(Català) Beca Devreporter 2018: més diners i més nivell d’exigència


Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Català. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La Beca Devreporter vol impulsar el periodisme de qualitat per a la Justícia Global i fer-ho enfortint la relació entre periodistes i ONG. Les seves avaluacions i aprenentatges són una de les eines fonamentals per millorar la iniciativa i es tindran molt en compte en l’edició del 2018. Els detalls s’acabaran de definir a finals de febrer en la primera trobada internacional de les plataformes europees que, juntament amb Lafede.cat, lideren el projecte «Frame, Voice Report!» finançat per la Comissió Europea. Lafede.cat farà d’amfitriona dels seus socis europeus.

Edu Ponces / Ruido Photo

 

En les dues convocatòries celebrades la Beca DevReporter ha finançat amb 54.000 euros nou reportatges periodístics presentats, conjuntament, per vuit entitats i que han estat publicats a més d’una quinzena de mitjans de tot tipus, i de diferents països.

Els reportatges «Vida Mantera» i «Plegar la manta», impulsats per SOS Racisme i els periodistes de Catalunya Plural Yeray S. Iborra, Sònia Calvó i João França, van abordar en profunditat la realitat de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona, buscant les causes a la pròpia ciutat, a les fronteres europees, i en el país d’origen de la majoria de persones que s’hi dediquen, el Senegal. «Vida Mantera» és un especial de quatre reportatges que es va poder llegir a  eldiario.es i al seu digital associat Catalunya Plural. «Plegar la manta» es va emetre al programa 30 Minuts de Televisió de Catalunya.

«El dret a l’aigua», un projecte presentat per Enginyeria sense Fronteres que van realitzar la periodista Majo Siscar i el fotoperiodista Pau Coll, ens va acostar als defensors i defensores del dret a l’aigua a El Salvador i es va difondre al Diari Ara amb dues peces «La dona que li ha guanyat la batalla a Coca-Cola» i «Quan l’aigua t’escurça la vida»-, així com a eldiario.es,, La Jornada, Catalunya Ràdio, i al magazín Fórmula Fin de Semana de l’emissora mexicana Radiofórmula.

«La Mara Salvatrucha derrota a Trump a Long Island», presentat per l’Assemblea de Cooperació per la Pau amb el periodista de Ruido Photo Edu Ponce i en col·laboració amb el mitjà salvadoreny elfaro.net, retrata la situació de molts joves salvadorenys que han emigrat als EUA. Es veuen atrapats entre la necessitat de fugir del país amb l’índex d’homicidis més alt del món i les dificultats per fer-se el seu lloc en un nou entorn també assetjat pels pandilleros. El reportatge es va difondre a elfaro.net, i també al mitjà nord-americà Univisión, eldiario.es i La Directa.

El recorregut dels projectes becats encara no ha acabat. Durant el primer trimestre d’enguany està previst que Vida Mantera continuï donant fruits. La periodista senegalesa Mariama Badji publicarà al diari Le Soleil una peça que explicarà la realitat de la venda ambulant al nostre país, i Yeray S. Iborra publicarà el llibre «Venda ambulant». La publicació anirà a càrrec de la Fundació Periodisme Plural amb l’editorial Octaedro. A més, properament l’edició en castellà de The New York Times publicarà un reportatge sobre la desigualtat en l’accés a l’aigua a El Salvador, i Ruido Photo negocia la publicació dels materials Devreporter en alguns dels mitjans internacionals amb els quals col·labora habitualment.

Edu Ponces / Ruido Photo

 

El que més valoren els periodistes i les ONG

Les organitzacions becades tenen ara un major coneixement de les dinàmiques dels mitjans, de la narrativa periodística i dels criteris que segueixen a l’hora de recórrer a fonts d’informació. Valoren especialment haver après a posicionar l’entitat com a referent en una temàtica, amb la possibilitat de marcar el to i d’incidir en l’enfocament de la informació i, han aprofitat per incorporar els materials periodístics als seus recursos educatius, malgrat ha estat tot un repte quan els continguts s’escapen del relat habitual.

Les entitats que han treballat amb periodistes del Sud valoren aquest aspecte com el més positiu de l’experiència. Aquest va ser un dels elements prioritzats en les avaluacions de l’anterior edició i la Beca 2016 va apostar clarament per incorporar la visió del Sud en els reportatges, tant en les temàtiques i l’enfocament, com en les col·laboracions.

Pel que fa als periodistes, tots els participants consideren que DevReporter els ha permès fugir de l’estricta actualitat i situar a l’agenda mediàtica un tema o un enfocament que sense la beca difícilment s’hagués publicat. Més temps i recursos per a documentar-se i fer seguiment han aportat una mirada pausada i contextualitzada que, en definitiva, ha resultat en peces periodístiques de major qualitat i independència.

Els periodistes han valorat especialment la possibilitat de crear i consolidar vincles amb les ONG, la qual cosa els ha fet accedir a fonts d’informació expertes i primàries (testimonis directes). Aprecien que els materials periodístics s’incorporin com a recursos educatius de les entitats, o bé que esdevinguin la llavor d’altres projectes comuns (exposicions, llibres) allargant la vida dels reportatges.

Beques 2018

Com a propostes de millora, entitats i periodistes coincideixen en la necessitat d’augmentar la dotació econòmica de la beca i reclamen la creació d’espais de trobada entre entitats i periodistes amb l’objectiu d’enfortir la confiança i construir el projecte conjuntament.

Les responsables del nou projecte europeu de comunicació estan incorporant aquestes propostes en la nova edició de la Beca DevReporter per aquesta primavera: Les bases, d’acord amb el jurat, tornaran a tenir com a referent el Vademècum per a una informació internacional responsable i augmentaran la seva dotació econòmica, però també el seu nivell d’exigència. Per tal d’avançar en la creació d’una Xarxa de professionals Devreporter es generaran espais d’intercanvi entre tots i totes els participants durant el procés d’elaboració dels reportatges.

Els detalls de la nova convocatòria s’acabaran de definir els propers dies 19, 20 i 21 de febrer a Barcelona, en la primera trobada de les set organitzacions europees responsables del projecte. Frame, Voice Report! és fruit d’un consorci liderat per la plataforma CISU (Dinamarca) i compta amb la participació d’organitzacions de segon nivell de diversos països i regions: RESACOOP (Rhône-Alpes, França), COP (Piemont, Itàlia), KEPA (Finlàndia), 11.11.11 (Flandes, Bèlgica) i la fundació Wilde Ganzen (Països Baixos).