(Català) Balanç d’Acció Cinema 2024: 80.000 participants i 50 organitzacions implicades


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

El dimarts 3 de desembre es va celebrar a la Nau Bostik l’acte de balanç de la segona edició d’Acció Cinema, l’espai de trobada entre ONG i el sector audiovisual que impulsa Catalunya Film Festival, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Lafede.cat. Es van presentar les principals dades d’aquesta edició, entre les quals cal destacar un total de 79.641 opersones participants en totes les activitats dels festivals, de les quals més de 41.000 han format part de programes de públic infantil i juvenil. En total, 50 organitzacions de Justícia global han participat en accions formatives, divulgatives o de sensibilització dels festivals en aquesta edició.

Taula de presentació de les dades d’Acció Cinema 2024 | CESC MAYMÓ

Després de dues edicions, es consolida el programa Acció Cinema. Així ho confirmen les dades que es van presentar el 3 de desembre a la Nau Bostik, a l’acte de cloenda de la segona edició d’aquest espai de trobada, entre ONG i festivals i mostres de cinema. Per a Lafede.cat, l’audiovisual ja s’ha convertit els darres anys en una peça fonamental dins de la seva estratègia educativa i copmunicativa, i per això aquest programa ha contribuït a la participació i la formació creuada tant d’organitzacions com del sector audiovisual.

L’acte, conduït per la periodista Laia Soldevila de Crític, va comptar amb una taula inicial en què es van valorar les dades d’aquesta edició d’Acció cinema amb representats de les entitats implicades al projecte: Àngels Seix de Catalunya Film Festivals, Marta Grau de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Montse Santolino de Lafede.cat.

80.000 persones participants, moltes d’elles joves

A falta de les xifres definitives de les activitats dels festivals en curs, la segona edició d’Acció Cinema ha comptat amb un total de: 79.641 participants, d’aquestes, 37.849 persones han participat en activitats dirigides a la ciutadania general, mentre que 41.586 participants han format part de programes adreçats a públic infantil i juvenil, incloent públic familiar i centres educatius. Es comptabilitzen 28.581 infants d’entre 3 i 12 anys i 13.005 adolescents i joves. A més, 155 professionals del sector de la cooperació i l’audiovisual han participat en activitats especialitzades.

Montse Santolino, responsable d’Acció Cinema a Lafede.cat, explica les dades de l’edició 2024 | CESC MAYMÓ

Les activitats d’Acció Cinema han arribat a 83 municipis de Catalunya, a més del públic online. S’han organitzat 34 activitats en el marc de 23 festivals, repartides en 12 activitats per a la ciutadania general, 10 per a públic infantil i juvenil i 12 sessions de formació per a ONG i professionals de l’audiovisual, que han donat lloc a 623 sessions presencials i en línia, incloent 152 projeccions acompanyades de presentacions d’experts, taules rodones o col·loquis posteriors. En total, s’han projectat 107 pel·lícules on s’hi han vist representats 36 països del Sud Global.

L’acte també va comptar amb les paraules d’Andrea Costafreda, nova directora general de Cooperació, que va valorar molt positivament la línia de treball amb l’audiovisual i l’apropament de la mirada crítica al públic més jove.

Andrea Costafreda, nova directora general de Cooperació al Desenvolupament, va recordar la importància d’Acció Cinema per arribar al públic jove | CESC MAYMÓ

50 ONG participen en accions formatives i educatives

Des de la jornada que es va fer a l’abril al CCCB, on es van fer activitats de coneixença mútua per identificar interessos mutus entre ONG i festivals, s’han multiplicat les connexions i la implicació de les entitats dins del projecte audiovisual. Aquest 2024 han col·laborat en Acció Cinema un total de 50 organitzacions. D’aquestes, 25 han participat en festivals i mostres, col·laborant en 42 sessions amb tallers, diàlegs i materials didàctics.

Paral·lelament, 28 ONG han pres part en accions formatives del projecte, organitzades per Acció Cinema o els festivals i mostres participants. Una de les formacions amb més participació va ser la que es va fer al juny sobre els circuits de distribució d’audiovisuals acabats i sobre els drets d’autor i propietat intel·lectual. A més, 11 organitzacions han participat en tallers de desenvolupament de projectes audiovisuals, com ara el taller «De la idea a la pantalla» del Docs Barcelona, que dona suport a projectes documentals incipients de les entitats, o el programa de mentoria «Acció Cinema Pendent» al Festival Alternativa, que busca crear vincles entre cineastes i cooperants i tutoritzar el desenvolupament dels projectes cinematogràfics que estiguin duent a terme.

Sessió interna de treball amb ONG a la Nau Bostik, per valorar Acció cinema 2024 i plantejar línies de treball pel 2025 | CESC MAYMÓ

A la segona part de la jornada, es va projectar el curtmetratge Don Benjamín, dirigit i escrit per Ivan Zahínos en col·laboració amb Medicus Mundi. Precisament, aquest és un dels projectes que va participar al taller de mentoria del Docs Barcelona, i que ha estat seleccionat als Premis Goya 2025, Zahínos va conversar juntament amb el programador i director artístic Agustí Argelich sobre la Creació i programació en el marc dels festivals de cinema i sobre les diverses oportunitats que sorgeixen en els festivals i mostres de cinema pels projectes de les ONG.

La jornada a la Nau Bostik va acabar amb una sessió de treball interna per les ONG participants, on es van analitzar les accions formatives realitzades durant l’any i es van traçar algunes línies de futur.

Més informació