(Català) Acabar amb l’adultocentrisme per generar l’interès i la implicació del jovent  


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

L’estudi sobre participació juvenil de Lafede.cat ha estat peça clau per impulsar una moció sobre adultocentrisme del Consell Municipal de Cooperació de Barcelona. Creix la resposta d’organitzacions i institucions als reclams de les organitzacions juvenils.

Ple del Consell Municipal de Cooperació Internacional del 9 d’octubre de 2024

A proposta del Consell de la Joventut de Barcelona, el Ple del Consell de Cooperació de Barcelona va aprovar el 9 d’octubre una moció per acabar amb l’adultocentrisme en l’àmbit de la Justícia global. El Consell insta a les entitats membres del Consell de Cooperació a formar la seva base social sobre adultocentrisme i perspectiva juvenil. Alhora, es compromet a integrar les veus de les persones joves mitjançant els seus propis espais de participació i a no generar espais i plataformes de participació ad hoc, entenent que formes més espontànies de participació i mobilització són també espais d’expressió democràtica. Així mateix, acomodarà el Consell a les realitats juvenils i adoptarà nous formats interns que el facin més obert i garanteixin que no es reproduiran pràctiques o dinàmiques adultocèntriques.

El Consell promourà que aquest espai i les entitats que el conformen apliquin polítiques laborals que garanteixin el relleu generacional dins l’àmbit de la Justícia global. El text compromet a incorporar la perspectiva juvenil en totes les mocions, declaracions o propostes de política pública que emanin del Consell, i a adaptar els continguts que elabori amb l’ús d’un llenguatge més accessible i comprensible per al públic general. Alhora, utilitzarà exemples i situacions amb les quals les persones joves puguin empatitzar. Finalment, reavaluarà i enriquirà, afegint la perspectiva juvenil, el concepte de Justícia global per fer-lo més concret, concís i comprensible.

La moció es basa en dos informes previs, el del mateix Consell de la Joventut encarregat per la Sindicatura de Greuges, “Adultocentrisme i Polítiques Públiques Locals: Percepcions i Propostes Juvenils”, i “Recerca sobre la Participació Juvenil en la Transformació Social amb Enfocament de Justícia Global” de Lafede.cat. En els dos casos es constata la manca d’espais d’escolta per a les veus i expressions joves i una crítica a la seva instrumentalització.

 

Organitzacions sense joves, organitzacions antijoves

L’estudi de Lafede.cat demana un canvi estructural que incorpori més la veu i la perspectiva juvenil en les decisions socials i polítiques, i posa en relleu la importància de reconèixer i potenciar el paper dels joves en la construcció d’una societat més justa i sostenible. L’estudi brinda idees claus per entendre el gran allunyament de les entitats respecte als joves i els seus llenguatges i pràctiques.

El jovent veu l’activisme com una eina per desafiar les estructures establertes i evitar convertir-se en «peons» d’un sistema que no els beneficia, i busca transformar la seva realitat a través de la participació crítica i activa. Tot i l’interès per implicar-s’hi, el jovent reclama espais de decisió reals i unes institucions menys rígides, més horitzontals i flexibles, que reconeguin i valorin les seves pròpies maneres d’organitzar-se i expressar-se, i que estiguin més orientades a les seves necessitats i preocupacions.

 

Accions previstes durant el curs 2024-2025

En el marc del treball amb el públic jove que Lafede.cat impulsa des de fa anys, enguany s’ha iniciat un procés d’assessorament, acompanyament i de formació a les entitats per tal d’augmentar la participació de les persones joves en aquestes. La federació ha començat a treballar amb la consultora especialitzada Circula Cultura per tal de revisar les pràctiques de les organitzacions i analitzar com millorar-les. Pròximament, organitzarà una formació per donar pautes sobre com desmuntar l’adultocentrisme i com enfocar la comunicació per tal d’arribar a les persones joves.

Durant el 2025 es preveuen més accions per construir una agenda conjunta amb els diferents actors i espais de referència d’activisme i d’organització juvenil, amb l’objectiu de mobilitzar la participació juvenil en clau de Justícia global. Una de les línies que s’impulsarà serà la del voluntariat transformador.

 

Enllaços d’interès