Membre de la Taula per Colòmbia, Lafede.cat vol continuar acompanyant les organitzacions colombianes i els seus anhels de justícia, memòria i reparació. Alhora, calen garanties de seguretat per implementar els acords de pau signats i per als defensors i defensores dels drets humans.
Després de més de 50 anys de guerra i quatre anys de negociacions, ahir va tenir lloc la signatura oficial dels acords de pau a Colòmbia, entre el Govern i les FARC. Els impactes del conflicte sobre la població són profunds i les xifres alarmants: 260.000 morts, 45.000 desapareguts i gairebé 7 milions de desplaçats. Ara, precisament, és quan es presenten els grans reptes per a la construcció de la pau, que haurà de respondre als anhels de justícia, memòria i reparació de la societat colombiana.
Arribar fins aquí no ha estat fàcil. Ha requerit l’esforç, implicació i lluita del conjunt d’organitzacions colombianes que, amb perseverança, han denunciat la violació dels drets humans i han treballat per una sortida negociada del conflicte. Des de Catalunya, que manté un vincle històric amb Colòmbia, diverses institucions i organitzacions han acompanyat i donat suport als actors per la pau colombians.
Des de 2002, la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, de la que Lafede.cat forma part, ha tingut com un dels objectius principals donar suport a una sortida negociada del conflicte. Alhora, la Taula, integrada per organitzacions de la societat civil, sindicats i les principals administracions públiques catalanes, ha donat suport al col·lectiu Colòmbia en Pau, que agrupa part de la diàspora colombiana i va néixer en iniciar-se les converses entre el Govern colombià i les FARC, per contribuir a la construcció d’una pau estable, justa i duradora.
Gràcies, sobretot, a l’acció de la societat civil catalana, el Parlament de Catalunya, en els darrers deu anys, ha aprovat deu resolucions, que, en gran part, fan referència al conflicte armat i a la necessitat de resoldre’l. Alhora, Colòmbia ha estat un dels països prioritaris de la cooperació catalana, que ha possibilitat molts projectes impulsats per entitats federades amb organitzacions colombianes, per la construcció de pau i la defensa dels drets humans. En els darrers anys, per tant, Catalunya ha donat suport polític i econòmic per a la consecució d’una resolució del conflicte i, a les portes d’aquesta nova etapa, ho ha de continuar fent.
Lafede.cat vol continuar acompanyant des de Catalunya el procés que comença ara, escoltant i atenent les necessitats i demandes de la societat civil colombiana. Conscients que s’obre un període d’esperances, però també de dificultats. De moment, durant aquest 2016, gairebé 60 defensors i defensores dels drets humans han estat assassinats, sovint amb el teló de fons de projectes econòmics que atempten contra les comunitats. Lafede.cat amb la Taula ha denunciat recentment el cas de TCBuen, filial de l’empresa catalana TCB, que opera a la ciutat portuària de Buenaventura. La denúncia ha derivat en la creació d’un Centre d’Avaluació dels impactes de les empreses catalanes a l’exterior, que en breu s’haurà d’aprovar al Parlament de Catalunya.
És obvi doncs, que malgrat els acords de pau, hi ha violències que continuen i, per tant, un dels reptes principals d’aquesta nova etapa és garantir la seguretat, tant per implementar els acords com per a la gent que treballa en defensa dels drets humans. A més de fer seguiment dels acords de pau, des de la Taula per Colòmbia es recorda que cal tenir en compte i consultar les comunitats indígenes i afrocolombianes, i alhora, obrir negociacions formals amb l’altre actor armat, l’ELN.
Lafede.cat se suma a les convocatòries col·lectives per celebrar els acords de pau. Després de la flashmob organitzada ahir, el proper 29 de setembre, a la Casa del Mar de Barcelona, tindrà lloc la taula rodona «Cap a una Colòmbia en pau», amb la participació de Henry Acosta, facilitador dels acords, Lucía González, assessora de l’Alt Comissionat per la Pau de Colòmbia i Tica Font, directora de l’ICIP. Així mateix, el dia 30, a més d’un acte institucional al Parlament de Catalunya, hi haurà un festival de música i dansa.
El repte més immediat però, és superar el plebiscit històric del proper diumenge dia 2 d’octubre, per referendar els acords de pau. Ja hi ha més de 60 organitzacions de tot el món que donen suport al «sí» per la pau, que permeti caminar cap a una Colòmbia lliure de violències.