama la comunitat científica, i continuen demanant una llei a l’alçada de l’emergència climàtica
Organització contra la manca d’acció política
La falta de mesures contra la crisi climàtica ja han estat assenyalades i denunciades per organitzacions ambientals. De fet, Ecologistas en Acción, Greenpeace i Oxfam Intermón van presentar el desembre de 2020 una demanda contra el govern espanyol per la falta d’acció climàtica. Es tracta del primer procés judicial pel clima a l’estat espanyol, al qual hi van donar suport 55 entitats i més de 24.000 persones.
Les entitats socials i ambientals ja estan organitzant espais d’articulació per fer front a l’emergència climàtica i traçar estratègies per combatre-la des de la societat civil. Un d’aquests espais és la la Xarxa de Justícia Climàtica, una xarxa d’organitzacions i entitats que es va crear a la tardor del 2020 per lluitar per la Justícia Climàtica i fer front a la crisi del clima que vivim. Està constituida entre altres per algunes entitats federades com són Entrepobles, NOVACT, l’Observatori DESC i l’ODG. L’eix de Justícia Ambiental de Lafede.cat dona suport a la «Trobada de moviments per la justícia climàtica, social i feminista. Recuperem el futur: teixim alternatives!«, organitzada per la Xarxa de Justícia Climàtica els propers 2, 3 i 4 de juliol. Es tracta d’una trobada presencial i interseccional on es combinarà formació, estratègia, debat i cultura, amb la convicció que la transició ecosocial no és només cosa d’ecologistes i les lluites pel futur no només són de les joves.
Més informació:
- «El món necessita un planeta verd però està en alerta vermella» (António Guterres, Secretari General de Nacions Unides).
- Comunicat «Una llei del Clima insuficient, una oportunitat perduda» (13 de maig de 2021).
- «Trobada de moviments per la justícia climàtica, social i feminista. Recuperem el futur: teixim alternatives!(Xarxa de Justícia Climàtica)
- «No hi ha vacuna contra l’emergència climàtica» (Article publicat al Diari Ara el 18 de maig de 2021. Escrit per la María García González i el Martí Abril Ollé, membres de la Xarxa per la Justícia Climàtica.