(Català) Acció Cinema 2024: més formació i espais de col·laboració entre les ONG i la indústria audiovisual


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El 16 d’abril comença l’edició 2024 del programa Acció Cinema, una iniciativa que impulsa l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Catalunya Film Festivals, el Departament de Cultura i Lafede.cat. Els objectius són, per una banda, la creació d’espais participatius per apropar la Justícia global a la ciutadania i als centres educatius a través de l’audiovisual i, per l’altra, l’intercanvi de coneixement i creació de xarxa entre el món audiovisual i les organitzacions.

Taller d’Acció Cinema en el Festival Protesta de Vic | TW: @FProtesta

Fa uns anys que les organitzacions de Justícia global incorporen l’audiovisual com a eina clau dins dels seus projectes i campanyes. De fet, en molts casos es tracta ja d’un element central de la seva estratègia comunicativa i educativa. És per això que des de finals de 2021 s’impulsa el programa Acció Cinema, per a promoure una ciutadania crítica i compromesa en la defensa dels drets humans a través de l’audiovisual.

Lafede.cat participa d’aquesta iniciativa, juntament amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Cultura i la Catalunya Film Festivals, una plataforma que agrupa més de 40 festivals i mostres, que sumen més de 500.000 espectadors anuals i 200 espais de projecció a 100 municipis del país. Aquests festivals no són només espais de trobada de la indústria audiovisual, sinó que també tenen tot un ecosistema de múltiples activitats educatives, de formació o de debat, on les ONG poden col·laborar.

 

Més enllà de les projeccions: espais educatius i de debat

Acció Cinema té diferents línies de treball per a les ONG. D’una banda, vol impulsar la creació d’espais participatius de reflexió i aprenentatge sobre els drets humans i les lluites del Sud global i el seu vincle amb el Nord. Aquí es plantegen activitats adreçades a tota la ciutadania, com ara projeccions temàtiques o taules rodones posteriors de debat, o també activitats educatives, com ara tallers o sessions escolars.

Pel que fa a aquestes activitats, l’objectiu és que les organitzacions puguin treballar amb els festivals definint continguts dels tallers i activitats educatives i aportant context, expertesa i testimonis per complementar les temàtiques socials que s’aborden en les sessions audiovisuals.

Taula rodona “De la cooperació a la pantalla” al DOCS Barcelona de 2022, dins el projecte Acció Cinema. Foto: Acció cinema

 

Creació de xarxa i intercanvi de coneixement

Una altra de les línies estratègiques del projecte és contribuir a generar espais de formació, intercanvi de coneixement i creació de xarxa entre la indústria audiovisual i les ONG. Aquests espais professionals serveixen per contribuir a la millora de la qualitat temàtica i tècnica dels productes audiovisuals que incorporen temàtiques sobre Justícia global.

També es plantegen tallers, espais de mentoring o d’acompanyament perquè les entitats puguin tenir el suport de professionals del sector audiovisual en la creació, producció i exhibició de les seves produccions, ja existents o en desenvolupament.

 

16A: una trobada per a generar aliances

El tret de sortida de l’edició 2024 del programa d’Acció Cinema serà una jornada de presentació el 16 d’abril al CCCB, que servirà com a espai de trobada entre els festivals i mostres del Catalunya Film Festivals i les organitzacions de Lafede.cat. Aquell dia s’hi exposaran bones pràctiques de col·laboracions ja existents entre aquests dos sectors, ja sigui per les dinàmiques de treball conjunt, per les temàtiques abordades o pel seu impacte en el públic. També s’identificaran necessitats formatives i noves vies de col·laboració entre ONG i festivals.

 

Més informació